Boekenplan's kennisbank: Tips & info voor auteurs

    Argentijnse President Javier Milei hoe nu verder

    president Javier Milei van Argentinië - lees ook de geschiedenis

    De eerste honderd dagen van president Milei
     

    Sinds Javier Milei op 10 december 2023 het presidentschap van Argentinië op zich nam, hebben de eerste honderd dagen van zijn ambtstermijn voor de nodige opschudding gezorgd, vergelijkbaar met de heftige verkiezingscampagne. Na jaren waarin zowel links- als rechtsgeoriënteerde leiders het land bestuurden, met als gevolg een voortdurende economische neergang, toenemende inflatie en armoede, besloot Argentinië een radicale koerswijziging te maken. Met 55% van de stemmen werd de ultrarechtse populist Javier Milei gekozen tot president, met een liberale visie gericht op minimale staatsbemoeienis en maximale vrijheid. Zijn campagnesymboliek, een kettingzaag, stond voor het drastisch snijden in overheidsuitgaven en het elimineren van subsidies, onder het motto "Leve de vrijheid, verdomme!"

    Share |

    Ontdek de geheimen van een succesvol blog schrijven

    bloggen-leer-zakelijk-bloggen

    Blog mama worden? Leer nu een succesvol blog schrijven

     

    Wil je een succesvol blog schrijven dit jaar? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel onthullen we de geheimen van succesvol bloggen die je niet mag missen. Of je nu een ervaren blogger bent of net begint, deze tips en trucs zullen je helpen om je blog naar een hoger niveau te tillen en meer lezers aan te trekken.

    Een blog schijven is een kunstvorm. Het is een manier om je gedachten, ideeën, en expertise te delen met de wereld. Maar wat als je, ondanks je harde werk, niet de gewenste voldoening, bezoekersaantallen, of inkomsten ziet? Hier zijn enkele tips om je blog naar een hoger niveau te tillen.

     

    1. Ken je publiek

    Het begint allemaal met het kennen van je publiek. Wie zijn zij? Wat zoeken ze? Het creëren van content die resoneert met je lezers, vergroot niet alleen de kans dat ze terugkeren, maar verhoogt ook de kans dat ze je content delen. Gebruik tools zoals Google Analytics om inzicht te krijgen in wie je bezoekers zijn en wat ze zoeken.

     

    2. SEO: Je beste vriend

    Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is cruciaal. Door je blogposts te optimaliseren voor zoekmachines, vergroot je de kans dat je content gevonden wordt door nieuwe lezers. Gebruik relevante trefwoorden, maak aantrekkelijke titels en zorg voor kwalitatieve backlinks. Dit lijkt misschien een grote opgave, maar met de juiste tools en een beetje oefening, wordt het een tweede natuur.

     

    3. De kracht van social media

    Vergeet niet de kracht van social media. Platforms zoals Facebook, Twitter, en Instagram bieden geweldige mogelijkheden om je blog te promoten. Deel je content, ga in gesprek met je volgers en bouw een gemeenschap op. Dit verhoogt niet alleen je zichtbaarheid, maar creëert ook loyaliteit onder je lezers. Lees ook mama blogger.

     

    4. Monetize je blog

    Geld verdienen met je blog kan op verschillende manieren. Denk aan advertenties, gesponsorde content, bloggen op instagram, affiliate marketing of het verkopen van je eigen producten of diensten. Wees creatief en kies wat het beste past bij jouw blog en publiek.

     

    Leer nu succesvol blog schrijven

    Bloggen is meer dan alleen het delen van woorden. Het is een strategie, een gemeenschap, en een manier om inkomsten te genereren. Door je publiek te kennen, SEO te benutten, social media in te zetten en je blog te monetizen, kun je je blog transformeren in een succesvolle onderneming. Met geduld, doorzettingsvermogen en de juiste strategie, zal je harde werk zich uitbetalen. Happy blogging!


    Verdienen met bloggen
     

    Meld je nu aan voor de blogcursus! Begin vandaag nog met het transformeren van je blogervaring. Ook ideaal voor een blog mama.


    Lees ook het artikel Hoe schrijf ik een boek
    Een schrijfcursus bij thuiscursus, lees hier meer over.

    Share |

    Boekpresentatie: een moment om te schitteren

    boekpresentatie in boekhandel Dominicanen in Maastricht

     

    Uw boek: een stap naar succes

    Een goed georganiseerde boekpresentatie kan de springplank zijn naar succes voor uw boek. Het is niet alleen een viering, maar ook een strategische zet in je schrijfcarrière. Met de juiste voorbereiding, presentatie en interactie met je publiek, zal uw boekpresentatie een onvergetelijke ervaring zijn die de basis legt voor toekomstig succes.


     

    Share |

    Irma Kurti: Een dichterlijke ontdekkingsreis | prachtige poëzie

    Irma Kurti, een getalenteerde en veelzijdige kunstenaar

    Irma Kurti, een getalenteerde en veelzijdige kunstenaar, wordt geprezen als een van de meest opmerkelijke literaire figuren uit Albanië. Haar verhaal is een prachtig eerbetoon aan doorzettingsvermogen en creativiteit, en haar indrukwekkende oeuvre heeft haar een internationale erkenning en talloze onderscheidingen opgeleverd. Lees ook biografie van Irma.

     

     

    Share |

    review: 'In de schuilhut van de herder' van Gerlach Fonk

    In de schuilhut van de herder, van Gerlach Fonk

    Review: Wim Verheeg: Van Blauwhelm tot privédetective

    In het hart van elke man schuilt een avonturier, een trek die bij Wim Verheeg, een man met een introverte persoonlijkheid en complexe levensuitdagingen, tot uiting komt door zijn fascinatie voor de verhalen van Karl May. Zijn beeld van de avonturen van Old Shatterhand en Winnetou, iconische personages van May, vormt de achtergrond van dit meeslepende verhaal.

     

    Verheeg, een man die zijn innerlijke roep tot avontuur niet kon negeren, zocht actie en spanning in het leven buiten de veilige grenzen. Dit bracht hem naar de harde realiteit van militaire dienst als blauwhelm in Bosnië, een ervaring die ongetwijfeld zijn karakter en wereldbeeld vormde.

     

    Share |

    Argentinië stemt na twintig jaar rechts

    Argentinië kiest voor een sprong in het diepe

     

    Op 19 november 2023 vond in Argentinië de tweede ronde van de presidentsverkiezingen plaats. De Argentijnen konden kiezen uit de twee overgebleven kandidaten uit de eerste ronde op 22 oktober en dat waren de ultrarechtse nieuwkomer Javier Milei en de linkse raspoliticus Sergio Massa.

    Share |

    Argentijnse presidentsverkiezingen vol verrassingen

     

    verkiezing in argentinie

    Argentinië is op zondag 22 oktober opnieuw naar de stembus geweest

    Bij voorverkiezingen in augustus kwam de ultrarechtse nieuwkomer Javier Milei als eerste uit de bus. De twee belangrijkste traditionele partijen – de linkse (peronistische) regeringspartij en de rechtse conservatieve oppositiepartij - liet hij tot grote verrassing achter zich. Nooit eerder kwam een derde partij zo snel op.

     

    Grote verwachtingen

    De verwachting was dat Milei, die de Argentijnse Trump of Bolsonaro wordt genoemd, bij de verkiezingen gisteren het presidentschap in één keer in de wacht zou slepen. Daarvoor zou hij dan minimaal 45% van de stemmen moeten krijgen óf minimaal 40% met daarbij een verschil van minimaal 10% met de partij die tweede zou worden.

     

    Share |

    De keuze tussen een gebonden boek en een paperback

    De keuze tussen een gebonden boek en een paperback: Wanneer kies je voor welke optie?

     

    Als fervent boekenliefhebber weet je dat het kiezen van het juiste boek niet alleen draait om het verhaal dat erin staat, maar ook om het fysieke aspect van het boek zelf. Een belangrijke keuze die je moet maken bij het kopen van een boek is of je gaat voor een gebonden boek of een paperback. Beide opties hebben hun eigen voordelen en nadelen, en het is handig om te weten wanneer je voor welke optie moet kiezen. In dit artikel zullen we de factoren bespreken die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze tussen een gebonden boek en een paperback.

     

    Share |

    Argentinië in shock door verkiezingsuitslag

    De Argentijnse vlag

    Verkiezingen in Argentinië: Een land in ongeloof

     

    Spannende presidentsverkiezingen

    Dit jaar gaan de Argentijnen opnieuw naar de stembus om een nieuwe president te kiezen voor de komende vier jaar. De verkiezingscyclus begon op zondag 13 augustus met voorverkiezingen. Verschillende deelnemende partijen presenteerden meerdere kandidaten, waarvan de winnaars zullen deelnemen aan de uiteindelijke race voor het presidentschap in oktober.

    Share |

    Argentinië's dans met democratie: Veertig jaar van hoop en strijd

    Presidentieel paleis Argentinië - Casa Rosada droomplek in Buenos Aires
     

    Herinnerend aan de weg naar democratie en de uitdagingen van vandaag

     

    Argentinië staat op het punt om opnieuw een president te kiezen in het jaar dat een mijlpaal viert: veertig jaar geleden werd de democratie hersteld na een duistere periode van militaire dictatuur. Deze reis door de Argentijnse geschiedenis onthult een bewogen verhaal van opkomst en neergang, met verrassende wendingen en tragische momenten.

     

    Share |

    Irma Kurti: Met de ogen van een kind

     

    Foto van Irma Kurti uit Italië

     

    Irma Kurti: Een Albanees talent met Italiaanse wortels
     

    Irma Kurti, een getalenteerde dichteres geboren in Albanië, heeft de harten van lezers veroverd met haar prachtige poëzie. Met haar recent verkregen Italiaanse nationaliteit heeft ze haar poëzie vanuit het Italiaans naar het Nederlands laten vertalen. Haar tweetalige bundel, die binnenkort verschijnt, belooft een fascinerende mix van culturen en emoties te bieden. Laten we kennismaken met deze opmerkelijke kunstenaar en de betoverende wereld van haar poëzie verkennen.

    Share |

    Boekdrukkunst - wie was de uitvinder

    Standbeeld op de Grote Markt in Haarlem

     

    De Boekdrukkunst: De Eeuwenoude Wedstrijd tussen Laurens Janszoon Coster en Johannes Gutenberg

     

    De uitvinding van de boekdrukkunst wordt vaak toegeschreven aan Johannes Gutenberg, maar er is ook een langlopende controverse over de rol van Laurens Janszoon Coster, een Nederlandse ambachtsman uit Haarlem. In dit artikel duiken we in de fascinerende geschiedenis van Coster en Gutenberg, en onderzoeken we de vraag wie nu eigenlijk de boekdrukkunst heeft uitgevonden.

     

     

     

    Share |

    Prachtige poëzie van Rose Ausländer - Verrijk je leven met diepgaande emoties

    Portertfoto van Rose Ausländer

     

    Omdat er niets mooiers bestaat van Rose Ausländer
     

    Rose Ausländer werd geboren op 11 mei 1901 in Czernowitz, dat destijds deel uitmaakte van Oostenrijk-Hongarije (tegenwoordig behoort het tot Oekraïne). Ze was een Duitstalige dichteres en schrijfster van Joodse afkomst.
     

    Ausländer groeide op in een geassimileerde Joodse familie en was een begaafde student. Ze studeerde filosofie, Duitse literatuur en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Czernowitz. Tijdens haar studie begon ze gedichten te schrijven en publiceerde ze haar eerste bundel, "Der Regenbogen", in 1929.
     

    In de jaren 1930 begon Ausländer te lijden onder toenemend antisemitisme en politieke onrust in Europa. In 1941 werd Czernowitz ingenomen door het Roemeense leger en werd Ausländer samen met andere Joden gedwongen in het getto te wonen. Ze overleefde de Holocaust door ondergedoken te blijven en werd uiteindelijk gered door het Rode Leger.
     

    Na de oorlog verhuisde Ausländer naar Duitsland, waar ze zich vestigde in Düsseldorf. Ze werd een prominente figuur in de naoorlogse Duitse literatuur en werd bekend om haar poëzie die zich richtte op thema's als verlies, herinnering en de zoektocht naar identiteit. Haar werk werd beïnvloed door het expressionisme en ze wordt vaak geassocieerd met de stroming van de "Trümmerliteratur" (literatuur van de puinhopen), die zich bezighield met de verwoesting en wederopbouw na de oorlog.
     

    Ausländer publiceerde verschillende dichtbundels, waaronder "Der Regenbogen" (1929), "Schweigen" (1945), "Die Blume" (1965) en "Ich habe keine Zeit und Eile" (1986).
    Haar gedichten werden gekenmerkt door een eenvoudige, beeldende taal en een gevoel van verstilling en introspectie.

    "Omdat er niets mooiers  bestaat - Weil nichts Schöners gibt" is nu verschenen bij Boekenplan en vertaald door Germain Droogenbroodt.
     

    Share |

    De verhalende geschiedenis van Argentinië

    Beknopte geschiedenis van Argentinië

    Geschiedenis van Argentinië: een zoektocht naar identiteit en democratie

     

    De geschiedenis van Argentinië is doordrenkt van verhalen die het verloop van het land hebben gevormd. Dit artikel biedt een overzicht van de grotere context van de Argentijnse geschiedenis, waarbij de focus ligt op de voortdurende inspanning van het Argentijnse volk om zijn eigen identiteit te vinden, de kloof tussen de hoofdstad en de provincies te overbruggen en een stabiel democratisch systeem te vestigen. Terwijl we deze fascinerende reis maken door de geschiedenis van het land, ontdekken we ook enkele van de beroemde figuren die Argentinië heeft voortgebracht, waaronder niemand minder dan Koningin Máxima.

    Share |

    Ontwerpen van een boekomslag - een aantrekkelijk omslag trekt lezers aan

    Het ontwerpen van een boekomslag



    Het belang van een aantrekkelijke boekomslag

    Een boekomslag is het eerste wat potentiële lezers zien wanneer ze naar een boek kijken. Het is als een visitekaartje voor je boek, een kans om de aandacht te trekken en lezers nieuwsgierig te maken naar de inhoud. Een aantrekkelijke boekomslag kan het verschil maken tussen een boek dat wordt opgemerkt en een boek dat onopgemerkt blijft. In dit artikel bespreken we het belang van een aantrekkelijke boekomslag en geven we enkele tips over het werken met grafisch ontwerpers om een omslag te maken die de aandacht trekt.

     

    Share |

    De kracht van de schaar - van onderdrukking naar verlichting

    Kapster in Maastricht, Meryem Temel

    Aangetrokken tot het Boeddhisme

    Mensen die zich tot het boeddhisme aangetrokken voelen, kan verschillende aspecten bestrijken, zoals motivaties, ervaringen en de impact van boeddhisme op hun leven. Bij Boekenplan is het boek De kracht van de schaar verschenen, geschreven door Meryel Temel, een auteur geboren in Turkije en opgegroeid in België.

    Hier zijn enkele punten die vaak naar voren komen bij mensen die zich tot het boeddhisme aangetrokken voelen:

     

    Zoeken naar innerlijke rust

    Veel mensen worden aangetrokken tot het boeddhisme vanwege de nadruk op meditatie en het vinden van innerlijke rust. Het boeddhisme biedt verschillende technieken en methoden om de geest te kalmeren en emotioneel welzijn te bevorderen.

     

    Filosofische en ethische principes


    Het boeddhisme heeft een rijke filosofische traditie die mensen aanspreekt vanwege de nadruk op compassie, mededogen en het begrijpen van het lijden van anderen. De ethische principes van het boeddhisme, zoals het vermijden van schadelijk gedrag en het cultiveren van deugdzaamheid, kunnen mensen aanspreken die op zoek zijn naar een moreel kompas.

     

    Interesse in mindfulness


    Het boeddhisme heeft bijgedragen aan de popularisering van mindfulness, een praktijk waarbij men zich bewust wordt van het huidige moment zonder oordeel. Veel mensen voelen zich aangetrokken tot het boeddhisme vanwege de voordelen van mindfulness op het gebied van stressvermindering en het verbeteren van de algehele kwaliteit van leven.

     

    Spirituele groei en zelfontwikkeling


    Het boeddhisme biedt een pad van spirituele groei en zelfontwikkeling. Het kan mensen aanspreken die op zoek zijn naar een diepere betekenis in het leven, naar het begrijpen van hun eigen geest en naar het realiseren van hun volledige potentieel.

     

    Het is belangrijk op te merken dat individuele ervaringen en motivaties kunnen variëren. Mensen kunnen zich tot het boeddhisme aangetrokken voelen om verschillende redenen en hun eigen unieke reis binnen de boeddhistische traditie hebben.

    Natuurlijk, hier zijn nog enkele aanvullende aspecten die vaak worden genoemd door mensen die zich tot het boeddhisme aangetrokken voelen:

     

    Verlichtingsdoel
     

    Het boeddhisme biedt het streven naar verlichting als ultiem doel. Mensen die zich tot het boeddhisme aangetrokken voelen, kunnen geïnspireerd zijn door de mogelijkheid om het lijden te overstijgen en innerlijke vrede en wijsheid te bereiken.

     

    Non-dogmatische benadering


    Het boeddhisme staat bekend om zijn non-dogmatische aard. Het moedigt individuen aan om zelf te onderzoeken, te experimenteren en hun eigen inzichten te ontwikkelen in plaats van strikt te vertrouwen op autoriteit of doctrines. Dit kan aantrekkelijk zijn voor mensen die een meer open en flexibele spirituele benadering zoeken.

     

    Gemeenschap en rituelen


    Voor sommige mensen biedt het boeddhisme een gemeenschap van medebeoefenaars die samen mediteren, studeren en de beoefening van het boeddhisme ondersteunen. Rituelen, zoals het aanbieden van voedsel aan monniken of het reciteren van gebeden, kunnen een gevoel van verbondenheid en zingeving geven.

     

    Wijsheidstradities en geschriften


    Het boeddhisme heeft een rijke schat aan wijsheidstradities en geschriften, zoals de Pali-canon en de Mahayana-soetra's. Mensen die zich aangetrokken voelen tot het boeddhisme kunnen geïnteresseerd zijn in het bestuderen en verkennen van deze oude teksten om diepgaande inzichten te verwerven over de aard van het bestaan en het menselijk lijden.

     

    Het boeddhisme heeft een diverse wereldwijde aanhang en verschillende boeddhistische tradities en stromingen kunnen variërende accenten leggen op de bovengenoemde aspecten. Het is altijd belangrijk om individuele ervaringen en perspectieven te respecteren wanneer we het hebben over de aantrekkingskracht van het boeddhisme op mensen.
     

    Voor het verhaal van Meryem Temel lees het boek De kracht van de schaar.

     

     

    Leestips:

    Kies een redacteur met grote zorg

    Hoe wordt je boek beter vindbaar

    Waarom je als auteur niet alles alleen moet doen

    Boeken verkopen

    Promotieplan voor je nieuwe boek

    Boek promoten social media

    Vaste Boekenprijs

    6-tips: hoe begin je een boek

    Kalligrafie

    Manuscriptbeoordeling

    Vluchtelingen - Wat kom jij hier doen?

    Geschiedenis van Nederlands Limburg

     

    Share |

    De matrasdrager van Maria Philippens


     

    Verdwaald in de dieptes van het leven:
    Ontdekkingen in De Matrasdrager van Maria Philippens

     

    De matrasdrager van Maria Philippens is een boek dat bestaat uit vijf spannende en soms beklemmende verhalen. In deze verhalen volgen we mensen die verdwaald zijn in hun eigen leven. Ieder personage heeft zijn of haar eigen worstelingen en probeert op hun eigen manier grip te krijgen op hun situatie.
     

    Terug naar het overzichtelijke leventje: de opticien na de aanslag in Nice

    Een van de verhalen die Maria Philippens schreef gaat over een opticien die na de aanslag in Nice probeert terug te keren naar zijn normale, overzichtelijke leventje. Hij wordt geconfronteerd met de fragiliteit van het leven en vraagt zich af of hij zijn oude leven ooit nog kan oppakken.
     

    Het grote hart van de betrokken docente: waar ligt de ware motivatie?

    In een ander verhaal in De matrasdrager volgen we een betrokken docente van vluchtelingenkinderen. Ze lijkt gedreven te worden door een groot hart, maar er is meer aan de hand. Het verhaal onderzoekt de motieven en drijfveren achter haar betrokkenheid.
     

    Op de vlucht: de ontslagen data-analist achterlatend

    Een ontslagen data-analist slaat op de vlucht en laat zijn kinderen in het ongewisse achter. Zijn acties roepen vragen op over wat hem tot deze wanhoopsdaad heeft gedreven en wat de gevolgen zijn voor zijn gezin.
     

    Blinde ambitie: de val van de beleidsmedewerkster

    Een beleidsmedewerkster wordt geconfronteerd met de consequenties van haar blinde ambitie. Ze realiseert zich dat ze in haar streven naar succes haar eigen val heeft gecreëerd. Het verhaal onderzoekt de gevolgen van obsessieve ambitie en de zoektocht naar echte voldoening.
     

    De strijd om integriteit: de overspannen huisarts

    Tot slot volgen we een overspannen huisarts die worstelt om zijn integriteit te behouden te midden van de druk en chaos van zijn werk. Het verhaal onderzoekt de grenzen van de menselijke geest en de uitdagingen waarmee mensen in veeleisende beroepen worden geconfronteerd.
     

    Het onvermogen en verlangen

    In De matrasdrager kunnen de personages hun kwetsbaarheden, eigenaardigheden en angsten niet verbergen, waar ze zich ook bevinden. Het boek gaat over het onvermogen én het verlangen om de lasten van het leven te delen, over verlies en troost. Het verkent ook de confronterende kracht van beeldende kunst en hoe kunst ons kan helpen om betekenis te geven aan ons bestaan.
     

    Stap in de wereld van De Matrasdrager

    Laat je betoveren door de vijf diepgaande verhalen in De Matrasdrager en duik in de complexe werelden van de personages. Ontdek hun worstelingen, angsten en verlangens, en laat je meevoeren door de beklemmende sfeer van dit meesterwerk. Ga op zoek naar antwoorden op vragen over het leven, de menselijke ervaring en de rol van kunst in onze zoektocht naar betekenis.

     

    Bestel vandaag nog jouw exemplaar van De Matrasdrager en laat je verrassen door de kracht van dit meesterwerk. Laat je meeslepen door de diepgaande verhalen en ontdek de betekenis die het kan toevoegen aan jouw eigen zoektocht naar begrip. Wacht niet langer, stap in de wereld van De Matrasdrager.

     

    Leestips:

    Vluchtelingen - Wat kom jij hier doen?

    Geschiedenis van Nederlands Limburg

     

    Share |

    De geschiedenis van schrijver Lulu Wang

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    Lulu Wang is een internationaal bekende schrijver die geboren is in Beijing, China. Ze verhuisde naar Nederland in 1986 en vestigde zich in Den Haag.

    Share |

    Geschiedenis van Limburg in 16e en 17e eeuw

    Geschiedenis van Nederlands Limburg in de 16e en 17e eeuw


    Inleiding


    De geschiedenis van Nederlands Limburg in de 16e en 17e eeuw was een turbulente periode, gekenmerkt door politieke, religieuze en militaire veranderingen. Limburg, gelegen in het zuiden van de Lage Landen, stond onder invloed van verschillende machten en was vaak het toneel van conflicten en machtsstrijd. In dit artikel zullen we de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen in deze periode bespreken.

     

    De Spaanse overheersing

     

    In de 16e eeuw maakte Limburg deel uit van de Habsburgse Nederlanden, die geregeerd werden door het Huis van Habsburg, met aan het hoofd keizer Karel V. Limburg viel onder de Spaanse overheersing, nadat Karel V afstand deed van de troon en zijn zoon Filips II de heerschappij overnam. De Spaanse overheersing bracht een sterke katholieke invloed met zich mee en leidde tot spanningen tussen de katholieke meerderheid en de groeiende protestantse gemeenschap.

     

     De Tachtigjarige Oorlog

     

    De opkomst van het protestantisme en de onvrede met het Spaanse gezag leidden tot de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), waarbij de opstandige noordelijke provincies zich uiteindelijk afscheidden van Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden vormden. Limburg bleef echter in Spaanse handen en diende als bufferzone tussen de noordelijke en zuidelijke Nederlanden. Het zuidelijke deel van Limburg, dat bekend staat als het Land van Valkenburg, was strategisch belangrijk vanwege de ligging tussen de Spaanse Nederlanden en het Heilige Roomse Rijk.

     

    De Vrede van Münster

     

    Na decennia van oorlog werd de Vrede van Münster in 1648 getekend, waarmee de Tachtigjarige Oorlog officieel eindigde. Volgens de bepalingen van deze vrede bleef Limburg in Spaanse handen, maar het noordelijke deel van Limburg kwam onder invloed van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Dit betekende dat Limburg verdeeld werd tussen twee politieke entiteiten en dat de grens tussen beide delen een belangrijke rol speelde in de volgende eeuwen.

     

    De Dertigjarige Oorlog

     

    Tijdens de 17e eeuw werd Limburg ook getroffen door de Dertigjarige Oorlog (1618-1648), die grote verwoestingen met zich meebracht. Limburg lag op het kruispunt van verschillende oorlogsfronten en werd herhaaldelijk geplunderd en bezet door verschillende legers. Deze periode van oorlog en onzekerheid had ernstige gevolgen voor de bevolking en de economie van Limburg.

     

    Culturele ontwikkelingen

     

    Ondanks de politieke en militaire onrust kende Limburg in de 17e eeuw ook enkele culturele ontwikkelingen. De contrareformatie, een katholieke hervormingsbeweging, had een sterke invloed op de kunst en architectuur in Limburg. Veel kerken werden herbouwd of uitgebreid in een barokke stijl, met prachtige decoraties en beeldhouwwerken. Kunstenaars uit Limburg, zoals de schilder Jan van Steffeswert, maakten naam in deze periode.

     

    Daarnaast speelde de opkomst van de wetenschap en het humanisme een rol in Limburg. Wetenschappelijke ontdekkingen en nieuwe ideeën verspreidden zich, zij het met enige vertraging, ook naar deze regio. Ondanks de religieuze spanningen ontstonden er intellectuele kringen waar filosofie, wetenschap en literatuur werden bediscussieerd.

     

    Economisch gezien was de landbouw nog steeds een belangrijke sector in Limburg, maar er vonden ook ontwikkelingen plaats in de mijnbouw en textielindustrie. Met name in het oostelijke deel van Limburg werden steenkoolmijnen geopend, wat zorgde voor werkgelegenheid en economische groei.

     

    Conclusie

     

    De geschiedenis van Nederlands Limburg in de 16e en 17e eeuw werd gekenmerkt door politieke onrust, religieuze spanningen en militaire conflicten. De Spaanse overheersing, de Tachtigjarige Oorlog en de Dertigjarige Oorlog speelden allemaal een rol in deze periode. Ondanks deze moeilijkheden kende Limburg ook culturele en economische ontwikkelingen, met name op het gebied van kunst, wetenschap en mijnbouw. De verdeeldheid van Limburg tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Spanje legde de basis voor latere politieke en grensconflicten.

     

     

    Leestips:
    Een Overzicht van de Geschiedenis van Nederlands Limburg

    Kies een redacteur met grote zorg

    Hoe wordt je boek beter vindbaar

    Waarom je als auteur niet alles alleen moet doen

    Boeken verkopen

    Boek personaliseren

    Promotieplan voor je nieuwe boek

    Boek promoten social media

    Vaste Boekenprijs

    6-tips: hoe begin je een boek

    Kalligrafie

    Manuscriptbeoordeling

    Vluchtelingen - Wat kom jij hier doen?

     

    Share |

    Geschiedenis van Nederlands Limburg


    Beleg van Maastricht in 1573
     

    Een overzicht van de geschiedenis van Nederlands Limburg

     

    Nederlands Limburg is een unieke provincie in het zuiden van Nederland, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Gelegen aan de grenzen van Nederland, België en Duitsland, heeft deze regio een unieke mix van culturele invloeden. In dit artikel zullen we een overzicht geven van de geschiedenis van Nederlands Limburg, van de vroegste nederzettingen tot het heden. Er zijn meerdere boeken verschenen over de Geschiedenis van Limburg.

     

    Oudheid en Romeinse tijd

    De geschiedenis van Limburg gaat terug tot de oudheid, toen de regio bewoond werd door Keltische stammen. In de Romeinse tijd was dit gebied onderdeel van de provincie Gallia Belgica. De Romeinen vestigden hier verschillende nederzettingen, waaronder de stad Maastricht, die uitgroeide tot een belangrijk handelscentrum.

     

    Middeleeuwen

    Tijdens de Middeleeuwen werd Limburg verdeeld in verschillende graafschappen en hertogdommen. De stad Valkenburg werd een belangrijk strategisch bolwerk, terwijl Maastricht een belangrijk religieus centrum werd met de oprichting van de Sint-Servaasbasiliek.
     

    Zojuist is een boek verschenen over de Vrije Rijksheerlijkheden in Limburg in de periode 1500 -1800.

    Nederlands en Belgische Limburg kenden vóór 1795 talrijke heerlijkheden die niet in de grotere landsheerlijke territoria geïntegreerd waren. Traditioneel worden deze aangeduid als ‘vrije rijksheerlijkheden’. Maar waren deze heerlijkheden wel ‘vrij’ en ‘rijks’?

     

    Spaanse overheersing

    In de 16e en 17e eeuw kwam Limburg onder Spaanse overheersing als gevolg van de Tachtigjarige Oorlog. Deze periode bracht religieuze conflicten met zich mee tussen katholieken en protestanten. De vestingstad Stevensweert speelde een cruciale rol in de verdediging van het gebied.

     

     Franse tijd

    Aan het eind van de 18e eeuw viel Limburg onder Frans gezag tijdens de Napoleontische oorlogen. Het gebied werd ingelijfd bij het Eerste Franse Keizerrijk en maakte deel uit van het departement Nedermaas. Veel kerkelijke bezittingen werden geconfisqueerd en de lokale bestuurlijke indeling werd hervormd.

     

    Industrialisatie en modernisering

    In de 19e eeuw kende Limburg een periode van industrialisatie en modernisering. Steenkoolmijnen werden geopend in de regio, wat leidde tot een snelle economische groei en een toename van de bevolking. Steden zoals Heerlen en Kerkrade groeiden uit tot belangrijke mijnbouwcentra.

     

    Tweede Wereldoorlog

    Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Limburg bezet door nazi-Duitsland. De provincie speelde een belangrijke rol in de bevrijding van Nederland, met de Slag om Overloon en de Slag om Geleen-Sittard als belangrijke militaire confrontaties.

     

    Na de oorlog

    Na de oorlog onderging Limburg een periode van wederopbouw en verandering. De steenkoolindustrie kende een gestage neergang en de mijnen werden uiteindelijk gesloten. De regio moest zich aanpassen aan een nieuwe economische realiteit, met nadruk op industrieën zoals de chemische sector, technologie en toerisme.

     

    Europese eenwording

    Met de oprichting van de Europese Unie en de open grenzen binnen de Schengenzone kreeg Limburg een strategische ligging. De regio werd een belangrijk knooppunt voor internationale handel en samenwerking tussen Nederland, België en Duitsland.

     

    Culturele diversiteit en identiteit

    De geschiedenis van Limburg heeft geleid tot een unieke culturele diversiteit en een eigen identiteit. De Limburgse taal, die sterk beïnvloed is door zowel het Nederlands als het Duits, wordt nog steeds gesproken en gekoesterd door de lokale bevolking. Traditionele feesten, zoals carnaval, spelen een belangrijke rol in de Limburgse cultuur.

     

    Heden en toekomst

    Vandaag de dag is Limburg een bloeiende provincie met een sterke economie en een rijk cultureel erfgoed. De historische steden zoals Maastricht, Valkenburg en Roermond trekken jaarlijks vele toeristen. De provincie investeert ook in duurzame energiebronnen en technologische ontwikkelingen om een duurzame toekomst te waarborgen.

     

    De geschiedenis van Nederlands Limburg is een fascinerend verhaal van oude nederzettingen, overheersingen en transformaties. Van de Romeinse tijd tot de moderne tijd heeft Limburg een bewogen geschiedenis gekend. Het is een regio waar culturen samenkomen en waar de erfenis van het verleden nog steeds voortleeft in de tradities en identiteit van de mensen. Nederlands Limburg is een unieke plek die zijn plaats in de geschiedenis heeft verdiend en blijft evolueren in de toekomst.

     

    Leestips:
    Geschiedenisboeken van Boekenplan

    Kies een redacteur met grote zorg

    Hoe wordt je boek beter vindbaar

    Waarom je als auteur niet alles alleen moet doen

    Boeken verkopen

    Promotieplan voor je nieuwe boek

    Boek promoten social media

    Vaste Boekenprijs

    6-tips: hoe begin je een boek

    Kalligrafie

    Manuscriptbeoordeling

    Vluchtelingen - Wat kom jij hier doen?

     

     

    Share |

    Kalligrafie geschiedenis en techniek

    Kalligraferen in een kunst

    Kalligrafie is een kunstvorm die zich richt op het creëren van prachtige, expressieve en handgeschreven teksten. Het woord "kalligrafie" komt van de Griekse woorden "kallos" (schoonheid) en "graphein" (schrijven). Hoewel kalligrafie al eeuwenlang bestaat, heeft het nog steeds een prominente plaats in de moderne wereld van kunst en design. In dit blogartikel zullen we de huidige technieken van kalligrafie bespreken, evenals een beknopte geschiedenis van deze fascinerende kunstvorm.
     

    Geschiedenis van kalligrafie

    Kalligrafie vindt zijn oorsprong in het oude Mesopotamië rond 3000 voor Christus. Het werd gebruikt om belangrijke documenten en religieuze teksten vast te leggen op kleitabletten. Van daaruit verspreidde de kunst zich naar oude Egyptische hiërogliefen, Chinese karakters en de Romeinse en Griekse alfabetten.
     

    In de Middeleeuwen bloeide kalligrafie op als een belangrijk onderdeel van religieuze manuscripten en boeken. Kloosterlingen en monniken waren vaak verantwoordelijk voor het kopiëren en verfraaien van Bijbels en andere religieuze teksten. De kunst van het kalligraferen werd doorgegeven van generatie op generatie, en verschillende stijlen en scripts ontwikkelden zich in verschillende delen van de wereld.
     

    Moderne technieken

    Met de komst van de drukpers in de 15e eeuw werd kalligrafie minder prominent als een functionele manier van tekstproductie. Toch heeft het zijn aantrekkingskracht behouden als een artistieke uitdrukkingsvorm. In de moderne tijd zijn er verschillende technieken en materialen ontwikkeld om kalligrafie te beoefenen.
     

    Een van de meest gebruikte technieken is het werken met een kalligrafiepen of -kwast. Deze instrumenten zijn ontworpen om flexibiliteit en controle te bieden bij het vormen van letters en lijnen. De keuze van de penpunt of de kwasthaar kan verschillende effecten en stijlen creëren. Populaire scriptstijlen zijn onder andere gotisch, Romeins, italic en kalligrafische handschriften.
     

    Naast traditionele instrumenten en materialen wordt kalligrafie nu ook beoefend met behulp van moderne technologieën. Digitale kalligrafie heeft zich ontwikkeld met de opkomst van grafische tablets en speciale pennen die de handbewegingen van een kalligraaf kunnen vastleggen. Dit stelt kunstenaars in staat om kalligrafie digitaal te creëren en te bewerken, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor typografie, logo-ontwerp en illustratie.
     

    De moderne kalligrafiebeweging heeft ook geleid tot een heropleving van interesse in de kunstvorm. Mensen over de hele wereld zijn geïnspireerd geraakt om zelf kalligrafie te leren en te beoefenen. Er zijn verschillende workshops, cursussen en online tutorials beschikbaar om kalligrafievaardigheden te leren. Ook zijn er gemeenschappen en sociale media-groepen waar kalligrafie-liefhebbers samenkomen om hun werk te delen, tips uit te wisselen en elkaar te inspireren.
     

    Moderne kalligrafen experimenteren ook met nieuwe materialen en technieken. Naast de traditionele inkt worden bijvoorbeeld markers, aquarelverf, gouache en zelfs metallic inkten gebruikt om unieke effecten en stijlen te creëren. Sommige kalligrafen combineren kalligrafie met andere kunstvormen, zoals illustratie en schilderkunst, om echt unieke en persoonlijke werken te maken.
     

    Kalligrafie wordt vandaag de dag ook toegepast in verschillende aspecten van het moderne leven. Het wordt gebruikt in branding en logo-ontwerp, uitnodigingen en evenementendecoraties, en zelfs in de tattoo-industrie. Het toevoegen van handgeschreven elementen aan digitale ontwerpen geeft een gevoel van authenticiteit en vakmanschap.
     

    Kalligrafie blijft een geliefde kunstvorm vanwege de schoonheid, precisie en artistieke expressie die ermee gepaard gaan. Of het nu gaat om het schrijven van een simpele quote, het creëren van complexe letterontwerpen of het personaliseren van een speciale gelegenheid, kalligrafie biedt een unieke manier om onze gedachten en gevoelens tot uitdrukking te brengen.
     

    Of je nu een beginnende kalligrafieliefhebber bent die net begint te verkennen of een ervaren kunstenaar op zoek naar nieuwe uitdagingen, kalligrafie biedt eindeloze mogelijkheden voor creativiteit en zelfexpressie. Dus waar wacht je nog op? Grijp een pen, duik in de wereld van kalligrafie en ontdek de magie van het geschreven woord.

     

    Leestip: Boek uitgeven

     

    Share |

    Een effectief promotieplan voor je nieuwe boek

    een effectief promotieplan voor je uitkomende boek

    Een effectief promotieplan voor je uitkomende boek:

     

    Bereik je lezers en vergroot je succes!

     

    Inleiding

    Het schrijven van een boek is een geweldige prestatie, maar het werk stopt daar niet. Om je boek succesvol te maken, is een effectief promotieplan essentieel. Een goed doordacht promotieplan zal je helpen om je doelgroep te bereiken, de interesse van lezers te wekken en uiteindelijk je boekverkoop te stimuleren. In deze blogpost zullen we enkele belangrijke strategieën en tactieken bespreken die je kunt gebruiken om je uitkomende boek te promoten en je kansen op succes te vergroten.

    Share |

    In 6 stappen uw boek promoten op social media

    boek promotie op social media - illustratie stapel boeken met mensen

    Hoe pak je het aan: boek promoten op social media

     

    Het schrijven van een boek is een enorme prestatie, maar het vermarkten ervan kan net zo belangrijk zijn als het schrijven zelf. Social media biedt een geweldige kans om jouw boek aan een groot publiek te laten zien. Maar hoe pak je dat aan? Hieronder vind je enkele stappen die je kunt nemen om marketing voor je boek op social media aan te pakken.

     

    Stap 1: Creëer een social media plan

    Voordat je begint met het promoten van je boek, is het belangrijk om een plan te hebben. Je moet bepalen welke platforms je gaat gebruiken, wat je gaat posten en wanneer. Bepaal je doelgroep en wat hen zal aantrekken. Creëer een contentkalender waarop je kunt zien welke posts je wanneer gaat plaatsen. Dit zal je helpen om consistente content te leveren en om het overzicht te houden.

     

    Stap 2: Gebruik visuele elementen

    Het gebruik van visuele elementen kan helpen om de aandacht te trekken op social media. Maak gebruik van afbeeldingen, video's en animaties die passen bij jouw boek. Maak bijvoorbeeld een teaser-trailer waarin je jouw boek aankondigt, of deel een mooie quote uit je boek met een bijpassende afbeelding. Zorg dat de visuele elementen in lijn zijn met de stijl van je boek, om herkenbaarheid te creëren.

     

    Stap 3: Deel exclusieve content

    Maak jouw social media kanalen interessant door exclusieve content te delen. Deel bijvoorbeeld een sneak preview van je boek, deel het ontstaansproces van je boek of deel interessante weetjes over je boek. Laat zien dat jij de expert bent over jouw boek en creëer interesse.

     

    Stap 4: Betrek je volgers

    Betrek jouw volgers bij het promoten van je boek. Stel bijvoorbeeld een wedstrijd op waarbij mensen jouw boek kunnen winnen door het delen van een post of taggen van vrienden. Geef je volgers een kijkje achter de schermen en laat zien wat er bij het schrijven van een boek allemaal komt kijken.

     

    Stap 5: Maak gebruik van influencers

    Maak gebruik van influencers die passen bij jouw doelgroep. Zij hebben een groot bereik en kunnen helpen om jouw boek onder de aandacht te brengen bij hun volgers. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een samenwerking, waarbij de influencer jouw boek aanbeveelt op zijn of haar kanaal.

     

    Stap 6: Blijf actief en consistent

    Het is belangrijk om consistent te zijn in je social media activiteiten. Zorg dat je regelmatig iets plaatst en betrokken blijft bij je volgers. Reageer op vragen en opmerkingen en bedank mensen voor hun steun. Blijf actief en houd je volgers geïnteresseerd.

     

    Met deze stappen kun je beginnen met het promoten van jouw boek op social media. Wees creatief en experimenteer met verschillende technieken om te zien wat het beste werkt. Social media biedt een geweldige kans om jouw boek onder de aandacht te brengen en een groter publiek te bereiken. Door een solide social media plan op te stellen, visuele elementen te gebruiken, exclusieve content te delen, je volgers te betrekken en influencers in te schakelen, kun je jouw boek onder de aandacht brengen en een community opbouwen rondom jouw boek.

     

    Het promoten van een boek op social media kan ook helpen bij het vergroten van de verkoop van het boek. Mensen zijn vaak geneigd om een boek te kopen als ze er enthousiast over zijn en als ze het gevoel hebben dat ze de schrijver kennen. Door jezelf te presenteren als expert en betrokken te zijn bij je volgers, creëer je een band en vertrouwen. Lees ook meer over de geheimen van het bloggen.

     

    Leestips:

    Hoe begin je een boek
    Waarom je als auteur niet alles moet doen 
    Tips voor een succesvolle verkoop
    Whitepaper 29 tips voor het succesvol uitgeven van uw boek
    Een effectief promotieplan

     

    Share |

    6 tips: Hoe begin je een boek - een stap-voor-stap handleiding

    Hoe begin ik een boek - illustratie schrijf aan je laptop

    Van lege pagina’s tot boekwerk:
    Een stap-voor-stap handleiding voor het schrijven van je eerste boek

     

    Als je overweegt om een boek te schrijven, kan het beginnen van het schrijfproces ontmoedigend lijken. Het kan moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen en hoe je het verhaal of de informatie die je wilt delen het beste kunt structureren. In dit artikel geven we je een aantal tips over hoe je het schrijven van een boek kunt beginnen.

     

    Vind inspiratie

    Het eerste wat je moet doen voordat je begint met het schrijven van een boek is inspiratie vinden. Dit kan op veel verschillende manieren, afhankelijk van het type boek dat je wilt schrijven. Misschien heb je al een idee voor het verhaal, een onderwerp waar je gepassioneerd over bent of een uniek perspectief dat je wilt delen.

    Als je nog niet weet waar je over wilt schrijven, kun je overwegen om te brainstormen of een mindmap te maken om je gedachten te ordenen. Je kunt ook naar andere boeken, films of televisieprogramma's kijken voor inspiratie.

     

    Bepaal je doelgroep

    Voordat je begint met het schrijven van een boek, is het belangrijk om te weten voor wie je het schrijft. Je doelgroep kan van invloed zijn op de toon, stijl en inhoud van je boek. Als je bijvoorbeeld schrijft voor kinderen, wil je een eenvoudigere taal gebruiken en meer afbeeldingen opnemen.

     

    Maak een outline

    Een outline is een gedetailleerde samenvatting van de belangrijkste delen van je verhaal of informatie. Dit kan je helpen om het schrijfproces te structureren en te voorkomen dat je verdwaalt in je eigen verhaal. Begin met het bepalen van de belangrijkste elementen van je verhaal, zoals de personages, de setting en de plot, en bouw van daaruit verder.

     

    Schrijf de eerste zin

    De eerste zin van je boek is misschien wel de belangrijkste. Het kan de toon zetten voor de rest van het boek en de lezer nieuwsgierig maken naar wat er komt. Probeer een zin te schrijven die de lezer meteen in het verhaal trekt.

     

    Plan je tijd

    Schrijven kost tijd, dus het is belangrijk om een planning te maken. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om te schrijven en stel realistische doelen voor jezelf. Als je bijvoorbeeld elke dag 500 woorden schrijft, heb je na een paar maanden genoeg materiaal voor een heel boek.

     

    Schrijf gewoon

    Het belangrijkste is om gewoon te beginnen met schrijven. Het maakt niet uit hoe goed of slecht je eerste versie is, het is belangrijk om gewoon te beginnen. Je kunt altijd later nog aanpassingen maken.

     

    Conclusie

    Het beginnen van een boek kan een uitdagend proces zijn, maar het is ook een van de meest opwindende. Door inspiratie te vinden, je doelgroep te bepalen, een outline te maken, de eerste zin te schrijven, je tijd te plannen en gewoon te beginnen met schrijven, kun je een solide basis leggen voor het schrijven van een succesvol boek. Vergeet niet dat het schrijven van een boek tijd kost en dat het niet altijd gemakkelijk zal zijn, maar als je toegewijd bent en volhoudt, kun je uiteindelijk een prachtig werk voltooien. Blijf dus gefocust op je doel en laat je inspireren door de creativiteit en verbeeldingskracht die schrijven met zich meebrengt. Succes met het schrijven van jouw boek! Ga als het zover is op zoek naar de juiste uitgever. Neem vooral ook contact met ons op, T.043-3581882.

     

    Leestips:

    Kies een redacteur met grote zorg

    Hoe wordt je boek beter vindbaar

    Waarom je als auteur niet alles alleen moet doen

    Boeken verkopen

    Boek personaliseren

    Promotieplan voor je nieuwe boek

    Boek promoten social media

    Vaste Boekenprijs

    6-tips: hoe begin je een boek

    Kalligrafie

    Manuscriptbeoordeling

    Vluchtelingen - Wat kom jij hier doen?

    Geschiedenis van Nederlands Limburg

    Share |

    Wet op de vaste Boekenprijs

    Bankbiljetten in een boek

    Wet op de Vaste Boekenprijs  

    De Wet op de vaste Boekenprijs is een wet in Nederland die ervoor zorgt dat de prijs van boeken voor een bepaalde periode vaststaat. Deze wet is in 2005 in werking getreden en is bedoeld om de diversiteit en kwaliteit van het boekenaanbod in Nederland te bevorderen.

     

    Het doel van de vaste Boekenprijs

    De wet geldt voor alle boeken die in Nederland worden uitgegeven en heeft als doel om de boekenmarkt te beschermen tegen de concurrentie van goedkope, buitenlandse boeken. Door de vaste boekenprijs kunnen uitgevers en boekhandelaren de waarde van hun producten behouden en kunnen schrijvers een eerlijke vergoeding krijgen voor hun werk.

     

    Voor hoelang geldt deze vaste prijs?

    De vaste boekenprijs wordt vastgesteld door de uitgever en geldt voor een periode van 6 maanden. Dit betekent dat alle boekhandelaren in Nederland het boek voor dezelfde prijs moeten verkopen, ongeacht de kosten die zij maken om het boek te verkopen. De vaste boekenprijs geldt voor alle verkoopkanalen, dus ook voor online verkoop.

     

    De voordelen van de vaste Boekenprijs

    De Wet op de vaste Boekenprijs heeft verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het voor een gevarieerd boekenaanbod in Nederland. Doordat boekhandelaren niet alleen maar voor de bestsellers gaan, maar ook voor andere boeken, kunnen er meer bijzondere boeken worden uitgegeven. Ten tweede geeft het schrijvers een eerlijke vergoeding voor hun werk, omdat de vaste boekenprijs ervoor zorgt dat hun boeken niet worden verkocht voor een te lage prijs. Ten derde helpt het de boekhandelaren om te concurreren met grote online boekwinkels.

     

    Het nadeel van deze wet

    Er zijn echter ook kritieken op de Wet op de Vaste Boekenprijs. Zo zou het de markt verstoren en de prijs van boeken te hoog houden, waardoor mensen minder boeken kopen. Ook zou het de concurrentie tussen boekhandelaren verminderen en de keuzevrijheid van de consument beperken.

     

    Conclusie

    Toch is de Wet op de Vaste Boekenprijs nog steeds van kracht in Nederland en heeft het zijn waarde bewezen. Het heeft ervoor gezorgd dat er nog steeds een gevarieerd aanbod aan boeken is in Nederland en dat schrijvers een eerlijke vergoeding krijgen voor hun werk. De wet heeft zijn doel bereikt en zal naar alle waarschijnlijkheid nog lang in stand blijven.

     

    Leestip:

    Wat kom jij hier doen?

    Hoe werken de themacodes

    Share |

    Waarom een proefschrift waardevol is

    proefschrift is waardevol gemaakt door Boekenplan

    Waarom het schrijven van een proefschrift waardevol is

     

    Het schrijven van een proefschrift is een belangrijk onderdeel van het promotietraject en een mijlpaal in de academische carrière van een onderzoeker. Het is echter de vraag of het proefschrift daadwerkelijk veel gelezen wordt. In dit artikel gaan we dieper in op de waarde van het schrijven van een proefschrift en waarom het nog steeds een belangrijke stap is in de academische carrière van de promovendus.

     

     

    Intensieve taak met veel vereisten

     

    Een proefschrift schrijven is een intensieve taak die vaak jaren in beslag neemt. Het vereist niet alleen veel tijd en inzet, maar ook uitstekende schrijfvaardigheden. Een proefschrift moet wetenschappelijk correct zijn en tegelijkertijd begrijpelijk voor de lezer. Het presenteren van origineel onderzoek op een heldere en overtuigende manier is dan ook een uitdaging.

     

    Proefschrift vaak niet veel gelezen

     

    Ondanks al deze inspanningen blijkt uit de praktijk dat proefschriften vaak slechts door een handjevol mensen worden gelezen, waaronder de begeleiders en de examencommissie. Dit komt doordat proefschriften vaak te lang en te gedetailleerd zijn voor een breed publiek, en omdat ze zich richten op een zeer specifiek onderwerp.

     

    Waardevol leerproces en basis voor verdere publicaties

     

    Toch betekent dit niet dat het schrijven van een proefschrift geen waarde heeft. Het schrijven van een proefschrift is namelijk een belangrijk leerproces voor de promovendus. Het vereist niet alleen uitstekende schrijfvaardigheden, maar ook een diepgaand begrip van het onderzoeksveld en het vermogen om complexe ideeën en resultaten op een begrijpelijke manier te presenteren.

     

    Daarnaast kan het proefschrift dienen als basis voor verdere publicaties. De resultaten en conclusies van het onderzoek kunnen worden gebruikt als basis voor wetenschappelijke artikelen, boeken en andere publicaties. Het proefschrift kan dus dienen als basis voor verdere wetenschappelijke carrière.

     

     

    Belangrijke mijlpaal en erkenning

     

    Het schrijven van een proefschrift is niet alleen een belangrijke mijlpaal in de academische carrière van de promovendus, maar ook een erkenning van hun bijdrage aan de wetenschap. Het is een teken van volharding, toewijding en doorzettingsvermogen, en het laat zien dat de promovendus in staat is om een origineel onderzoek uit te voeren en te presenteren.

     

    Conclusie

     

    Kortom, het schrijven van een proefschrift is een waardevolle ervaring voor de promovendus, ondanks het feit dat het proefschrift vaak niet veel gelezen wordt. Het schrijven van een proefschrift is een belangrijk leerproces en kan dienen als basis voor verdere publicaties. Daarnaast is het schrijven van een proefschrift een belangrijke mijlpaal in de carrière van de promovendus.

     

     

     

     

     

    Leestip: boek drukken in kleine oplage en Hoe gaat het verder met een dissertatie

    Share |

    Stellingen in een proefschrift

    Stellingen zijn beweringen van de promovendi in een proefschrift

    Een proefschrift is een omvangrijk werkstuk waarin een promovendus verslag doet van zijn of haar onderzoek. Een belangrijk onderdeel van het proefschrift zijn de stellingen. Dit zijn korte, stellige uitspraken die betrekking hebben op het onderzoek en die worden gepresenteerd als stellingen die verdedigd worden tijdens de promotieplechtigheid. In dit artikel bespreken we de rol van stellingen in een proefschrift.
     

    Stellingen kunnen verschillende functies hebben. In de eerste plaats zijn stellingen bedoeld om de lezer te prikkelen en te intrigeren. Een goed geformuleerde stelling wekt de nieuwsgierigheid van de lezer en nodigt uit tot verdere bestudering van het proefschrift. Stellingen kunnen ook dienen als samenvatting van de belangrijkste conclusies of bevindingen van het onderzoek. Door deze op een beknopte en heldere manier te formuleren, krijgt de lezer direct inzicht in de kern van het onderzoek.
     

    Daarnaast kunnen stellingen ook worden gebruikt om controversiële standpunten te presenteren en te verdedigen. Een promovendus kan bijvoorbeeld een stelling formuleren die ingaat tegen de gangbare opvattingen binnen het vakgebied. Door deze stelling te verdedigen tijdens de promotieplechtigheid, kan de promovendus aantonen dat hij of zij in staat is om kritisch te denken en een eigen standpunt te formuleren.
     

    Het formuleren van goede stellingen is geen eenvoudige taak. Een stelling moet beknopt en helder zijn, maar tegelijkertijd voldoende specifiek om te kunnen worden verdedigd tijdens de promotieplechtigheid. Het is belangrijk dat stellingen niet te algemeen zijn, maar ook niet te specifiek. Een te algemene stelling zal niet voldoende prikkelen en kan bovendien te vaag zijn om te kunnen worden verdedigd. Een te specifieke stelling kan daarentegen te weinig relevantie hebben voor het bredere vakgebied.
     

    Stellingen kunnen dus een belangrijke rol spelen in een proefschrift. Ze kunnen dienen als samenvatting van de belangrijkste conclusies en bevindingen, als prikkelende uitnodiging tot verdere bestudering, of als controversieel standpunt dat verdedigd moet worden. Het formuleren van goede stellingen is echter geen eenvoudige taak en vereist een zorgvuldige afweging tussen beknopte helderheid en voldoende specificiteit.

     

    Leestip: Stellingen of schertsstellingen

    en proefschrift ontwerpen en drukken

     

     

    Share |

    Boek over vluchtelingen - Wat kom jij hier doen?

    Wat kom jij hier doen?

     

    Een nieuw verhelderend boek over vluchtelingen

     

    Twintig jaar onderweg met vluchtelingen

     

    Hoe het begon

    De reis begon meer dan twintig jaar geleden, toen de auteur zich voor het eerst begon te interesseren in het lot van asielzoekers in Nederland. Als idealist was hij vastbesloten om een verschil te maken in het leven van deze mensen die hun thuisland ontvluchtten in de hoop op een beter leven.

     

    Met deze vastberadenheid stapte de auteur de wereld van VluchtelingenWerk Nederland binnen en begon hij aan zijn reis. Een reis die langer zou duren dan hij ooit had kunnen voorzien. Een reis vol uitdagingen, obstakels en beloningen.

     

    De eerste ontmoetingen

    In de eerste tien jaar van zijn reis werkte de auteur in een van de vele lokale vestigingen van VluchtelingenWerk Nederland. Hij ontmoette asielzoekers van verschillende achtergronden en nationaliteiten en leerde hun verhalen kennen. Verhalen van verlies, angst en hoop. Verhalen die hem raakten en inspireerden.

     

    Deze ontmoetingen en ervaringen openden de ogen van de auteur voor de complexiteit en nuances van het asielzoekersproces. Hij begon te begrijpen dat er geen simpele oplossingen waren en dat elke situatie anders was. Maar hij bleef vastberaden om te helpen waar hij kon.

     

    In de loop der jaren leerde de auteur meer over de politieke, sociale en economische factoren die ten grondslag lagen aan de vluchtelingencrisis. Hij zag hoe beleidsmakers worstelden met het vinden van oplossingen en hoe sommige mensen zich afsloten voor de problemen van anderen.


    Toch doorgaan

    Maar ondanks de vele uitdagingen en teleurstellingen, bleef de auteur doorgaan. Hij leerde van zijn fouten en successen en ontwikkelde nieuwe vaardigheden en inzichten. Hij realiseerde zich dat zijn reis nooit zou eindigen, maar dat hij er altijd zou zijn voor de asielzoekers die zijn hulp nodig hadden.

     

    En zo gaat de reis van de auteur verder, vol met nieuwe ontmoetingen en uitdagingen. Maar hij weet dat hij niet alleen is, want hij is omringd door mensen die net als hij vastberaden zijn om het verschil te maken in de wereld. En dat is wat deze reis zo boeiend maakt.



    Wat mankeert er aan het vreemdelingenbeleid in Nederland?


    In Nederland is het vreemdelingenbeleid een veelbesproken onderwerp dat vaak tot debat leidt. Hoewel het land bekend staat om zijn liberale en tolerante waarden, zijn er toch enkele kritieken op het huidige vreemdelingenbeleid. In dit blogartikel zullen we enkele van deze zorgen bespreken en proberen te begrijpen wat er mis kan zijn met het vreemdelingenbeleid in Nederland.
     


    Het terugkeerbeleid

    Het Nederlandse terugkeerbeleid en de praktijk van gedwongen uitzettingen hebben ook kritiek gekregen. Sommige mensen beweren dat het beleid te streng is en dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met individuele omstandigheden, zoals de veiligheidssituatie in het land van herkomst. Er zijn zorgen geuit over de behandeling van uitgezette personen en de impact ervan op hun leven.


    Mensenrechten en detentie

    Een ander punt van zorg betreft de behandeling van vreemdelingen in detentiecentra. Er zijn meldingen geweest van slechte omstandigheden, gebrek aan medische zorg en beperkte toegang tot juridische bijstand. Sommige organisaties hebben opgeroepen tot een herziening van het detentiebeleid om ervoor te zorgen dat de mensenrechten van vreemdelingen worden gerespecteerd.


    Beperkte mogelijkheden voor legaal verblijf

    Voor veel vreemdelingen is het moeilijk om een legale status te verkrijgen in Nederland. Het immigratiebeleid richt zich voornamelijk op het beperken van de instroom, waardoor het voor mensen die willen bijdragen aan de Nederlandse samenleving moeilijk is om legaal verblijf te verkrijgen. Dit kan leiden tot een grotere instroom van mensen zonder papieren, wat op zijn beurt weer nieuwe uitdagingen met zich meebrengt.
     


    Gebrek aan integratiemogelijkheden

    Ten slotte is er kritiek op het gebrek aan integratiemogelijkheden voor vreemdelingen in Nederland. Hoewel er inspanningen worden geleverd op het gebied van taalonderwijs en maatschappelijke participatie, zijn er nog steeds barrières die het moeilijk maken voor nieuwkomers om volledig te integreren in de samenleving.


    Het vreemdelingenbeleid in Nederland staat dus niet zonder kritiek. Er zijn zorgen over de lange asielprocedures, het terugkeerbeleid en de praktijk van gedwongen uitzettingen, de behandeling van vreemdelingen in detentie, beperkte mogelijkheden voor legaal verblijf en het gebrek aan integratiemogelijkheden. Deze kritieken benadrukken de noodzaak van een zorgvuldige evaluatie en mogelijke herziening van het beleid, met als doel een meer humaan, rechtvaardig en effectief systeem te creëren dat rekening houdt met de rechten en behoeften van vreemdelingen in Nederland. Het is belangrijk dat er een evenwicht wordt gevonden tussen de belangen van de samenleving en de bescherming van mensenrechten, zodat Nederland zijn traditie van tolerantie en gastvrijheid kan voortzetten.

     

     

    Lees meer over het boek Wat kom jij hier doen? van Huub Keijbets.

     

    Leestip: Achter de glimlach van de Sri Lankaan.

    Share |

    Achter de glimlach van de Sri Lankaan

    sri lanka - Eleonore Breukel

    Achter de Glimlach van de Sri Lankaan

     

    De VOC koloniseerde Sri Lanka maar liefst 150 jaar. Het paradijselijke eiland is ogenschijnlijk nog even magisch als destijds. Wat schuilt er achter de gulle glimlach van haar gastvrije bevolking. Welk effect hebben de koloniserende Portugezen, Hollanders en Britten gehad. Is het motto Verdeel en heers nog altijd van toepassing?

     

    In Achter de Glimlach van de Sri Lankaan vertellen mensen over hun voortdurend botsende culturen. De machtige boeddhistische Singalezen, de Hindoe Tamils, de Moslims, de Christenen en de Burghers. Deze Dutch Burghers, ooit de elite, zijn de nazaten van de VOC.

     

    Een blik achter het schilderachtige decor van tempels, theeplantages en jungles, waarin olifanten en pauwen parmantig schrijden, laat de realiteit achter die gulle glimlach zien.
    Op zoek naar de werkelijkheid reis ik door het land met trein, bus en boot en luister naar de verhalen van mensen die ik ontmoet.

     

    Hier een voorproefje uit Achter de Glimlach van de Sri Lankaan

     

    Henrik van Straaten een rasechte nazaat van de VOC vertelt hoe zijn mede Burghers verenigd zijn in de Dutch Burgher Union. Ze eten, drinken en dansen er onder de blikken van Hollandse Gouverneurs die, met hun pruiken van pijpenkrullen en kragen van kant, vanaf hun portretten aan de muur, nog altijd gezag af dwingen. Jammer dat steeds  meer borden van straten en pleinen die de namen van de Hollandse Burghers dragen worden vervangen.
    Wil men ook hier het verleden wissen?

      

    Het strikt naleven van de jaarlijkse horoscoop kalender, de Apa Litha, houdt een stevige grip op de gelovige meerderheid, zegt Shanta. De kalender geeft de auspicious times in dag en uur, wanneer te onderhandelen, te verhuizen, te werken en wanneer en wat te eten. De Apa Litha geeft de gewone man, zakenmensen en regeringsleiders zekerheid en vrijwaart hen van mogelijk onheil.
    Maar hoe gecompliceerd is het om de Apa Litha te volgen.

     

    Wie het spoor neemt spoort niet. De spoorlijn is door de Britten aangelegd om hun geroofde schatten te vervoeren. Neem de trein en je begrijpt de strijd van het bestaan. Overvolle treinen waar arbeiders, kantoorlieden en verkopers al zwetend op elkaar geplakt staan. Wie geen vierkante centimeter vindt om zijn voet neer te zetten hangt buiten aan de open deuren de benen bungelend boven de rails terwijl de spoorbewoners toekijken.
    Waarom durf ik nooit te zeggen dat ik met de trein kom?

     

    Verdeel en heers door de macht van taal. De VOC heeft veel Nederlandse woorden achtergelaten maar de Britten hun taal. Hema vertelt hoe de Engelse taal een beeld geeft van je sociaal-maatschappelijk positie. Hoe er thuis Engels gesproken wordt en met de bediendes Singalees. Verschil moet er immers zijn. Hoe deze bediendes, arbeiders of vissers vooral moeten blijven doen waar ze vanuit hun kaste goed in zijn.
    Wie houdt deze verdeling in stand?

     

    De gunstige geopolitiek ligging van Sri Lanka is van onschatbaar waarde. Het is een speelbal van China, India en Amerika. De diepzeehaven in het zuiden, het nutteloze vliegveld waar de olifanten over de landingsbaan lopen, het opgespoten schiereiland voor Colombo, aangelegd door Chinezen. De onbetaalbare schuld aan China wordt afgekocht met het weggeven van grond op strategische plekken.
    Voelt de Sri Lankaan zich nog wel thuis in eigen land?

     

    Dit zijn slechts enkele van de verhalen in Achter de Glimlach van de Sri Lankaan. Verhalen die een beeld schetsen van de strijd om het bestaan, in een cultuur waar tijd elastisch en de waarheid flexibel is.
    Is de gulle glimlach tot een pijnlijke grimas verworden?

     

    Waarom je naar Sri Lanka moet gaan

    De rijke cultuur en geschiedenis van Sri Lanka, het prachtige landschap, de overvloed aan mogelijkheden om wilde dieren te spotten, zijn de belangrijkste redenen waarom het land bovenaan de bucketlists van veel reizigers staat.

     

    Vanwege de relatief kleine omvang zijn veel van de beste attracties en bestemmingen binnen slechts een paar uur van elkaar verwijderd. Als je een strak schema hebt, kun je op één dag de ochtend doorbrengen op een van de acht UNESCO-werelderfgoedlocaties van het land, 's middags op safari gaan en 's avonds ontspannen en genieten van een kopje thee van een van de plantages in het heuvelland.

    Geef, als je meer tijd hebt, de gelegenheid voor spontane verkenningen - roadtrippen door het hele land biedt bijna overal mooie uitzichten, en misschien stop je wel om onderweg een paar olifanten te spotten!

     

    De koloniale geschiedenis van Sri Lanka

    Sri Lanka heeft een rijke en gevarieerde geschiedenis die teruggaat tot meer dan 2500 jaar geleden. In de 16e eeuw begon de kolonisatie van Sri Lanka door Europese machten, waaronder de Nederlanders. In dit artikel zullen we ons richten op de koloniale geschiedenis van Sri Lanka onder Nederlandse heerschappij.

     

    In 1658 arriveerden de Nederlanders op Sri Lanka en veroverden ze de stad Galle. Vanaf dat moment begonnen ze aan een periode van kolonisatie die duurde tot 1796, toen de Britten het eiland overnamen. De Nederlanders richtten hun aandacht vooral op de kustgebieden en waren minder geïnteresseerd in het binnenland van Sri Lanka.

     

     

    De Nederlanders vestigden zich voornamelijk in de kuststeden Galle, Colombo, Jaffna en Trincomalee. Ze bouwden forten en versterkingen om hun handelsbelangen te beschermen. De Nederlanders hadden een groot aantal handelsposten op Sri Lanka en hun belangrijkste handelsproducten waren kaneel, koffie en kokosnoten.

     

     

    Tijdens de Nederlandse kolonisatieperiode werd Sri Lanka ook geteisterd door interne conflicten. De Kandyaanse opstand van 1760 tot 1766 was een van de belangrijkste opstanden tegen de Nederlandse heerschappij. De opstand werd neergeslagen door de Nederlanders en had een grote invloed op de Kandyaanse cultuur en de relatie tussen de Kandyans en de Nederlanders.

     

     

    De Nederlanders introduceerden nieuwe technologieën en gewassen op Sri Lanka, waaronder de teelt van koffie. De koffieteelt werd een belangrijke economische factor voor Sri Lanka en was lange tijd de belangrijkste bron van inkomsten voor de kolonie.

     

    Onder de Nederlandse heerschappij werd Sri Lanka ook blootgesteld aan de Westerse cultuur en wetenschap. De Nederlanders richtten scholen op en verspreidden de kennis van westerse wetenschap en technologie onder de lokale bevolking.

     

    Hoewel de Nederlandse kolonisatieperiode op Sri Lanka relatief kort was, had deze periode wel een grote invloed op het land en de bevolking. De Nederlanders hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Sri Lanka op het gebied van handel, landbouw, technologie en cultuur.

     

     

    De koloniale geschiedenis van Sri Lanka is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van het land en heeft invloed gehad op de hedendaagse Sri Lankaanse samenleving. Het is belangrijk om deze geschiedenis te begrijpen om de complexiteit van de Sri Lankaanse samenleving te kunnen begrijpen en om de culturele en historische context van het land te kunnen waarderen.

     

     

     

    Eleonore Breukel is een Intercultural Management Consultant. Ze woonde in Parijs, Rome, Londen, Athene en Curaçao, werkte in veertig landen en spreekt acht talen. Amsterdam is nu haar basis maar zij beschouwt Sri Lanka als haar tweede thuis. Ze publiceerde talloze internationaal cultuur gerelateerde artikelen en is coauteur van Wereldwijd Zakendoen.

     

     

     

    Lees tip:
    Wanneer culturen elkaar ontmoeten van Kirtika van Hunen.
    Reis naar Sri Lanka

     

     

     

    Lees ook de review over de Achter de glimlach van de Sri Lankaan.

     

    Share |

    Papierprijzen stijgen snel: uitdagingen en kansen

    krantenkoppen tijdens de crisis

    Stijgende papierprijzen door tekorten en stijgende vraag

     

    Er ontstaat grote onrust over de snelle stijging van de papierprijzen. Sinds begin 2021 stijgt de vraag naar papier en karton enorm doordat veel online wordt besteld. Hierdoor ontstaat er een tekort aan grondstoffen. Wereldwijd heerst er op het moment een tekort aan productiecapaciteit. Je moet er ook niet raar van opkijken dat je bestelde papier niet op tijd binnenkomt omdat een of andere cowboy je bestelling heeft weggekaapt.
     

    De papiermarkt in Europa ondervindt (januari 2024) aanzienlijke prijsstijgingen en materiaaltekorten, vooral voor essentiële grondstoffen zoals papier en drukplaten. Deze situatie wordt nog verergerd door de aankondiging van verdere prijsverhogingen door fabrikanten, ondanks recordwinsten. Unitedprint heeft gereageerd op deze uitdagingen door een inkooppartnerprogramma te lanceren dat toegang biedt tot papier en drukplaten tegen prijzen die tot 50% lager zijn dan de huidige marktprijzen. Dit programma is gericht op het bieden van eerlijke, concurrerende voordelen voor drukkers in heel Europa​.

     

    Transformatie naar verpakking

     

    Nog een reden waarom de productiecapaciteit is gedaald: In 2020 is er door het begin van de pandemie de vraag naar papier sterk gedaald hierdoor zijn fabrieken overgestapt naar de fabricage van karton. Deze transformatie gaat nog steeds door.

     

    Oudpapier

     

    De toename van de vraag naar karton drukt ook op de markt van oudpapier, die in volume vorig jaar is teruggevallen door het geringere aanbod van oudpapier. Dit is als basisstof van belang is voor de productie van nieuw papier  en brengt de beschikbaarheid van oudpapier de keten weer in gevaar. Het gevolg is een enorme stijging van de prijzen van oudpapier (drie tot vier keer) ten opzichte van een jaar geleden.

     

    Toekomst

     

    De verwachting is dat de prijzen de komende maanden verder zullen stijgen. Het is voor ons dan ook erg lastig offertes aan te bieden die voor maanden vast staan. Ook de verkoopprijzen van boeken staan onder druk door het tekort aan grondstoffen. Ook de energiekosten en transportkosten stijgen flink.

     

    Stijging per september 2022

     

    De prijsverhogingen verschillen per papier- of kartonsoort. Voor sommige klanten kan het iets erger uitpakken dan voor andere. Om een indruk te geven:

    • kartonsoorten: tussen de 5 en 15%,
    • gestreken en ongestreken papier: tussen de 8 en 14%.

     

    Voor het papier voor onze boeken zitten we gemiddeld op 10% verhoging in september 2022.

    In 2023 is de verwachting dat de papierprijzen nog iets zullen stijgen de oorzaken van de hoge prijzen zijn er nog steeds.
     

    Update geschreven juli 2023: Na enkele maanden van stabilisatie hebben we waargenomen dat de prijzen voor bijna alle papiersoorten voor februari 2023 licht zijn gedaald.
     


    Oorzaken

     

    De oorzaken van de stijgende prijzen zullen bekend in de oren klinken:

    • pulp schaarste,
    • hogere transportkosten
    • stijgende energieprijs.

     

    Kansen en mogelijkheden

    Bij stijgende papierprijzen en tekorten aan grondstoffen ontstaan er uitdagende maar ook interessante kansen in de grafische markt. Creatieve oplossingen en innovatieve benaderingen kunnen leiden tot efficiënter gebruik van papier en alternatieve materiaalkeuzes. Door het heroverwegen van ontwerp- en productieprocessen kunnen grafische bedrijven nieuwe mogelijkheden verkennen, zoals het gebruik van gerecycled papier, digitale oplossingen en duurzame alternatieven.


    Daarnaast kan een verschuiving naar meer digitale communicatiekanalen en online publicaties helpen om de afhankelijkheid van fysiek papier te verminderen. Het is belangrijk om proactief te blijven en te investeren in duurzame en kosteneffectieve oplossingen om de uitdagingen van de markt het hoofd te bieden en te profiteren van de kansen die zich voordoen.

     

    2024 Brengt plannen voor een productieboost, maar de prijs blijft een intrigerend raadsel, met vraagtekens rond de mogelijke gevolgen.
    De vraag naar papier en karton neemt af, waardoor papierfabrieken met aanzienlijke voorraden zitten en hun productie hebben verminderd. Het wordt voorspeld dat de prijzen voor papier in 2024 zullen blijven fluctueren.

     

    Leestips:

    Wij gaan voor een groen 2023

    Share |

    Wij gaan voor een groen 2023

    Wij gaan voor een groen 2023 en planten bomen

     

    Mede dankzij de bijdrage van Boekenplan heeft Trees for all in 2022 prachtige resultaten behaald. En die delen we graag met je, want zonder jou hadden we nooit een recordaantal bomen kunnen planten! Kijk in deze video met ons terug op de hoogtepunten van afgelopen jaar.

     

    Bomen planten wij samen met Trees for all, in duurzame herbebossingsprojecten in Nederland en in het buitenland. Zo geven we iets duurzaams voor de toekomst en dragen we bij aan een gezond klimaat. Maandelijks geven wij onze bijdrage aan Trees for all.

     

     

    Cellulose

    Sinds de 19e eeuw wordt veel papier van hout gemaakt. Het belangrijkste onderdeel van een boom waarvan papier gemaakt wordt, heet cellulose. Het is een onderdeel van de plantaardige cel die in eigenlijk elke normale plant te vinden is, maar in hoge concentraties gevonden wordt in bomen. Vooral de fijnspar, grove den, berk, populier, beuk en eucalyptus zijn veelgebruikte boomsoorten in de papierindustrie.

     

     

    Duurzaam beheer

     

    Zeker 86% van het Nederlandse papier en karton bestaat uit gerecycled papier. Bovendien komen de nieuwe houtvezels voor het vervaardigen van het overige percentage nieuw papier uit beheerde bossen die speciaal zijn geplant voor de papierindustrie: zogenaamde gecertificeerde bossen. Deze bossen worden duurzaam beheerd.

     

     

    Wij helpen Trees for all om sneller meer bomen te planten omdat we een bosrijke wereld erg belangrijk vinden.

     

     

    Dat is pas een mooi (boeken)plan voor de toekomst!

     

    Leestip: Wat moet er in het colofon staan - Lees ook over het mileubeleid van Boekenplan en de productie van de boeken

     

    Share |

    Colofon, wat moet er in staan

    Wat moet en kan er in een colofon staan - boekenplan uit Maastricht.

     

    Wat moet er in een colofon staan?

     

    Wij krijgen geregeld de vraag: 'wat moet er in het colofon staan?'
     

    Wat is de betekenis van colofon

    Een colofon is een opsomming van de manier waarop een uitgeefproduct tot stand is gekomen. Het kan bestaan uit een aantal gegevens van een boek of tijdschrift. In boeken staat het colofon meestal op de achterzijde van de titelpagina, maar als je naar de betekenis van het woord kijkt hoort het eigenlijk achterin. Want colofon komt van het Griekse κολοφών (kolophoon), dat slotstuk betekent.

     

    Schrijf- en publicatieproces

    Het toevoegen van een colofon aan uw boek is een belangrijk aspect van het publicatieproces. Het biedt niet alleen nuttige informatie voor lezers, maar het kan ook uw geloofwaardigheid en professionaliteit als auteur versterken. In een colofon kunt u informatie opnemen over hoe u het boek hebt geschreven, het publicatieproces, en eventueel ook informatie over uzelf als auteur.

     

    Promotie en verkoop

    Om te beginnen is het vermelden van de schrijf- en publicatieprocessen een goede start voor uw colofon. U kunt hier informatie delen over de inspiratie voor uw boek, hoe u het schrijven hebt aangepakt en eventuele uitdagingen die u hebt overwonnen tijdens het schrijven. Daarnaast kunt u informatie geven over de publicatie van uw boek, zoals hoe u het manuscript hebt ingediend bij een uitgever, hoe lang het duurde voordat uw boek werd geaccepteerd en hoe het publicatieproces verliep.

     

    Informatie over de auteur

    Het vermelden van informatie over promo en verkoop van uw boek is ook belangrijk in een colofon. Dit kan bestaan uit informatie over de promotie van uw boek, zoals welke kanalen u hebt gebruikt om uw boek te promoten, of u hebt samengewerkt met andere auteurs of bloggers om uw boek te promoten en hoe u de verkoop hebt gedaan.

     

    Samenvatting colofon

    Tot slot kan een colofon ook informatie bevatten over de auteur zelf. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de achtergrond van de auteur, eventuele eerdere publicaties of een website waarop lezers meer over de auteur kunnen lezen. Kortom, het toevoegen van een colofon is een belangrijk onderdeel van het publicatieproces. Het biedt waardevolle informatie voor lezers en versterkt uw geloofwaardigheid als auteur. Het is dus zeker de moeite waard om tijd en aandacht te besteden aan het creëren van een duidelijke en informatieve colofon voor uw boek.

     

    Vermeld in het colofon in ieder geval:

     

    1. naam van de organisatie (en eventueel het organisatieonderdeel) verantwoordelijk voor de uitgave.
    2. website van de uitgever;
    3. jaar van verschijning.
    4. Altijd de eerste druk vermelden eventueel gevolgd door de volgende drukken.
    5. Naam van de vormgever, redacteur, fotograaf, illustrator enzovoort.
    6. ISBN copyright @ jaartal en uitgever
    7. Tekst: Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd enzovoort.
    8. Op z’n minst: Alle rechten voorbehouden.

     

    Colofon voorbeeld:
     

    © 2023, Marianne de Winter

     

    Eerste druk januari 2020
    Tweede druk mei 2022

     

    Mosae Libro, Maastricht
    Boekenplan.nl

    Ontwerp: Jan van der bergen
    Druk: Boekenspecialist
    Fotograaf: Limmy Kromowith

     

    ISBN 978 90 8676 975 0
    NUR 693

     

    Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Voor het overnemen van gedeelten uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16 Auteurswet 1912) dient men zich tot de uitgever te wenden.

     

    Aanvullende tips voor in uw colofon
     

    Hierdoor wordt het colofon niet alleen informatief over het specifieke boek, maar kan het ook dienen als een marketingtool om lezers te betrekken bij de auteur en zijn/haar andere werken.

     
    1. Toevoegen van contactinformatie: Naast het vermelden van de naam van de uitgever en de betrokkenen bij de productie van het boek, is het nuttig om ook contactinformatie op te nemen in het colofon. Dit kan het eenvoudiger maken voor lezers om met de uitgever of auteur in contact te komen, mochten ze vragen hebben of feedback willen delen. Denk aan een e-mailadres of een link naar een website waar lezers meer informatie kunnen vinden.
       

    2. Delen van dankwoord: Een colofon kan ook worden gebruikt als een plek om waardering en dankbaarheid te uiten jegens mensen of organisaties die hebben bijgedragen aan het tot stand komen van het boek. Zoals onder andere redacteuren, betaalde lezers, inspiratiebronnen, of fondsen en subsidies omvatten. Het benadrukken van deze betrokkenheid kan zowel de lezers als degenen die hebben geholpen bij het project waarderen.
       

    3. Verwijzing naar verwante werken: Als de auteur eerder boeken heeft geschreven of andere relevante werken heeft gepubliceerd, kan het nuttig zijn om in het colofon links of verwijzingen naar deze eerdere werken op te nemen. Dit kan lezers aanmoedigen om meer te lezen van dezelfde auteur, wat gunstig kan zijn voor de auteur en uitgever. Vermeld de titels van eerdere werken en eventuele prijzen of erkenningen die ze hebben ontvangen.

     

     

    Een colofon voor een tijdschrift

    In het colofon van een tijdschrift staat natuurlijk de uitgever die verantwoordelijk is voor de inhoud. Tevens moet een ieder die een bijdrage geleverd heeft voor de desbetreffende uitgave vermeld staan. Natuurlijk moeten de contactgegevens voor abonnees en adverteerders erbij staan.

     

    Interessante onderwerpen:

    Zelf een boek uitgeven

    Wat doet een recensie voor je boek

    Gratis ISBN

    Leenrecht in Nederland

    Whitepaper 29 tips voor het succesvol uitgeven van uw boek

     

     

    Share |

    Waterscheiding in Argentinie

    Argentinië herdenkt de waterscheiding in haar geschiedenis

    Op 17 oktober 2020 is het 75 jaar geleden dat honderdduizenden arbeiders uit de voorsteden van Buenos Aires naar de hoofdstad trokken om de vrijlating te eisen van Juan Domingo Perón. Deze 'kolonel van het volk' had gezorgd voor vergaande sociale wetgeving, maar was door zijn collega-militairen gevangengezet om zijn macht te breken.

     

    Heel het land was verrast toen op die zonovergoten 17e oktober 1945 het centrum van Buenos Aires werd overspoeld door het gewone volk dat riep om de vrijlating van Perón.

     

     

    Nog diezelfde avond sprak Perón de enorme mensenmassa toe en was het peronisme geboren; een volksbeweging die nu driekwart eeuw de Argentijnse politiek domineert. De macht van de oude conservatieve elite was voorbij.

     

    Evita

    Met een gunstig  economisch tij gaf Perón het gewone volk een plek onder de zon. Zijn vrouw Eva zette zich in voor vrouwenkiesrecht en voor het lot van de allerarmsten. Het peronisme zorgde voor de incorporatie in de maatschappij van tot dusver achtergestelde groepen. Miljoenen Argentijnen gingen er op vooruit en de Argentijnse historicus Félix Luna omschreef de jaren 1946-1949 kortweg als “Argentinië was een feest.”

     

    Maar aan het feest kwam een eind, de peronistische regering werd autoritairder en de maatschappij raakte diep verdeeld tussen peronisten en antiperonisten. De vroege dood van Eva Perón – Evita – in 1952 was een enorme dreun voor Perón en voor het volk. Drie jaar later werd Perón afgezet door een militaire staatsgreep. De nieuwe machthebbers verboden de peronistische partij en stelden zelfs het uitspreken van de namen 'Perón' en “Evita” strafbaar. De militairen wilden terug naar een Argentinië zonder peronisme en sloten daarmee meer dan de helft van de bevolking uit. Juist daardoor overleefde deze volksbeweging.

     

    Terugkeer van Perón

    Perón keerde in 1973 terug en werd opnieuw gekozen tot president. Hij stierf een jaar later zonder Argentinië uit het slop te kunnen halen. De bloedige dictatuur van Jorge Videla deed het peronisme opnieuw in de ban. Sinds het herstel van de democratie in 1983 heeft Argentinië meerdere peronistische presidenten gehad. Zo ook de huidige president Alberto Fernández. Toch is de Argentijnse maatschappij nog altijd verdeeld over de betekenis van Perón en wordt de 75e verjaardag van het peronisme overschaduwd door de pandemie en de enorme economische crisis.

     

    Lees meer over de geschiedenis van Argentinië.

    Share |

    Geschiedenis van Argentinie - Onafhankelijkheidsdag en Dag van de Vlag

    De vlaggen in Buenos Aires

    Día de la Bandera - De dag van de Vlag - 20 juni

     

     

    Día de la Bandera, of de Dag van de Vlag, wordt op 20 juni in Argentinië gevierd ter ere van de nationale vlag van het land. Het is een belangrijke feestdag die de dood van Manuel Belgrano herdenkt, een van de prominente figuren in de Argentijnse geschiedenis en de ontwerper van de Argentijnse vlag.

     

     

     

    Manuel Belgrano was een advocaat, econoom en politicus die een cruciale rol speelde tijdens de Argentijnse Onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje. Hij ontwierp de vlag in 1812, die bestaat uit drie horizontale strepen in de kleuren lichtblauw, wit en lichtblauw. Deze kleuren werden geïnspireerd door de kokardes die werden gedragen door de patriotten tijdens de onafhankelijkheidsstrijd.

     

     

    Op de Dag van de Vlag worden er door het hele land ceremonies en festiviteiten georganiseerd om de vlag te eren en de bijdrage van Manuel Belgrano aan de Argentijnse geschiedenis te herdenken. Een van de belangrijkste evenementen is de ceremonie bij het Nationaal Monument voor de Vlag in de stad Rosario, waar het stoffelijk overschot van Manuel Belgrano wordt bewaard. Deze ceremonie omvat het hijsen van de vlag, toespraken en culturele activiteiten.

     

     

    Militaire parades zijn ook een gebruikelijk onderdeel van de vieringen op deze dag. Militaire eenheden marcheren door de straten en tonen hun respect voor de nationale vlag. Daarnaast zijn er optochten en festiviteiten waarbij scholen, organisaties en burgers deelnemen om hun liefde en trots voor de vlag te tonen.

     

     

    De Dag van de Vlag is een gelegenheid voor Argentijnen om hun patriottisme en nationale identiteit te vieren. Het symboliseert de eenheid en soevereiniteit van het land en herinnert aan de inspanningen en offers van degenen die hebben gestreden voor de onafhankelijkheid. Het is een dag waarop de Argentijnen samenkomen om hun vaderlandsliefde te uiten en de betekenis van de nationale vlag te vieren.

     

     

     

    Argentinië herdenkt haar geschiedenis

     

     

     

    Argentinië heeft een veelbewogen geschiedenis en voegt daar nu een nieuw hoofdstuk aan toe met de coronapandemie.

     

     

    De COVID-19-pandemie in Argentinië maakte deel uit van de wereldwijde pandemie van het coronavirusziekte 2019 (COVID-19). Op 5 juni 2023 waren in totaal 10.044.957 mensen bevestigd besmet en waren 130.472 mensen bekend die waren overleden als gevolg van het virus.
     

    Op 19 maart 2020 werd in Argentinië een landelijke lockdown ingesteld. De lockdown werd in het hele land opgeheven, behalve in het stedelijke gebied Groot-Buenos Aires (waar 31,9% van de bevolking van het land woont), op 10 mei, met Groot-Buenos Aires afgesloten tot 17 juli, waarbij de lockdown geleidelijk zou worden versoepeld in verschillende fasen om terug te keren naar de normaliteit. Echter, de beperkingen werden meerdere keren verlengd tot 8 november 2020. Tijdens de tweede golf vond er van 22 tot 31 mei 2021 opnieuw een landelijke lockdown plaats.

     

    Argentinië is een land met een groot historisch bewustzijn en de kalender staat vol met feest- en gedenkdagen. Die worden normaliter gevierd met kransleggingen, massale bijeenkomsten, kerkdiensten, het uitbundig zingen van het volkslied en het zwaaien met de blauw-wit-blauwe vlag.

     

    Nu is alles anders. Nog maar net is de lockdown in gegaan, herdacht het land op 24 maart de militaire staatsgreep van 1976, waarmee de bloedigste dictatuur uit de Argentijnse geschiedenis begon. Nu geen stille tocht, maar wel hingen er aan duizenden balkons witte hoofddoekjes met de tekst “Nooit meer” als eerbetoon aan de Dwaze Moeders die voorop liepen in de de strijd om opheldering over het lot van hun vermiste kinderen.

     

    Op 7 mei 2023 herdacht Argentinië de 104de geboortedag van de in 1952 op 33-jarige leeftijd overleden First Lady Eva Perón, de legendarische Evita. Nu geen kransleggingen bij haar graf en bij haar talloze borstbeelden. Virtueel werd ze geëerd via foto’s, video’s en grote aantallen posts en tweets op speciale herdenkingsplatformen.

     

    De herdenking van de (verloren) oorlog tegen Groot-Brittannië om Malvinas (de Falkland-eilanden), waarbij in 1982 duizend Argentijnse soldaten het leven verloren, vond op 2 april virtueel plaats en met het zingen van het volkslied thuis.

      

    Op 25 mei 2023 werd de 213e verjaardag van de Mei-revolutie, waarbij in 1810 zelfbestuur werd uitgeroepen, gevierd met de streaming van het Te Deum vanuit de Kathedraal van Buenos Aires. Ook de Dag van de Vlag op 20 juni werd nu anders gevierd. Dit is de 200ste sterfdag van Manuel Belgrano, ontwerper van de Argentijnse vlag en onafhankelijkheidsstrijder van het eerste uur. 

     

     

    De Argentijnse geschiedenis is vol fascinerende en tragische gebeurtenissen. Voor de geïnteresseerde lezer vormt het boek Beknopte geschiedenis van Argentinië van historicus Félix Luna hierbij een mooie inleiding!

    Share |

    Zelf boek uitgeven, de voor- en nadelen

    De voordelen en nadelen van zelf een boek uitgeven

     

    In de afgelopen jaren is zelfpublicatie steeds populairder geworden, vooral in de wereld van boeken. Steeds meer schrijvers kiezen ervoor om hun boeken zelf uit te geven, in plaats van de traditionele weg via een uitgeverij te bewandelen. Hoewel zelfpublicatie veel voordelen met zich meebrengt, zijn er ook enkele nadelen waar schrijvers rekening mee moeten houden. In dit blogartikel zullen we zowel de voordelen als de nadelen van zelf een boek uitgeven bespreken.
     

    Voordelen om zelf uit te geven

    Volledige creatieve controle: Het grootste voordeel van zelf een boek uitgeven is dat je als schrijver de volledige controle hebt over het creatieve proces. Je kunt zelf bepalen hoe het boek eruit komt te zien, van de coverontwerp tot de inhoud en de vormgeving. Dit stelt schrijvers in staat om hun visie precies zo tot uiting te laten komen zoals ze het voor ogen hadden.
     

    Hogere royalty's: Bij traditionele uitgeverijen ontvangen schrijvers meestal een royaltypercentage van ongeveer 10-15% van de verkoopprijs van elk verkocht boek. Bij zelfpublicatie behoud je als schrijver een veel groter deel van de opbrengst. Hoewel de kosten van zelfpublicatie hoger kunnen zijn, kunnen de hogere royalty's op de lange termijn lucratief zijn.
     

    Snellere publicatietijd: Het traditionele publicatieproces kan lang duren, vaak meer dan een jaar. Bij zelfpublicatie kun je de publicatietijd aanzienlijk verkorten. Je hoeft niet te wachten op goedkeuring van een uitgeverij of de planning van een publicatieschema. Dit stelt schrijvers in staat om hun boeken sneller op de markt te brengen.

     

    Nadelen:

    Kosten en financieel risico: Zelfpublicatie brengt financiële verantwoordelijkheid met zich mee. Als schrijver ben je verantwoordelijk voor de kosten van redactie, vormgeving, drukwerk en marketing. Deze kosten kunnen aanzienlijk zijn en vormen een potentieel financieel risico. Het is belangrijk om een realistisch budget op te stellen en te zorgen voor voldoende middelen om het boek succesvol te kunnen publiceren.
     

    Minder zichtbaarheid en distributiemogelijkheden: Een van de uitdagingen van zelfpublicatie is het bereiken van een groot publiek. Traditionele uitgeverijen hebben vaak bestaande distributiekanalen en marketingnetwerken die moeilijk te evenaren zijn als individuele schrijver. Het vergt aanzienlijke inspanningen om je boek onder de aandacht van lezers te brengen en de nodige zichtbaarheid te genereren.
     

    Gebrek aan redactionele begeleiding: Bij zelfpublicatie mis je vaak de professionele redactionele begeleiding die je zou ontvangen bij een traditionele uitgeverij. Redacteuren spelen een cruciale rol bij het polijsten en verbeteren van een boek, zowel op het gebied van inhoud als stijl. Het ontbreken van deze begeleiding kan resulteren in een lagere kwaliteit van het eindproduct en mogelijk negatieve beoordelingen of kritiek van lezers.
     

    Verantwoordelijkheid voor alle taken: Als zelfgepubliceerde auteur draag je de verantwoordelijkheid voor alle aspecten van het publicatieproces. Dit omvat niet alleen het schrijven van het boek zelf, maar ook het regelen van redactie, vormgeving, drukwerk, distributie en marketing. Het kan overweldigend zijn om al deze taken zelf uit te voeren, vooral als je geen ervaring hebt op deze gebieden. Het vereist een sterke organisatievaardigheden en inzet om alles succesvol te laten verlopen.
     

    Mogelijk stigma rond zelfpublicatie: Hoewel zelfpublicatie steeds meer geaccepteerd wordt, bestaat er nog steeds een zekere mate van stigma rondom zelfgepubliceerde boeken. Sommige lezers en literaire gemeenschappen beschouwen zelfpublicatie als een teken van mindere kwaliteit, omdat het niet door een 'echte' uitgeverij is gepubliceerd. Dit stigma kan de perceptie van je boek beïnvloeden en het moeilijker maken om serieus genomen te worden in bepaalde literaire kringen.
     

    Het is belangrijk om de voordelen en nadelen zorgvuldig af te wegen voordat je besluit om zelf een boek uit te geven. Zelfpublicatie biedt creatieve vrijheid en potentieel hogere royalty's, maar het brengt ook kosten, verantwoordelijkheden en uitdagingen met zich mee. Het is essentieel om goed onderzoek te doen, professionele hulp in te schakelen waar nodig en realistische verwachtingen te hebben om de beste beslissing voor jou en je boek te nemen.

     

     

     

    Wil je meer lezen over: hoe schrijf je een boek lees het dan snel dan mis geen tips.

     

    Een boek waar je veel uit kunt leren is het boek Zelf boeken uitgeven van Maria Staal.

     

     

    Leestips:
    Hoe geef je een beter boek uit en bereik ook nog eens meer lezers

    Hoe werkt leenrecht

     

     

    Share |

    Meer boeken voor lezers in coronatijd

    Wat kan ik doen?

     

    Worden er inderdaad nu meer boeken gelezen dan voor corona?

    Zoals nu uit de cijfers van het GFK over 2021 blijkt werden er dat jaar weer meer boeken gelezen en gekocht dan eerder. Dat is goed nieuws voor uitgevers en schrijvers. Ook wereldwijd zit de verkoop van boeken in de lift zit. Bibliotheken zien meer uitleen van ebooks en de abonnementen op streamingsdiensten als Storytel groeien explosief. Bij Amazon draaien ze overuren.

     

    Ja, maar dat gaat alleen over ebooks enzo. Hoe zit dat met papieren boeken?

    Het is duidelijk dat fysieke boekhandels het zwaar hebben. Zeker nu we wéér in een lockdown zitten. Klanten komen niet meer bij ze op bezoek. Boekhandels met een webshop hebben het al iets makkelijker.

     

    Naast het drukken van een oplage is er ook nog Print on Demand. Papieren boeken die per stuk worden geprint op het moment dat er eentje is verkocht via een webshop. Een nadeel daarvan is vaak wel dat de levertijden lang zijn, soms wel twee weken. Dus eigenlijk heb je daar niet zoveel op het moment dat je als lezer meteen wat te lezen wilt hebben.

     

    Ah, ik zie al welke kant het opgaat. Iedereen moet ebooks gaan lezen

    Nee, iedereen moet niet per se ebooks lezen. Maar je moet wel toegeven dat ebooks, de online bieb en audioboeken momenteel een uitkomst zijn.

     

    Tja, daar heb je misschien gelijk in. Maar dan heb ik een probleem, want mijn boeken zijn alleen op papier uitgegeven. Wat nu?

    Een van de beste dingen die je nu kunt doen is zorgen dat je boeken ook zo snel mogelijk als ebook op de markt komen. Zorg dat ze op zoveel mogelijk webshops te koop komen te staan, dan krijgen zoveel mogelijk lezers ze onder ogen.

     

    Maar hoe krijg ik dat voor elkaar? Ik heb geen idee waar ik zou moeten beginnen.

    Als je je eigen boeken uitgeeft, maar je hebt weinig technische kennis, kun je gebruik maken van een uitgeefdienst als Boekenplan. Zij kunnen je helpen de ebook files klaar te maken en te publiceren.

     

    Ben je wat zekerder met de computer, dan kun je ook veel zelf. Bijvoorbeeld door een Worddoc met behulp van de Stijlgids van Smashwords aan te passen en er via Calibre een Epub ebook van te maken. Deze kun je dan zelf uploaden naar enkele zelfuitgeefplatformen, zoals Kobo Writing Life, Kindle Direct Publishing en Smashwords.

    Met deze drie platformen kun je de hele wereld beslaan met je ebooks, inclusief Bol.com.

     

    Wil je dat je ebooks ook via de online bieb en online boekhandels in Nederland te koop is, dan zul je via een CB-aansluiting moeten gaan. Daar is Boekenplan dan weer handig voor.

     

    Oké, duidelijk. Maar is het niet een beetje sneaky om geld te willen verdienen aan mensen die in vervelende omstandigheden zitten?

    Hoezo? Wie zegt dat je ze moet uitbuiten?

     

    Gelukkig geldt de Wet op de vaste boekenprijs alleen voor papieren boeken. Ebooks vallen daar niet onder. Daardoor kun je zoveel spelen met de prijs als je wilt.

     

    Stel dat je al wel ebooks te koop hebt. Dan zou je de prijzen daarvan tijdelijk lager kunnen maken. Natuurlijk houd je dan minder royalty’s over, maar meer lezers zullen geneigd zijn je ebook aan te schaffen en daarmee heb je de kans er vele nieuwe fans bij te krijgen. Fans die nadat alles weer voorbij is straks nog steeds boeken van je willen lezen.

     

    En ook als je nu je eerste ebook op de markt gaat brengen kun je een aangepaste prijs hanteren. Geen enkel probleem.

    Zorg in elk geval wel dat lezers van je verkoopactie horen, door bijvoorbeeld reclame te maken op Facebook. En uiteraard breng je de abonnees van je mailinglist ervan op de hoogte.

     

    Wacht effe. Tot nu toe kon ik het nog volgen, maar mailinglist? Wat is dat?

    Ah, dat is nog een belangrijk ding dat je eigenlijk zou moeten doen in deze corona tijd. Een mailinglist opzetten als je die nog niet hebt.

     

    Oké, maar dan weet ik nog niet wat het is. Het is toch niet hetzelfde als een nieuwsbrief versturen, want daar heb ik helemaal geen zin in.

    Nee, een nieuwsbrief is niet hetzelfde als een mailinglist. Een mailinglist is simpelweg een lijst met emailadressen die je via je website verzameld. Bijvoorbeeld door een gratis kort verhaal weg te geven.

    Een mailinglist kun je makkelijk gratis opzetten via een mailinglistprovider zoals Laposta of Mailerlite.

    Heb je eenmaal wat abonnees vergaard, dan zou je ze zo nu en dan een email, bijvoorbeeld een nieuwsbrief, kunnen sturen, maar dat hoeft niet per se.

     

    Klinkt allemaal heel veel werk. Wat is het nut ervan?

    Je moet het zo bekijken. Stel dat jouw kaasboer je een blokje kaas gratis laat proeven. Dan is de kans groot dat je een groter stuk kaas aanschaft. Stel nu dat je op dat moment hem ook je emailadres geeft, dan kan hij je later makkelijk op de hoogte stellen van nieuwe lekkere soorten kaas die hij verkoopt.

     

    Een relatie opbouwen met je lezers is superbelangrijk. Door ze persoonlijk op de hoogte te kunnen houden via de email, zullen ze wellicht superfans worden die al je boeken kopen en al hun vrienden erover vertellen.

     

    En ja, dat kun je misschien ook via Facebook of Twitter doen. Maar dan heb jíj niet de touwtjes in handen. Facebook bepaald wie er allemaal je berichten zien, niet jij. Via een email sta je blijvend in veel directer contact met je lezers.

     

    Ik begrijp het. Je hebt me overtuigd. Wat staat me nu dus te doen?

    Ten eerste, zorg dat je boeken overal beschikbaar komen als ebooks. Ten tweede, zorg dat ze een speciale ‘corona actie’ prijs krijgen en als laatste, zet een mailinglist op, zodat je rechtstreeks in contact komt met je fans.

     

    De kans is zeer groot dat de digitale wereld na corona een grotere rol gaat spelen in ons leven. Zorg dus dat je deze tijd gebruikt om dingen zo opzet dat je daar dan meteen gebruik van kunt maken!

     

     

    Gastblogger:

     

    Maria Staal is schrijver en self-publishing expert. Over het zelf uitgeven van boeken en de marketing en promotie die daarbij komt kijken heeft ze drie boeken geschreven. Ook heeft ze al sinds 2015 een blog over dit onderwerp.

    Maria woont in het noorden van Nederland met drie ratjes, een tuin vol onkruid en een vijver vol kikkers.

     

     

    Maria Staal Selfpublishing expert

     

     

    Leestips: artikel over recensiesboeken verkopen als een tierelier en het artikel Tips voor meer succes.

    Artikel bijgewerkt op 12-01-2022.

    Share |

    Poëzie vertaler Germain Droogenbroodt

    Foto van Germain Droogenbroodt, vertaler en uitgever van poëzie

    Traduttore traditore... de delicate taak poëzie te vertalen

     

    Hoewel het oude Italiaanse gezegde mooi in de oren klinkt, betekent het dat een vertaler een verrader is. Gelukkig maar is dat niet altijd zo. En, hoe arm zouden we niet zijn, zonder de goede vertalingen van grote literaire werken of van poëzie uit talen die we niet begrijpen. (Lees bijvoorbeeld het artikel over de Poolse dichter Czeslaw Milosz.)


    Het vertalen van poëzie is uiteraard bijzonder moeilijk, een minutieus werk, een voortdurend gevecht om enerzijds de originele versie zo goed als het kan te respecteren en tegelijk de lezer een tekst te brengen die niet als vertaling maar als een in zijn eigen taal geschreven gedicht overkomt.

     

     

    Zeer terecht maken de Duitsers een verschil tussen vertalen übersetzen en nachdichten.

    In een gedicht getiteld “Nachdichten” formuleerde de Duitse dichter Reiner Kunze de moeilijke taak van de poëzievertaler het perfect: "De dichter volgen, zelfs daar nog waar het gedicht zich in het duister versluiert”.

     

     

    Het vertalen van poëzie is een van de meest ondankbare taken. Omdat poëzie niet commercieel is ontvangt de vertaler meestal geen of slechts een zeer bescheiden vergoeding en elk woord dat hij schrijft, kan worden gebruikt om hem te bekritiseren, omdat hij nooit het origineel 100% kan reproduceren. Alleen het taalverschil laat dat niet toe. De hele tijd bevindt hij zich tussen hamer en aambeeld, tussen de letterlijke vertaling aan de ene kant en het nieuwe gedicht aan de andere kant.

     

    Als het resultaat slecht is, krijgt hij kritiek. Als het resultaat goed is, zal men over het algemeen de naam van de vertaler vergeten. De poëzievertaler is als een gehandicapte schilder: hij heeft niet dezelfde verf, maar er wordt van hem verwacht dat hij het origineel reproduceert waar iedere taal haar eigen klank en kleur heeft.  Een goed dichter is een meester van zijn eigen taal, hij gebruikt alliteraties voor de klank die in vertaling verloren gaan, neologismen die de vertaler dwingen om ook zelfs nieuwe woorden uit te vinden, woorden die hij in het woordenboek niet vindt.

     

    Waarom schrijven critici zelf geen poëzie, als ze er zoveel over weten, vroeg de Bosnische dichter Izet Sarajliz zich in een van zijn gedichten af. Dezelfde vraag kan men ook stellen betreffende vertalers die zelf niet kunnen dichten, al zijn er uitzonderingen die het prima doen, zoals wijlen August Willemsen die de gedichten van Fernando Pessoa prachtig vertaald heeft. Vele jaren geleden, had ik voor de eerste uitgave van de POINT-bundels onder andere een mooi Koreaans liefdesgedicht geselecteerd.

     

     

    De Engelse versie luidde :

    LONGING / What shall I do, waves?/ Waves, what shall I do?/Love is unmoved like the shore./What shall I do, waves?/What shall I do?

     

    Bij het lezen ervaart men zelfs de golfslag. Jaren later las ik een andere vertaling:

     

    WAVES / Waves, what am I to do?/Waves, what am I to do?/My love is as implacable as the shore./Waves, what am I to do?/Tell me, what am I to do?.

     

    Poëzie is wat in vertaling verloren gaat, beweerde de Amerikaanse dichter Robert Frost, bij de tweede vertaling was dat in ieder geval ook zo. Maar het gebeurt ook dat de vertaling beter is dan het origineel. Jaren geleden probeerde ik in samenwerking met enkele Taiwanese dichters een bundel moderne Chinese poëzie te vertalen.

     

    De vele pogingen ten spijt om het gedicht van een aanwezige dichter min of meer poëtisch te vertalen lukten maar niet tot Lo Fu, een van de belangrijkst dichters toen die vlot Engels sprak zijn geduld verloor en zei, weet je, het origineel is ook niet goed. Na enig overleg wijzigde de dichter zijn gedicht en iedereen was tevreden, de dichter omdat zijn gedicht er beter op geworden was en de vertaler omdat hij een mooie en correcte vertaling had gemaakt.

     

     

    Germain Droogenbroodt
    Dichter, poëzievertaler, uitgever POINT

    Voor vertaalde poëzie kunt u terecht bij booxstore.

     

    Share |

    Hoe je een beter boek uitgeeft en meer lezers bereikt

    Tips voor veel succes

    1. Blijf investeren in tijd en aandacht

    Overnight succes takes 267 days. Als je denkt dat je succes kunt fixen binnen een maand of drie vier, kun je beter een bestaande goedlopende broodjeszaak overnemen. 

     

    Succesvol worden met je boek vraagt net zoveel tijd als succesvol worden met een nieuwe business. Daar staat gemiddeld 3 jaar voor.

     

     

    80% van de start-ups gooit het bijltje er binnen 2 jaar bij neer. Als je je zelf als start- up kunt zien, dan is dat al winst. Dan heb je namelijk 3 jaar de tijd om succesvol rond en met je boek te worden. Als je blijft investeren met tijd, liefde, geld en aandacht gaat je dat lukken.

     

    2. Advies vragen

    Het ligt voor veel auteurs voor de hand om advies over boekpromotie te vragen aan de mensen die de boekenbusiness goed kennen. Uitgevers, redacteuren, PR-mensen, recensenten.

     

    Maar... out off the box denken doen mensen automatisch als ze niet gehinderd door enige kennis of ervaring over iets na moeten denken wat volstrekt buiten hun comfortzone ligt. Deze mensen, die van toeten nog blazen weten, zou je nog wel eens verrassende ideeën kunnen opleveren. 



    3. Ben je vastgelopen

    Als je vastloopt en je hebt geen inspiratie en geen flauw idee wat je (nog meer) kunt doen om je boek in de schijnwerpers te zetten. 

    Organiseer dan een brainstormsessie met enkele ondernemende mensen uit je netwerk. Veel ondernemende mensen zijn creatief. Zij vinden het erg leuk om hun creativiteit op zo'n vraag los te laten. Geef hen je boek, zodat ze weten waar het over gaat. Dan gaat hun creatieve brein ongetwijfeld op de achtergrond al aan het werk.

     

    4. De mens achter zijn boek

    Lezers willen steeds meer weten over de mens achter de auteur. Of beter nog, de mens achter een boek. Dat betekent dat je jezelf zichtbaar moet maken. Een goede website, zichtbaarheid op social media en vooral: toegankelijk zijn. Of dat  in ieder geval uitstralen. Online en digitale communicatie met je fans is voor veel grote auteurs een normaal iets. Kijk maar eens bij een van je favoriete auteurs.

     

    Grote kans dat hij of zij actief is op social media.

    En natuurlijk, er zijn auteurs die dat allemaal uitbesteden, maar er zijn er ook veel die het echt allemaal zelf doen. Blijf in contact met je fans.

     

    5. Bereid je voor
     

    Ik heb meegewerkt aan een boek dat een groot succes werd. De auteur werd overstelpt met aanvragen vanuit alle hoeken en gaten. Interviews met radio, tv, kranten en tijdschriften. Hij werd uitgenodigd om lezingen en spreekbeurten te geven. Zijn gewone werk ging gewoon door. Drie maanden na verschijnen van zijn boek was hij een mentaal en fysiek wrak. Hij was niet voorbereid op de impact die zijn boek zou hebben op zijn dagelijkse werk en leven.

     

    Be prepared en hou je kop erbij. Zoom elke week een keer flink uit en vraag je af of het gaat zoals jij het wil en of je krijgt wat je nodig hebt om bij te tanken. Rust uit. 
    Blijf de regie voeren over je agenda zoals je de regie voerde over het schrijfproces en over de promotie van je boek.

     

    Lees ook  artikel boeken verkopen als een tierelier.

    Dank voor de tip Denise Hulst

    Interessante onderwerpen:

    Zelf een boek uitgeven

    Wat doet een recensie voor je boek

    Gratis ISBN

    Leenrecht in Nederland

    Whitepaper 29 tips voor het succesvol uitgeven van uw boek

    Share |

    Wat doet een recensie voor je boek

    Tekening va mensen die elk een ster geven. Dus samen 5-sterren als beoordeling

    Het krachtige hulpmiddel van recensies voor schrijvers

    Recensies vormen een essentieel aspect voor auteurs, en hun impact reikt verder dan alleen de lezers. Elk oordeel draagt bij aan de marketingstrategie van het boek en biedt waardevolle inzichten voor zowel toekomstige lezers als de schrijver zelf. In deze blog duiken we dieper in op het belang van recensies en delen we strategieën voor het effectief verkrijgen ervan.

    Het vragen van recensies

     

    Er zijn verschillende momenten waarop je recensies kunt vragen. Allereerst kun je een maand of twee voordat je boek verschijnt een pdf met de cover op de eerste pagina naar recensenten sturen. Dit kan niet alleen media-aandacht genereren, maar je kunt ook een interview krijgen.

    De tweede periode is rond de tijd dat je boek verschijnt. In deze periode kun je hardcopy boeken toesturen of een pdf-bestand aanbieden, afhankelijk van de voorkeur van de recensent.

    De derde periode is nadat het boek is verschenen. Het is namelijk een misvatting dat boeken alleen worden gerecenseerd als ze nieuw zijn. Ook dan willen recensenten je boek bespreken.

     

    Heruitgave en boekactiviteiten

     

    Een vierde moment om recensies te vragen is wanneer er een heruitgave van je boek komt en je inhoud hebt toegevoegd of veranderd. Ten slotte kan het organiseren van een activiteit rondom je boek, zoals een lezing of boekpresentatie, een goed moment zijn om recensies te vragen.

     

    On top of mind blijven

     

    Door verspreid in de tijd aandacht te besteden aan je boek, blijf je on top of mind bij zowel de media als bij je potentiële lezers. Dit is de reden waarom het belangrijk is om recensies te blijven vragen en te blijven werken aan je boekmarketing.

     

     

     

    Liever een matige recensie dan geen

     

    Mogelijk realiseer je het niet, maar de auteur is de belangrijkste persoon om de juiste reviews te krijgen. Natuurlijk Boekenplan helpt mee. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt onder andere dat:

    Een groen vinkje is dus belangrijk punt Een positieve recensie voor een bekende auteur en een bekend boek zorgde voor meer verkoop.
    Een groen vinkje, dus een belangrijk punt Een negatieve boekbespreking voor een bekende auteur betekende minder verkoop.
    Een groen vinkje, dus een belangrijk punt Van een onbekend boek en een onbekende auteur steeg de verkoop bij zowel een positief als een negatief oordeel.
     

    Dus liever een matige recensie dan geen recensie. Daarentegen als je wat bekender wordt, omdat je misschien meerdere boeken hebt geschreven, dan kan een matige beoordeling schadelijker zijn.

    Voor meer informatie kun je contact opnemen met Boekenplan.
    Succes!

     

     

    Dank aan Denise Hulst voor deze tip.

     

    Lees ook het artikel: Een gratis ISBN voor de auteur

    Share |

    Aanpassing btw-tarief voor e-books en audioboeken

    e-books bij Boekenplan

    Nederlands btw-tarief e-books en audioboeken van 21% naar 9%

    De Nederlandse regering heeft in september 2019 bekend gemaakt het btw-tarief voor e-books en audioboeken te verlagen van het hoge btw-tarief van 21% naar het lage btw-tarief van 9%. De verlaging gaat in op 1 januari 2020. De verkoopadviesprijzen passen we automatisch aan. De e-books vallen ook na 1 januari niet onder de Vaste boekenprijs.

     

    Nederland wil al jaren af van het hoge btw-tarief op digitale publicaties. EU-landen zijn echter gebonden aan Europese belastingregels, waardoor lidstaten niet zelfstandig aan btw-tarieven mogen wijzigen. Over elk besluit van de EU over belastingzaken moeten alle lidstaten het alle 27 eens zijn. Na jarenlang gesteggel bereikten de Europese lidstaten in oktober 2018 eindelijk een akkoord over de btw op digitale publicaties.

     

    Bij Boekenplan hebben we sinds eind november een nieuwe manier ontwikkeld om een e-book als e-pub te maken. Dit gaat veel sneller en goedkoper. Belangstelling? Neem gerust contant met ons op.

     

    Wil je meer informatie over leenrecht van je e-book via de bibliotheek? Lees dan het artikel hoe werkt het leenrecht.

    Share |

    Klussen voor dummies

    boek Klussen voor dummiesk

    Klussen voor Dummies, pocket editie

    Voor de echte (toekomstige) Klusser!

    Share |

    Hoe werkt leenrecht

    Wetgeving & Jurisprudentie

    Het Leenrecht in Nederland: Vergoeding voor uitlenen van boeken

     

    Het leenrecht is een wettelijk recht dat auteurs en uitgevers in Nederland hebben voor het uitlenen van hun boeken. Dit recht is vastgelegd in de Wet op de naburige rechten uit 1993. Het doel van het leenrecht is om auteurs en uitgevers te compenseren voor het feit dat hun werken worden uitgeleend door openbare bibliotheken.

     

    Belang van openbare bibliotheken

     

    Openbare bibliotheken hebben een belangrijke rol in de samenleving. Ze bieden toegang tot kennis en informatie, en stimuleren het lezen en de persoonlijke ontwikkeling van mensen. Het leenrecht erkent het belang van bibliotheken en auteurs en uitgevers, en zorgt voor een evenwicht tussen de belangen van beide partijen.

     

    Stichting Leenrecht

     

    Het leenrecht wordt geïnd door de Stichting Leenrecht. Deze stichting int de vergoedingen bij de bibliotheken en verdeelt ze vervolgens onder de rechthebbenden.

     

    Hoogte van de vergoeding

     

    De hoogte van de vergoeding wordt jaarlijks vastgesteld door de Stichting Onderhandelingen Leenvergoedingen (StOL). Deze stichting onderhandelt namens de rechthebbenden met de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) over de hoogte van de vergoeding.

     

    Toepassing van het leenrecht

     

    Het leenrecht geldt voor alle openbare bibliotheken in Nederland. Ook bibliotheken van onderwijsinstellingen en andere gesloten instellingen vallen onder het leenrecht, als zij hun boeken uitlenen aan het publiek. Het leenrecht geldt echter niet voor particuliere bibliotheken, zoals bedrijfsbibliotheken.

     

    Vergoedingen voor het leenrecht

     

    De vergoeding die auteurs en uitgevers ontvangen voor het leenrecht is gebaseerd op het aantal uitleningen van hun boeken. Hoe meer uitleningen een boek heeft, hoe hoger de vergoeding. Het leenrecht geldt voor alle soorten boeken, inclusief e-books en luisterboeken.

     

    Belang van het leenrecht

     

    Het leenrecht is een belangrijke vorm van inkomsten voor auteurs en uitgevers. Het zorgt ervoor dat zij een vergoeding ontvangen voor het feit dat hun werken worden uitgeleend door bibliotheken. Daarnaast draagt het leenrecht bij aan het behoud van de diversiteit en kwaliteit van het aanbod in bibliotheken.

     

    Inkomsten uit leenrecht

     

    In 2019 ontvingen auteurs en uitgevers samen bijna 29 miljoen euro aan vergoedingen voor het leenrecht. Dit bedrag is afkomstig van de vergoedingen die zijn geïnd bij openbare bibliotheken. Het is een belangrijke bron van inkomsten voor auteurs en uitgevers, en draagt bij aan het behoud van een bloeiende boekenindustrie in Nederland.

     

    Conclusie

     

    Al met al is het leenrecht een belangrijk onderdeel van het Nederlandse auteursrecht. Het zorgt voor een eerlijke vergoeding voor auteurs en uitgevers, en draagt bij aan het behoud van een bloeiende boekenindustrie en toegang tot kennis en informatie voor het publiek.

     

    De reden van het verlenen van een vergoeding is dat een lezers van een geleend boek dit niet later zal aanschaffen. De hoogte van de vergoeding wordt bepaald aan de hand van drie factoren:

     

    - Uitleningen,
    - Boekprijs en het
    - aandeel van de auteur in het werk.

     

    De reglementen zijn aangepast lees meer op de site van lira.

     

    Voor Vlaanderen leest u meer over leenrecht bij: Reprobel.

     

    Lees meer over leenrecht. Voor uitbetaling is de stichting LIRA verantwoordelijk als u recht heeft op een uitbetaling, schrijf u dan direct in.

     

     

    Tips:
    Hoe begin je een boek 
    Waarom je als auteur niet alles moet doen
    Tips voor een succesvolle verkoop
    Whitepaper 29 tips voor het succesvol uitgeven van uw boek
    Wat doet een recensie voor je boek

     

     

    Share |

    Hoe word je boek beter vindbaar door deze nieuwe codes

    De B- van Boekenplan met handig gesorteerde boeken in de letter B

    Het boekenvak in Nederland start met het gebruik van Thema-codes, de nieuwe internationale standaard voor boekenclassificatie. De eerste experimenten laten zien dat titels met Thema-codes beter vindbaar zijn.

    Waarom deze Thema-codes?

    Met Thema-codes kunnen we titels heel specifiek indelen: op (meerdere) verschillende categorieën of bijvoorbeeld op tijdsperiode of locatie. Zo kunnen consumenten makkelijker en sneller titels vinden over een specifiek onderwerp of binnen een bepaalde categorie.

     

    Wat is het verschil met bestaande codes

    De nieuwe, slimme internationale standaard Thema stelt uitgevers in staat om veel specifieker te classificeren dan met NUR of BISAC mogelijk is. Thema bestaat uit drie delen: een onderwerp (subject), een qualifier en een nationale extensie. Het onderwerp is vergelijkbaar met de huidige NUR. F is dan 'fictie', FL 'science fiction' en FLR voor 'militaire science fiction'. Een qualifier is nog het best te vergelijken met een trefwoord die je aan het onderwerp toevoegt. Er zijn zes soorten qualifiers: locatie, taal, periode, educatief doel, interesse (zoals vakantie of een bepaald feest) en stijl. Zo wordt FL+1DDN science fiction die zich in Nederland afspeelt.

     

    Voordelen Thema

    De kracht van Thema zit hem in de combinatie van 2970 onderwerpen en qualifiers. Er zijn 3016 plaats-, 278 taal-, 211 periode-, 369 educatief doel-, 126 interesse- en 174 stijl-qualifiers. Dat betekent dat er zonder nationale extensies in theorie circa vier triljoen (!) aparte categorieën mogelijk zijn.

     

    Bol.com heeft geëxperimenteerd met Thema. Uit hun experiment bleek dat klanten die browsen 7% vaker doorklikten naar boeken mét Thema-codes dan naar titels binnen algemene categorieën. Van alle consumenten in de test, bracht 37% een bezoek aan een van de nieuwe Thema-categoriepagina’s.

     

    Boekenplan gaat zijn uiterste best doen om alle titels nog voor de zomer te voorzien van de Thema-codes. Door de hoeveelheid onderwerpen van ons fonds zal het dus bewerkelijk zijn. We gaan ervan uit dat deze extra inspanning zijn vruchten zal afwerpen.

     

     

     

    Misschien heb je meer belangstelling voor boekmarketing

    Andere interessante onderwerpen:

    Zelf een boek uitgeven

    Wat doet een recensie voor je boek

    Gratis ISBN

    Leenrecht in Nederland

    Whitepaper 29 tips voor het succesvol uitgeven van uw boek

     

    Share |

    Evita Perón: De vrouw achter de mythe

    foto van Eva Peron - Evita

    105de geboortedag van Eva Perón, de legendarische Evita

     

    Op 7 mei 2024 is het 105 jaar geleden dat Eva Perón werd geboren. We kennen haar allemaal als Evita door de gelijknamige musical en de verfilming hiervan met Madonna. Alhoewel historisch veelal onjuist bracht de musical met het hoofdnummer Don’t cry for me Argentina Eva Perón niettemin wereldfaam.

     

    Evita Perrón was een bijzondere vrouw die tijdens haar korte leven veel heeft bereikt en een diepe indruk heeft achtergelaten in Argentinië en de rest van de wereld. Haar verhaal bevat grote thema's zoals liefde, macht, rijkdom, roem, opoffering, ziekte en dood. Laten we eens wat dieper ingaan op haar leven en wat haar zo'n bijzondere persoon maakte.

     

     

    Evita werd geboren in een arm dorp op het Argentijnse platteland en haar jeugd was niet gemakkelijk. Haar ouders waren niet getrouwd en haar vader verliet het gezin toen ze nog jong was. Toen ze 15 jaar oud was, verliet ze haar geboortedorp om actrice te worden in Buenos Aires. Hoewel ze middelmatig acteertalent had, slaagde ze erin om een carrière op te bouwen en uiteindelijk de aandacht te trekken van Juan Domingo Perón, een opkomende politicus in Argentinië.

     

     

    Perón en Evita trouwden in 1945 en twee jaar later werd Perón verkozen tot president van Argentinië. Evita werd de Primera Dama van het land en begon haar werk als sociale activist. Ze richtte de Eva Perón Stichting op om de armen en de arbeidersklasse te helpen en haar werk werd enorm gewaardeerd door het volk van Argentinië. Ze organiseerde grootschalige liefdadigheidsacties en richtte scholen en ziekenhuizen op voor de minderbedeelden.

     

     

    Ondanks haar populariteit was Evita ook zeer controversieel en werd ze gehaat door veel van de rijken en conservatieven in Argentinië. Haar relatie met de vakbonden en haar politieke invloed maakten haar een bedreiging voor de gevestigde orde en de elites. Na haar dood in 1952 werd haar naam en reputatie systematisch aangevallen door de militaire regeringen die Argentinië regeerden tot de jaren 80. Maar zelfs in ballingschap bleef Evita's populariteit groeien en haar nalatenschap inspireerde veel mensen om op te komen voor sociale rechtvaardigheid en gelijkheid.

     

     

    Evita's leven en werk zijn een voorbeeld van wat er mogelijk is wanneer een persoon toegewijd is aan een hoger doel. Ondanks haar korte leven bereikte ze enorm veel en veranderde ze het leven van veel Argentijnen. Haar nalatenschap blijft tot op de dag van vandaag voortleven en inspireert mensen over de hele wereld. Ze was een unieke persoonlijkheid die liefde, passie en toewijding toonde aan de minderbedeelden en daarmee een blijvende impact achterliet.

    omslag van het boek Beknopte geschiedenis Argentinië

    Geschiedenis van Argentinië

    Evita is één van de intrigerende facetten uit de dramatische en fascinerende geschiedenis van Argentinië met haar hoogtepunten en vele dieptepunten. Voor wie hierover meer wil weten biedt het boek “Beknopte geschiedenis van Argentinië” van historicus Félix Luna een mooie inleiding!

    Bekijk de boektrailer

     

     

    Leestip: De verhalende geschiedenis van Argentinië

    Share |

    [Gratis] ISBN-nummer boek: Lees de voordelen voor je boek

    logo - een boek met daaronder de tekst ISBN - een gratis ISBN bij Boekenplan

    Waar krijg je een gratis ISBN: een auteur bij Boekenplan

     

    Het belang van het ISBN-nummer
     

    Als je ooit een boek hebt gekocht of verkocht, ben je waarschijnlijk de term "ISBN-nummer" tegengekomen. Maar wat is een ISBN-nummer eigenlijk en waarom is het belangrijk? In dit artikel gaan we dieper in op de betekenis en het belang van een ISBN-nummer in de boekenwereld. Een ISBN staat voor International Standard Book Number. Het is een unieke identificatiecode die aan elk boek wordt toegekend. Elk nummer is als het ware de vingerafdruk van een boek.
     

    Met behulp van dit nummer kunnen boeken snel en gemakkelijk worden geïdentificeerd en gevonden in bibliotheken, online boekhandels en zelfs in fysieke boekwinkels. Het belang van een ISBN-nummer in je boek kan niet worden onderschat. Het stelt auteurs en uitgevers in staat hun boeken internationaal te verspreiden en helpt bibliotheken en boekhandels bij het beheren van hun inventaris. Zelfs zelfstandige auteurs kunnen profiteren van het hebben van een ISBN-nummer, omdat het hun geloofwaardigheid vergroot en hen helpt hun boeken te promoten aan een breder publiek.
     

    In dit artikel duiken we dieper in op hoe de code werkt, hoe je er een kunt verkrijgen en waarom het zo belangrijk is voor de boekenindustrie. Dus lees verder als je benieuwd bent naar alles wat je moet weten over deze dertien cijfers.

     

    De componenten van een ISBN-nummer begrijpen

    Een professioneel uitgegeven boek heeft een ISBN nummer of wel International Standard Book Number. Dit is een wereldwijd bekende dertiencijferige code waarmee boekhandels, bibliotheken en groothandels eenvoudig alle benodigde informatie over het boek en uitgever kunnen vinden. Het nummer wordt in de streepjescode verwerkt.

     

    Een ISBN is het unieke nummer voor uw uitgave. Alle informatie rond uw boek blijft zo bij elkaar. Zoals titel, auteur, uitgever, verschijningsdatum, omslag en samenvatting. Deze informatie is dan beschikbaar voor de boekverkopers en bibliotheken. Zij kunnen uw boek dan eenvoudig bestellen.

     

    ISBN-nummer ontrafelt

    De eerste drie cijfers van het ISBN nummer zijn het soort artikel, voor ons is dit 978 voor een boek. De volgende, in ons geval, twee cijfers namelijk 90 geven het land en taal aan. De cijfers hierna is de code voor de uitgever, dan volgen het volgnummer en als laatste volgt een reservenummer.
     

    ISBN nummer aanvragen

    Dus het is daarom logisch dat voor elke verschijningsvorm van het boek, paperback, gebonden boek, e-book, luisterboek een nieuw boeknummer aangevraagd moet zijn. Voor de aanvraag kunt u terecht bij Bureau ISBN. Hier krijgt u het zo belangrijke nummer voor je boek na het invullen van de benodigde gegevens. Met dit nummer kunt u een barcode maken of aanvragen maar hierover een andere keer meer.

     

    De kosten voor een ISBN bij het bureau ISBN is voor 1 nummer € 102,02. Als u een reeks aanvraagt zijn de kosten per ISBN goedkoper. Als u via Boekenplan een ISBN voor uw uitgave nodig heeft dan betalen wij de kosten voor een nummer. Uiteraard kunt u zelf bij het bureau ISBN een nummer aanvragen
    Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met Boekenplan. Lees ook de vragen en antwoorden over het ISBN.

     

    Laat de barcode maken

    Zodra uw boek bij de CB-Logistics en de boekhandel terecht komt moet een barcode op het omslag aanwezig zijn. Dit is nodig voor het afrekenen, het bijhouden van de voorraad en de distributie.
    Als u bekend bent met de verwerking van een barcode dan kun je op het internet wel een gratis barcode aanmaken. Let er vooral op dat er geen RGB of CMYK kleuren worden gebruikt de afbeelding met in grijswaarden staan.

    Bent u hier niet zo in thuis dan kun je beter de barcode laten maken bij AIS-scanologie of neem contact met ons op voor een advies. Dan bent u er altijd zeker van dat de streepjescode door de scanner te lezen is. Boekenplan maakt ze in eigen huis. U moet er rekening mee houden dat u de barcode niet mag verkleinen.

     

    Productie: drukken of printen

    Zijn de voorbereidingen gereed en de pdf voor de laatste keer gecontroleerd dan kunt u het boek laten drukken en aanmelden bij CB. Boekenplan is de partij die zich gespecialiseerd heeft in het printen en drukken van boeken.

     

    Melden van de verkoopprijs

    Bij het Commissariaat voor de Media moet u de prijs van uw boek melden. De Vaste Boekenprijs is in het leven geroepen om een brede beschikbaarheid en een divers aanbod mogelijk te maken. Lees op de site hoe je te werk moet gaan met de meldingen. 

     

     

    De voordelen van een ISBN-nummer

     

    Het opnemen van een ISBN-nummer op de boekomslag heeft verschillende voordelen voor zowel auteurs, uitgevers als lezers. In dit artikel zullen we de voordelen van het hebben van een ISBN-nummer op een boekomslag verkennen en begrijpen waarom het zo belangrijk is in de wereld van publicaties.

     

     

    Mythes en misvattingen over ISBN-nummers

    Met betrekking tot ISBN-nummers zijn er enkele mythes en misvattingen die de ronde doen. Een veel voorkomende misvatting is dat een ISBN-nummer automatisch auteursrechten beschermt. Hoewel een ISBN-nummer helpt bij het identificeren van een boek, biedt het geen juridische bescherming van het auteursrecht. Auteurs moeten nog steeds de juiste procedures volgen om hun auteursrechten te beschermen.

     

    Een andere veel voorkomende misvatting is dat het hebben van een ISBN-nummer betekent dat je boek automatisch wordt opgemerkt en verkocht. Hoewel het hebben van een ISBN-nummer je boek vindbaar maakt, is het nog steeds belangrijk om marketing- en promotie-inspanningen te doen om je boek onder de aandacht te brengen van potentiële lezers.

     

     

    Wereldwijde Identificatie

    Een ISBN-nummer op de boekomslag biedt een wereldwijd erkende identificatie van het boek. Het stelt boekhandelaren, bibliotheken en lezers over de hele wereld in staat om het boek gemakkelijk te vinden en te bestellen. Met een ISBN-nummer wordt het boek opgenomen in internationale databases en catalogi, waardoor de zichtbaarheid en vindbaarheid ervan aanzienlijk worden vergroot.

     

    Handels- en Distributiemogelijkheden

    Het hebben van een ISBN-nummer vergemakkelijkt het proces van distributie en handel. Boekhandelaren en uitgevers kunnen het ISBN-nummer gebruiken om het boek op te nemen in hun inventaris en het gemakkelijk te bestellen bij distributeurs. Dit vergroot de kans op plaatsing in fysieke en online boekhandels, waardoor het boek toegankelijk wordt voor een breder publiek.

     

    Bescherming van Auteursrechten

    Een ISBN-nummer helpt bij het beschermen van auteursrechten. Het fungeert als een unieke identificatie van het boek en de auteur, waardoor plagiaat en illegaal kopiëren worden ontmoedigd. Het stelt auteurs in staat om hun eigendomsrechten te bewijzen en juridische stappen te ondernemen in geval van inbreuk.

     

    Boekinformatie en Metadata

    Het gebruik van een ISBN-nummer vereist dat er gedetailleerde informatie over het boek wordt verstrekt, zoals de titel, auteur, uitgever, publicatiedatum en andere relevante gegevens. Deze informatie wordt opgenomen in bibliografische databases en catalogi, waardoor het boek beter vindbaar is voor lezers die specifiek op zoek zijn naar boeken binnen een bepaald genre, van een bepaalde auteur, of met andere specifieke kenmerken.

     

    Statistieken en Analyse

    Het hebben van een ISBN-nummer maakt het mogelijk om verkoop- en lezersgegevens bij te houden. Uitgevers kunnen statistieken verzamelen over het aantal verkochte exemplaren, de geografische locaties waar het boek populair is en andere relevante gegevens. Deze gegevens kunnen helpen bij het nemen van strategische beslissingen met betrekking tot marketing, herdrukken en toekomstige publicaties.

     

    Kortom

    Het opnemen van een ISBN-nummer op de boekomslag biedt aanzienlijke voordelen voor auteurs, uitgevers en lezers. Het vergroot de zichtbaarheid en toegankelijkheid van het boek op wereldwijde schaal. Het faciliteert handels- en distributiemogelijkheden, waardoor het boek gemakkelijker verkrijgbaar is voor boekhandelaren en lezers. Bovendien beschermt het ISBN-nummer de auteursrechten en helpt het bij het tegengaan van plagiaat en illegaal kopiëren.

     

    Daarnaast zorgt het gebruik van een ISBN-nummer voor nauwkeurige boekinformatie en metadata, waardoor het boek gemakkelijker te vinden is in bibliografische databases en catalogi. Dit is vooral nuttig voor lezers die op zoek zijn naar specifieke boeken binnen bepaalde genres of van bepaalde auteurs.

     

    Ten slotte biedt het ISBN-nummer de mogelijkheid om statistieken en analyses bij te houden, waardoor uitgevers inzicht krijgen in de verkoopcijfers, lezersvoorkeuren en markttrends. Deze gegevens kunnen waardevol zijn bij het nemen van strategische beslissingen en het plannen van toekomstige publicaties.

     

    Kortom, het opnemen van een ISBN-nummer op de boekomslag heeft vele voordelen, variërend van wereldwijde identificatie en distributie tot bescherming van auteursrechten en het vergemakkelijken van statistieken en analyses. Het is een belangrijk instrument binnen de uitgeverswereld en draagt bij aan het succes en de vindbaarheid van een boek.

     

     

    Bel ons voor meer informatie: 043-3581882, of stuur een berichtje.

     

     

    Vraag van een klant: Is een ISBN verplicht

     

    Ja, het hebben van een ISBN (International Standard Book Number) is verplicht (wettelijk niet) voor de meeste gepubliceerde boeken in Nederland en wereldwijd. Het ISBN is een unieke identificatiecode die wordt gebruikt om boeken te identificeren en te vinden in bibliotheken en boekhandels. Het ISBN is ook nodig om boeken te verkopen via veel online retailers en om de boeken te kunnen laten opnemen in de catalogi van bibliotheken en boekhandels. Dus als u van plan bent om een boek te publiceren, is het belangrijk om een ISBN te verkrijgen.

     

    Interessant voor u: Wat moet er in het colofon staan.

     

    Tips:
    Hoe begin je een boek 
    Waarom je als auteur niet alles moet doen
    Tips voor een succesvolle verkoop
    Whitepaper 29 tips voor het succesvol uitgeven van uw boek

    Share |

    Julio Pavanetti Montevideo

    Exil

    ELKE REHDER, 1942, EXIL, STEFAN ZWEIG

    Poëzie van Julio Pavanetti uit Montevideo, Uruquay

     

    HET EXIL DOET PIJN


    Ver weg roept de vrijheid
    en hier bijt de verbanning;
    ze bedreigt ons, ze omhult ons,
    ze doordringt ons, steekt ons
    als een dolk.

    Het exil dringt binnen
    tot in het diepste van de ziel en doet pijn,
    zozeer, alsof de vrouw die je liefhebt
    zich tegenover jou bevindt,
    en je de toestemming niet hebt haar te zoenen.

     


    © JULIO PAVANETTI, URUGUAY, 1954
    Vertaling Germain Droogenbroodt
    del libro “Tiempo de cristales rotos”

     

    Voor meer vertaalde poëzie kunt u terecht bij Mosae Sonetto. Zie ook de poëziebundels van Germain Droogenbroodt op booxstore. Mis deze wereldpoëzie niet.
     

    Share |

    Traditionele Chinese geneeskunde

    Chinese tempel

    Chinese geneeskunde

    China staat momenteel in het middelpunt van de belangstelling. China is een van de nieuwe supermachten. Er is een steeds verdergaande uitwisseling van China met de westerse wereld. Zowel in handelsbetrekkingen als in vrijwel alle gebieden van cultuur: toerisme, architectuur, schone kunsten en wetenschappen. Ook Chinese geneeswijzen worden in het westen allengs meer gemeengoed.

     

    Nu zijn de Chinese boeken vertaald in het Nederlands vertaald

    Juist in deze fase presenteert uitgeverij Boekenplan enkele specifieke boeken. We hebben daarbij gekozen voor het terrein van gezond leven. Inmiddels zijn daarover bij verschillende uitgeverijen talloze boeken verschenen. De meeste van die boeken zijn gebaseerd op oude, nog niet eerder in het Nederlands verschenen teksten van rond het begin van de jaartelling. Uitgeverij Boekenplan is daarom met onder meer enkele vertalingen van die oude Chinese boeken gestart. We noemen: de Su Wen, de Nan Jing de Shang Han Lun en de Ling Shu. Daarnaast zijn wij ook de uitgever van het boek Wondermeridianen en Shen, Hun en Po.

     

    Nooit eerder zijn de Su Wen, Nan Jing, de Shang Han Lun en Ling Shu eerder in het Nederlands verschenen. Dat in tegenstelling tot de vermaarde Daodejing en de geschriften van Zhuang Zi. De nieuw vertaalde boeken zijn een must voor geïnteresseerden in de Chinese en oosterse cultuur, filosofie en geneeswijzen.

     

    Su Wen

    Su Wen wordt vertaald met Bestaansvragen. We zijn er trots op dat wij een vertaling van het volledige werk kunnen voorleggen. Ten behoeve van Nederlandse studenten en geïnteresseerden schrijft men tot nu toe doorgaans de Engelse editie van Maoshing Ni voor. De nieuwe Nederlandse vertaling bevat echter eenderde meer tekst, zonder een groot deel van de hoofdstukken samen te vatten zoals in het boek van Maoshing Ni.

    De Su Wen beschrijft de grondslagen van de Chinese geneeskunde in een context van wat wij tegenwoordig filosofie, natuurkunde, sterrenkunde, milieukunde en psychologie noemen.

     

    Nan Jing

    De Nan Jing is in de oudheid geschreven als een leerboek voor studenten geneeskunde. Merkwaardig daarbij is, dat het boek in onze tijd nog steeds toonaangevend is voor iedereen die zich op serieuze wijze met oosterse geneeswijzen bezighoudt: beoefenaars van oosterse massage of naaldbehandeling. De vertaling van de titel wil zoveel zeggen als: opheldering van moeilijke kwesties. Het boek geeft een compact overzicht van de belangrijkste onderwerpen binnen de Chinese geneeskunde.

     

    Shang Han Lun

    Shang Han Lun: een oud boek dat nog steeds als basisboek dient voor iedereen die zich met Chinese kruidengeneeskunde en oosterse geneeswijzen bezighoudt. Het beschrijft talloze klachtenbeelden van de mens in relatie met zijn omgeving. De auteur dwingt de lezer steeds beter en nauwkeuriger te observeren. Daarom is het boek ook niet alleen belangrijk voor hen die zich met de Chinese kruidengeneeskunde maar ook alle andere vormen van Chinese geneeskunde bezighouden. Voetnoten maken de tekst toegankelijk voor de geïnteresseerde lezer.

     

    Shen, Hun en Po

    Shen, Hun en Po is geschreven voor iedereen die zich wil verdiepen in het menselijk bestaan. Hoewel de titel uit drie Chinese woorden bestaat, wordt geen kennis van Chinese geneeskunde of filosofie verondersteld. Shen staat voor onze geest, terwijl Hun en Po naar het bestaan van de ziel verwijzen. Om dichter bij de werking van onze eigen geest en ziel te komen zijn in het boek deze drie woorden ingebed in een breed kader dat ons totale bestaan omvat.

     

    De ondertitel van het boek luidt: Struinen langs de oevers van lichaam, ziel en geest. Staande aan de oever van een rivier kun je worden bevangen door de voortkabbelende stroom die geen moment hetzelfde is. De vaste grond van de oever onder je voeten staat in schril contrast met de beweeglijke aard van de stromende rivier, die zich slechts door zijn inbedding laat vangen. Steeds maar veran­dering, nooit hetzelfde, terwijl het toch dezelfde rivier blijft. Zo ook als je vanuit een stabiele positie je lichaam waarneemt: voortdurend is het in verandering en toch blijft het door de jaren heen hetzelfde lichaam. Ook ziel en geest zijn aan verandering onderhevig, terwijl ze je toch – als die van jou – levenslang in hun eigen aard blijven vergezellen.

     

    Wondermeridianen

    De acht wondermeridianen beschrijven de diep in de mens verankerde energetische patronen. Het is zo geschreven dat de lezer ze bij zichzelf kan ontdekken en met oefeningen kan aansturen. Gezonde mensen bevorderen daardoor hun gezondheid. En bij klachten worden er richtlijnen gegeven om die de baas te worden. Dit boek veronderstelt geen diepgaande kennis van het menselijk lichaam. Spelenderwijs wordt de lezer steeds meer met eigen lichaam en geest vertrouwd gemaakt. Maar het boek is ook geschikt voor beoefenaars van de Chinese geneeskunde. Het boek Wondermeridianen is helder, bevattelijk en allerminst zweverig geschreven.

     

    Ling Shu

    We zijn er trots op de vertaling van de Ling Shu te kunnen aanbieden. Een eerste Nederlandse vertaling, die nauwkeurig moderne vertalingen vanuit het Chinees heeft gevolgd. Er is naar gestreefd om zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke tekst te blijven. Daarom zijn er tussen de regels door ook geen interpretaties aangebracht zoals in een eerder uitgebrachte vertaling. Het boek vormt de basis voor iedereen die zich op de een of andere manier met Chinese en oosterse Geneeskunde bezighoudt: docenten, studenten, beoefenaars van acupunctuur, tuina, medische qigong, shiatsu en geïnteresseerden in Chinese cultuur.

     

    Alle literatuur over Chinese geneeskunde en vooral acupunctuur in binnen- en buitenland ontleent haar gewicht aan de meest oorspronkelijke bron: de Huang Di Nei Jing dat bestaat uit de Su Wen en de Ling Shu. De Ling Shu is een compilatie van geneeskundige teksten, waarvan de oudste van enkele eeuwen voor het begin van de jaartelling afkomstig zijn. De oudste ons overgebleven Chinese editie is die van Shi Song uit het jaar 1155. Wat hij in zijn voorwoord daarop schreef, geldt ook nu nog: ‘Het is jammer dat men de Ling Shu lange tijd heeft laten liggen en er niets mee heeft gedaan.’ Ook zijn daaropvolgende waarschuwing heeft niet aan betekenis ingeboet: ‘Het is nodig dat genezers medische boeken lezen.’ Therapeuten moeten dus blijven studeren.

     

    De Ling Shu is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Daarnaast is het een uitermate praktisch boek voor het beoefenen van een verantwoorde vorm van geneeskunde. Het verdiept inzicht in ziekte en gezondheid, kennis van de mens in zijn natuurlijke omgeving en in relatie met de vier seizoenen. Juist in onze tijd hebben - om de versnippering van talloze specialismen in de moderne geneeskunde - patiënten behoefte aan een holistische benadering, waarvoor de Ling Shu een bij uitstek geschikt handboek vormt.

     

    Bestel nu de boeken van uw interesse en verdiep uw kennis over de traditionele Chinese geneeskunde.

    Share |

    Een dichter vergeet niet | Czeslaw Milosz

    ets hoort bij Een dichter vergeet niet

    18 Augustus 2018 verscheen een artikel in Trouw over de Poolse dichter Czesław Miłosz en de poeziebundel Een dichter vergeet niet.

     

    De eerste alinea’s zijn het intro van het artikel in Trouw

    Lang niet alle gedichten van Czesław Miłosz gaan erover, maar oorlog, ballingschap en Europa komen regelmatig terug in zijn poëzie. Deze bundel omhelst zijn hele loopbaan, van het vroegste werk in 1933 tot de laatste gedichten in 2002.

     

    Melancholisch en grappig en soms zo raak dat het je de adem beneemt. Misschien is Miłosz wel mijn favoriete Pool. Hoewel hij zichzelf geloof ik liever omschreef als een Litouwse dichter die schreef in het Pools (en hij geboren werd in wat nu Litouwen is maar destijds Rusland was). Ook prachtig: zijn autobiografie ‘Geboortegrond’ waarin hij zijn eigen geschiedenis met die van Europa vervlecht.

     

    Lees hier het hele artikel van Marjolijn van Heemstra

     

    Inleiding Een dichter vergeet niet

     

    Nobelprijswinnaar

    De Poolse poëzie kende tijdens het laatste kwart van de twintigste eeuw behoorlijk wat internationaal succes. Dichters als Zbigniew Herbert en Tadeusz Różewicz raakten tot ver buiten de landsgrenzen bekend en mochten enkele belangrijke literaire onderscheidingen in ontvangst nemen. In het Nederlandse taalgebied werd vooral het werk van Wisława Szymborska, de Nobelprijs-winnares van 1996, erg enthousiast onthaald. In dat rijtje grootheden van de hedendaagse Poolse poëzie hoort ook Czesław Miłosz thuis.

     

    De Nobelprijslaureaat van 1980 is – met een literaire loopbaan die inmiddels meer dan zeventig jaar omspant – een figuur van formaat in de twintigste-eeuwse Poolse literatuur.

     

    De twintigste eeuw heeft diepe kloven gekerfd in Miłosz’ leven en werk. Zijn biografie is tot op zekere hoogte exemplarisch voor wat er zich de voorbije honderd jaar ten oosten van Oder en Neisse aan rampspoed heeft voorgedaan. Miłosz werd in 1911 als kind van Poolssprekende ouders geboren op het Litouwse platteland, maar bracht zijn kinderjaren door in het door WO I en de Oktoberrevolutie verscheurde Rusland. Tijdens het interbellum leefde, studeerde en werkte hij hoofdzakelijk in Vilnius, de Baltische stad die tot het uitbreken van WO II bij Polen hoorde.

     

    De oorlog zelf maakte hij mee in de Poolse hoofdstad Warschau, die bijzonder zwaar te lijden had onder de Duitse bezetting. De dichter was er getuige van twee van de meest dramatische gebeurtenissen in de geschiedenis van WO II: de liquidatie van het joodse getto in 1943 en de bloedige onderdrukking van de Opstand van Warschau een jaar later.

     

    Op het einde van de oorlog begon – met de door Stalin geplande sovjettisering van Centraal- en Oost-Europa – een volgend tragisch hoofdstuk in Polens geschiedenis. Miłosz, die geen communist was, maar wel linkse sympathieën had, werd door het nieuwe regime  als diplomaat uitgestuurd naar de Verenigde Staten, later naar Parijs. De almaar toenemende ideologische verstrakking in de Poolse Volksrepubliek deed hem echter al gauw breken met het communistische bewind. Begin 1951 koos hij voor het onzekere bestaan van emigrant.

     

    Na een verblijf van tien jaar in Frankrijk trok hij uiteindelijk met vrouw en kinderen naar Californië, waar hij tot professor Slavische literatuur benoemd werd aan de Universiteit van Berkeley. Aan die Amerikaanse “ballingschap” kwam pas in de jaren ’90 – na de politieke transformatie in Centraal- en Oost-Europa – een einde.

     

    Dat woelige historische panorama is in Czesław Miłosz’ poëzie nooit ver weg. De dichter heeft aan de herhaalde confrontatie met de grillige gang van de geschiedenis een enorme gevoeligheid voor de vluchtigheid van het bestaan overgehouden. Al in de gedichten waarmee hij begin jaren ’30 debuteerde, is die obsessie voor de immer voortschrijdende en allesvernietigende tijd nadrukkelijk aanwezig.

     

    De vitalistische teneur van de Poolse literatuur van de jaren ’20 maakte in zijn vroege poëzie en die van zijn generatiegenoten plaats voor een diep geworteld pessimisme, dat de naam “catastrofisme” kreeg opgeplakt. Miłosz’ gedichten uit die tijd stonden bol van apocalyptische symboliek en kondigden de komst van een allesverzengende kosmische catastrofe aan. Die uitgesproken negatieve visie op de geschiedenis vormt – zij het met de nodige modificaties – een constante in zijn poëzie en gaat vrijwel voortdurend hand in hand met een diep gekoesterd wantrouwen tegenover de orde van de natuur en de onverbiddelijk wrede wetten die er gelden. Beide krachten – natuur en geschiedenis – zijn er voortdurend op uit de stabiliteit van de menselijke leefwereld te ontwrichten.

     

    Miłosz’ dichterschap is echter meer dan een poëtische klaagzang op de vluchtigheid van het leven en de onrechtvaardigheid van lijden en kwaad. Zijn poëzie is door en door gespleten en laveert voortdurend tussen een euforische lofzang op het bestaan en een schreeuwerig protest tegen de zinloosheid ervan. Zelf durft de dichter zijn werk daarom wel eens omschrijven als “extatisch pessimisme”. Die ervaring van extase heeft in zijn gedichten veel, zo niet alles te maken met de beleving van schoonheid.

     

    Weinig andere dichters zijn zo vatbaar voor de pracht van de zintuiglijk waarneembare wereld. Net in die extatische ervaringen van visuele schoonheid zoekt en vindt Miłosz aanknopingspunten met het transcendente. Hij komt dan – zoals het luidt in het mooie prozagedicht Esse – in aanraking met het zijn van de dingen. De vergankelijke vormen die hem hier op aarde omringen, verliezen voor even hun tijdgebonden karakter en manifesteren zich in hun essentie. In de loop der jaren groeit dat principe in Miłosz’ werk uit tot een ware poëtische strategie. De dichter is zo begaan met de uniciteit van elk zijnde en elk ogenblik dat hij zoveel mogelijk herinnerde details in hun zintuiglijke concreetheid tracht te onttrekken aan de vergetelheid, de “zwarte rivier” van de tijd. Die dingen blijven dan – ondanks de voortdurende “wording” van de wereld – bestaan in een “eeuwig ogenblik”, zoals Miłosz het in één van zijn gedichten uit de jaren ’50 uitdrukt.

     

    Miłosz’ acrobatisch balanceren tussen zijn en worden gaat vrijwel voortdurend hand in hand met een spanningsveld tussen engagement en contemplatie: mag er van de dichter een zekere maatschappelijke betrokkenheid verwacht worden of moet hij afstand nemen van de instabiele wereld rondom zich? Vooral in zijn oorlogspoëzie en de gedichten uit de woelige periode 1945-1953 komen zulke beschouwingen over de sociale functie van poëzie sterk op de voorgrond. Het is in die periode dat Miłosz het duidelijkst gestalte geeft aan de ethische aspecten van zijn schrijverschap, zonder daarbij meteen in de valkuilen van literaire publicistiek terecht te komen.

     

    De barokke en bombastische woordenstroom van zijn “catastrofistische” gedichten moet er wijken voor sobere, belerende poëzie met een flinke portie ironie. Het is de tijd waarin Miłosz, een verbitterd Kind van Europa, het nuchtere standpunt van moralist inneemt en de trieste balans opmaakt van het Europese culturele erfgoed en de twintigste-eeuwse uitwassen ervan. Dat de dichter zich toch niet al te zeer op die maatschappelijke taak wil laten vastpinnen, blijkt o.m. uit de indruk-wekkende oorlogscyclus De wereld (Een naïef dichtwerk). Hij creëert er een wereld die – afgezien van het sterk allegorische slotgedeelte van het dichtwerk – in niets herinnert aan het desolate wasteland van Warschau tijdens WO II.

     

    Ook al lijken nogal wat van Miłosz’ gedichten autobiografisch geïnspireerd te zijn, toch is poëzie voor hem heel wat meer dan persoonlijke belijdenislyriek of in verzen gegoten anekdotiek. Het is een expressievorm die alle facetten van de condition humaine moet trachten te belichten. Karakteristiek voor Miłosz’ dichterschap is dat hij daarbij voortdurend de beperkingen van zijn eigen blik en visie tracht te overschrijden, door in de huid van anderen te kruipen en door de meest uiteenlopende gezichtspunten in te nemen. Veel van zijn gedichten hebben dan ook een sterk dialogisch of veelstemmig karakter.

     

    Op formeel vlak is vooral zijn streven naar een “ruimere vorm” frappant. Omdat Miłosz het dichterlijke metier perfect beheerst en vaak teruggrijpt naar traditionele dichtvormen, wordt hij wel eens een klassiek dichter genoemd. Tegelijk is zijn poëzie echter een zoektocht naar iets nieuws: een vorm die het midden houdt tussen proza en poëzie en waarin diepzinnige filosofische en morele beschouwingen kunnen gekoppeld worden aan een sensualistische beschrijving van de werkelijkheid.

     

    Ondanks de hoge eisen die Miłosz aan zijn werk stelt, blijft hij zich steeds bewust van de beperkingen van het poëtische medium. Het schrijven van poëzie is en blijft een paradoxale onderneming die voortdurend dilemma’s en opposities oproept. Eén van die eeuwige dilemma’s betreft de talige beperkingen van literatuur: de dichter wordt – zoals we lezen in het ingenieuze gedicht Meer niet – telkens weer geconfronteerd met de weerbarstigheid van de taal, het feit dat de essentie van mens en wereld zich niet in woorden laat vatten.

     

    De laatste decennia is er in Miłosz’ poëzie een zekere thematische verschuiving merkbaar, in de richting van sterk filosofisch en religieus geïnspireerde gedichten. Hoewel hij trouw blijft aan zijn – af en toe haast erotische – fascinatie voor visuele details, gaat zijn aandacht steeds nadrukkelijker uit naar het bovenzintuiglijke, het domein van de metafysica.

     

    Nog sterker dan voorheen tracht hij, gestuurd door uitgebreide filosofische, religieuze en theologische lecturen, een afdoende verklaring te vinden voor het gespleten karakter van de wereld: enerzijds zijn esthetische dimensie, anderzijds zijn misvormdheid en onontkoombare vergankelijkheid. Opvallend daarbij is Miłosz’ verlangen naar een universeel herstel op het einde der tijden, of – zoals hij in het mooie afscheidsgedicht bij de dood van zijn eerste vrouw noemt – de “terugkeer van elk ogenblik”.

     

    Zijn geloof en hoop op redding uit de bloeddorstige klauwen van natuur en geschiedenis blijven echter steeds besmet met scepsis en ongeloof. Ook op zijn oude dag is en blijft Miłosz een overtuigd “extatisch pessimist”.

     

    Kris Van Heuckelom

     

     

    Een dichter vergeet niet
    Czeslaw Milosz
    Mosae Sonetto 164 blz.

    Interessant om te lezen is: waarom het vertalen van poëzie een ondankbare taak is.

     

    Share |

    Linkshandigen beter in wiskunde

    Linkshandigen: De Wiskundige Superhelden!

    Hey daar, linkshandigen! We weten allemaal dat het leven niet altijd soepel verloopt als je de wereld bekijkt vanuit een "andere" hand. Scharen lijken wel je grootste vijand te zijn en tafels lijken altijd op de loer te liggen om je elleboog aan te vallen. Maar vrees niet, want er is goed nieuws in het land van de wiskunde: linkshandigen schijnen hierin uit te blinken! Ja, je hebt het goed gehoord - jullie hebben een voorsprong, folks!

    Share |

    De hitte in Zwarte wol

    Zwarte wol van Henri Van Nieuweborgh

    De hitte is onaangenaam ook in Zwarte wol

    De hitte is met 39 graden buiten ondragelijk. Onze hond wil niet meer naar buiten – wij eigenlijk ook niet. We puffen al met de airco aan. Ik moest denken aan een uitgave die we niet zo lang geleden hebben gemaakt: Zwarte wol van Henri Van Nieuwenborgh. Hierin wordt op de eerste bladzijde hetzelfde weertype en gevolgen beschreven zoals we nu – 26 juli 2018 – ondervinden. Lees hieronder dit eerste deel van Zwarte wol.

     

    De eerste regels van het boek Zwarte wol

    De zon brandde al wekenlang aan een wolkeloze hemel. De stad kreunde onder de hitte en het land barstte. De naakte grond leek op craquelé en het gras was bruingeel alsof het verschroeid werd met een vlammenwerper. Kokendheet was het landschap. Vlakbij trilde de lucht, in de verte hingen blauwe slierten rook tegen de horizon geplakt.

    Urenlang zaten de bewoners van Avondrood tegen de muur in de schaduw, zo min mogelijk bewegend. Ze leken op zieke dieren die zich stilhielden, hun dood afwachtend. Louis lag puffend in een ligstoel. Af en toe wreef hij met een zakdoek de transpiratie van zijn voorhoofd.

    De hondsdagen hadden hun tol geëist. De laatste tien dagen was de temperatuur geen enkele keer onder de 30° gezakt. De hitte werd opgestuwd via een trechter, gevormd door hoge- en lagedrukgebieden, vanuit de Sahara. Record na record werd gebroken, onder meer dat van de warmste dag ooit en dat van de langste periode zonder regen. De alarmdrempel voor ozonconcentraties werd geregeld overschreden en over het fijnstof per kubieke meter werden zelfs geen berichten meer verspreid. Weermannen en ‑vrouwen beperkten hun commentaar tot ‘veel drinken, geen zware inspanningen doen tussen 12.00 en 17.00 uur’. De statistieken bewezen een maand later dat Magere Hein in deze periode veel overuren had gemaakt. Zevenhonderdvijftig doden meer werden er in Vlaanderen geteld vergeleken met een luwe julimaand.

     

    Grappig dat ik me nu deze passage herinner.

     

    Lees de eerste pagina's van Zwarte wol; veel leesplezier. Zwarte wol kopen mag ook je hebt het in huis voordat de hittegolf voorbij is.

     

    Share |

    taal: debiet - een taalweetje

    Taalweetje: debiet

    #Taalweetje debiet (het) “Het debiet schommelt sterk met de regenval, terwijl grondwater een veel zekerder debiet heeft.”

     

    Bron: Waarom Nederland wel genoeg water heeft en wij niet (Pieter Van Dooren, De Standaard, 5 juli 2018)

     

    Betekenis (hier:) hoeveelheid water die per tijdseenheid gemeten wordt, watercapaciteit Uitspraak [dee-biet] of [duh-biet]. Woordfeit Debiet heeft volgens de hedendaagse woordenboeken drie hoofdbetekenissen: ‘afzet/verkoop van waren’, ‘opbrengst van (bijvoorbeeld) een olieveld’ en ‘doorvoercapaciteit’ (specifiek: het vermogen of de capaciteit van een bron, rivier e.d. in kubieke meter per seconde). In het citaat hierboven gaat het om die laatste betekenis. Debiet is ontleend aan het Franse débit, is afgeleid van het werkwoord débiter dat zelf ook al verschillende betekenissen kent of heeft gekend.

     

    Eerder (in de Middeleeuwen) betekende het ‘in kleine stukken snijden’ en vervolgens ‘klein maken voor de verkoop’ en ‘in kleine hoeveelheden verkopen’; hieruit is op zeker moment de indirecte betekenis ‘een bepaalde hoeveelheid per tijdseenheid voortbrengen of produceren’ voortgekomen – daar komt de betekenis ‘doorvoercapaciteit’ van debiet vandaan. Dat Franse débiter is mogelijk een afleiding van het Frankische woord biti ‘beetje, stukje’. Het Frankisch was een Germaanse taal die (onder meer) in delen van Frankrijk gesproken werd. Waarschijnlijk is biti verwant met de Nederlandse woorden bijten en beet(je).

    Share |

    Kobo Auro H2O Edition

    Beste uit de test juni 2018, Consumentenbond - Kobo Aura H2O

    Maak kennis met de verbeterde waterdichte Kobo Aura H2O Edition 2. Deze Kobo e-reader is voorzien van ComfortLight Pro schermverlichting, hij heeft een groter geheugen (8GB) en het nieuwe ontwerp zorgt ervoor dat het apparaat handzamer is en slechts 207 gram weegt!

    Share |

    Willen we nog steeds een levenslange relatie?

    Pasfoto auteur Marly SendenEen levenslange relatie; is het nog steeds een realiteit?

    Samen zijn, dat willen we graag. Dat is een oerbehoefte van de mens. Maar hoe? Dat verandert in de loop der tijden door veranderende maatschappelijke omstandigheden en behoeften. Flexibiliteit, persoonlijke ruimte en persoonlijke ontwikkeling zijn belangrijke waarden in het huidige tijdsbeeld.


    Foto: Marly Senden, auteur van het boek Bij twijfel zeker doen.

     

    Zij vervangen deels oude waarden als financiële zekerheid, status en stabiliteit. Bij werk zie je dit heel duidelijk. En hoe zit dat bij relaties? Achterhalen wat belangrijk is voor jou in het leven en in een relatie en die waarden toepassen, is een grote stap naar een gelukkig leven en een gelukkige relatie. Wil je verder lezen over bewuste keuzes in je relatie dan kan Bij twijfel zeker doen van Marly Senden een kapstok bieden.

     

    Lees het complete verhaal van Goedele Liekens. Lees ook het artikel van de auteur Marly Senden.

    Share |

    Waarom je als auteur niet alles alleen moet doen

    Het ontstaan van Bij twijfel zeker doen van Marly Senden

     

    Ruim twee jaar geleden ontstond het idee om een boek te schrijven, een soort van nog-op-mijn-bucketlist-idee. Het thema was snel bedacht: twijfels over relatie. Een thema waar ik persoonlijk een paar jaar mee bezig ben geweest en dat ik in mijn werk als psycholoog en relatietherapeut veel zie. Welke overwegingen zijn belangrijk in de keuze om voor je relatie te gaan of om je eigen weg te gaan. Dat wilde ik overzichtelijk maken. Uit de losse pols ben ik gaan schrijven. Verhalen uit de praktijk en dan weer een stuk theorie, waardoor je vanzelf de literatuur induikt. Heel boeiend en ook weer leerzaam.

     

    Ondersteuning is altijd nuttig

    Na een paar maanden leek het mij toch verstandig ook professionele ondersteuning te zoeken bij het schrijven van een boek. Ik ben naar een ‘schrijfweek’ op Mallorca gegaan. Daar ontmoette ik andere schrijvers, een uitgever, een redacteur, en een ervaren schrijfster die de cursus organiseerde. Een top-week, veel geleerd, veel plezier en zon. Een van de goede tips in die week: begin met de achterflap! Zo ben je je steeds bewust van de kern van het boek en het resultaat voor de lezer.

     

    Het plezier van het schrijven

    Het schrijven van Bij twijfel zeker doen was ontzettend leuk, en natuurlijk veel meer werk dan gedacht. Na Mallorca ben ik nog twee keer een week naar Terschelling gegaan met mijn Golden Retriever Famke, om ‘meters’ te kunnen maken. Even weg van alle drukte en tussendoor wandelen op het strand. Heerlijk! In september vorig jaar zat ik met zon, 27 graden, Famke en een glas rosé op het terras van een strandtent, toen ik de laatste letter van het boek tikte. ‘Het manuscript’, corrigeerde de uitgever later.

     

    Een uitgever vinden

    Een uitgever vinden is overigens geen vanzelfsprekendheid. Dan begint in feite de tweede fase om te komen tot een boek. Mosae libro kwam met een voorstel dat aansloot bij mijn verwachtingen. Als je voor het eerst een boek schrijft en het professioneel wilt aanpakken, dan kun je het uitgeven het best uitbesteden.

     

    Mosae Libro koos een kritische redacteur die vooral inhoudelijk goede feedback gaf. Hiermee kreeg het boek een echte verbeterslag. Dan volgen er nog zaken als uitvoering en opmaak, de cover en het op de markt brengen van het boek. Je kunt zelf als auteur wel iets aan marketing doen via social media, maar het netwerk van Mosae Libro in diverse media is vele malen groter. Op die manier kreeg mijn boek veel aandacht in een groot landelijk dagblad, op radio en tv, en enkele tijdschriften.

     

    Het eerste boek

    Het eerste echte boek in handen krijgen vond ik het mooiste moment. Ook erg genoten heb ik van de boekpresentatie die ik in kleine kring hield, de media-aandacht en vele reacties die daarop volgden. Voor mij allemaal verrassingen waar ik geen rekening mee gehouden had.

     

    Marly Senden

    Share |

    Piraten perziken p-waarden

    omslag Statistiekboek Vince PendersPiraten, perziken en p-waarden | Statistiek

    'Piraten, perziken en p-waarden' kan fungeren als een op zichzelf staande, smaakmakende cursusstatistiek van Vince Penders lees nu dit smaakmakende boek met zijn bijzondere naam: ‘Piraten, perziken en p-waarden'.

     

    Helaas is deze uitgave uitverkocht. Goed alternatief en recenter is: Pirates, peaches and p-values van Vince Penders - Kijk op de Engelse versie van Boekenplan.

    Share |

    Boeken verkopen succesvol optimaliseren: Een nuttige gids


     

    Ontdek de Bestsellers: Wat maakt boeken zo aantrekkelijk en succesvol?

    Benieuwd naar welke boeken als warme broodjes over de toonbank gaan? We onthullen de geheimen achter hun aantrekkingskracht. Is het de cover, het onderwerp, de schrijfstijl, of gewoon de juiste marketing? In dit verhaal duiken we in de factoren die hebben bijgedragen aan het succes van een van onze best verkopende boeken.

    Onderwerp is medebepalend

    Als eigenaar van Boekenplan heb ik al veel auteurs en bedrijven geholpen bij het uitgeven van hun boeken. Op een gewone dinsdagmorgen ontving ik een e-mail van psycholoog Marly Senden, die aangaf dat ze een boek had geschreven en ongeveer 50 exemplaren wilde laten maken. Haar boek, getiteld "Bij twijfel zeker doen", was bedoeld voor een belangrijke groep binnen haar cliënten: de relatietwijfelaars. Het onderwerp intrigeerde me en ik besloot snel een afspraak te maken met deze psycholoog.

     

    Schrijfstijl

    Een week later zat ik bij haar op de bank om onze offerte door te spreken. Natuurlijk kwam het mogelijke uitgeeftraject snel ter sprake. In dit traject is redigeren echt een must. Als auteur ben je urenlang met de teksten bezig geweest. We weten uit ervaring dat je na verloop van tijd min of meer blind wordt voor foutjes en stijlbreuken. Hierdoor lezen sommige stukken minder vlot weg. Daarom laten wij altijd redacteuren naar het manuscript kijken. Een vlot lezende schrijfstijl is dus belangrijk als het gaat om boeken verkopen. Dit geldt natuurlijk ook voor de achterflaptekst. Schrijf een wervende tekst.

     

    Het boekomslag

    Hoe gaat het ontwerpen in zijn werk’, vroeg Marly nieuwsgierig.
    ‘Wij verzorgen alles, maar heb je zelf al een idee?’ vroeg ik.
    Ik vraag dit altijd, omdat ik weet dat auteurs daar soms een uitgesproken mening over hebben. Uiteindelijk is het eindresultaat iets geheel anders. Met het stellen van deze vraag voorkomen we veel teleurstelling en onnodig dubbel werk.
    ‘Ja en ik heb ook al een foto’, antwoordde Marly.
    ‘Mooi, daar kunnen we wel iets mee. We maken een ontwerp en sturen je dan een digitale proef. Daar gaan we mee door tot je 100% tevreden bent. Aan het eind van de ontwerp- en opmaakfase, produceren wij een proefboek. Het is exact het boek zoals dat straks bij de lezer terecht komt. Toch nog niet helemaal tevreden? We passen het aan tot je juichend uitroept: ‘Dit is hem!’'
    ‘Dat klinkt geweldig’, zei ze enthousiast.
     

    Natuurlijk speelt het omslag een cruciale rol bij het succesvol verkopen van boeken. Gelukkig kunnen we auteurs hierbij uitstekend ondersteunen. Met mijn uitgebreide achtergrond in zowel de grafische industrie als de uitgeverswereld, waarin ik functies heb vervuld van accountmanager tot commercieel directeur, kan ik mezelf beschouwen als een expert op het gebied van vormgeving, productie, drukwerk en verkoop. Gedurende mijn loopbaan heb ik talloze auteurs en bedrijven geholpen om gezamenlijk succesvolle publicaties te realiseren.

     

    Boeken verkopen en promotie

    We zorgden voor een oplage bij de groothandel. Printing on demand waarbij na een bestelling binnen twee dagen het werk bij de lezer in de bus valt. Een grote of kleine oplage bepalen wij afhankelijk van onze verwachtingen van de verkoop.
    Na zo’n negen weken leverde ik de boeken bij Marly af. Ze zei: ‘Jammer dat het uitgeefproces er alweer op zit’.
    ‘Ben je gek, nu beginnen we aan het verkoopproces!’, zei ik.

    Het Boekenplan uitgeefpakket omvat de volgende marketingactiviteiten:
    • promotiemateriaal (recensies, persberichten, video)
    • promotie via social media
    • auteurswebsite
     

     

    Uiteindelijk kwam Marly paginagroot in de Telegraaf, werd ze uitgenodigd door L1 radio en tv en werden enkele artikelen in tijdschriften gepubliceerd. Nu heeft ze elke 14 dagen op de radio een spreekuur.
     

    In het kort

    Het verkopen van boeken heeft geen vaststaande formule. Verschillende factoren zoals het onderwerp, de schrijfstijl, het omslagontwerp en de marketingstrategie spelen allemaal een rol, zij het niet altijd even sterk. Succesvol boeken verkopen vereist toewijding en ook een dosis geluk, om het boek op het juiste moment te lanceren. Wilt u meer informatie hierover? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We delen graag advies en begeleiding om uw boek op de best mogelijke manier op de markt te brengen.
     

    Meer weten?
    Maakt dit blog u enthousiast en wilt u eindelijk je boek uitgeven? Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op!  Lees vooral het artikel hoe je een beter boek uitgeeft.

     

    Share |

    Hoe krijg je een betere band met je hond

    Liz Wolting o het omslag van Natuurlijk in balans met je hond

    Anders dan andere hondenboeken


    Liz Wolting werkt al jarenlang met honden en is gespecialiseerd in honden met zware gedragsproblemen. Binnen haar trainingscentrum vangt zij, samen met haar team, jaarlijks zo’n duizend honden op. Deze dieren, die elders geen kans meer krijgen, kunnen daardoor succesvol herplaatst worden.

     

    Door dagelijks intensief met honden om te gaan, heeft zij in de loop der jaren deze ‘vrienden’ van binnen en buiten leren kennen. Haar studie diergeneeskunde maakt het plaatje compleet. Het boek is zojuist verschenen. Te bestellen in onze boekwinkel.

     

    In het boek 'Natuurlijk in balans met je hond' maak je kennis met haar nieuwe inzichten en ervaring met heldere, begrijpbare uitleg. De link tussen mens en hond en de grote invloed van mensen op onze hedendaagse huisdieren worden in dit boek uitvoerig behandeld. Aangevuld met leuke oefeningen om de band tussen je viervoeter en jezelf te versterken en leuke weetjes over de intelligentie van je hond.

     

    Liz Wolting

    De auteur Liz Wolting uit Maastricht is eigenaresse van en gedragstherapeute bij Animal’s Faith. In 2009 is ze dit centrum gestart. Liz neemt niet alleen de dagelijkse bedrijfsvoering voor haar rekening. Met een onuitputtelijke bron aan passie en ambitie werkt ze om het welzijn van zo veel mogelijk dieren te verbeteren.

     

    Inleiding

    Uitvallen aan de lijn, trekken, blaffen, grommen, bijten, opspringen, slopen, huilen, ongehoorzaamheid en nog vele andere gedragingen zijn zaken die wij binnen mijn bedrijf Animal’s Faith dagelijks meemaken. Het aantal gedragsproblemen bij honden in West-Europa is gigantisch hoog. Maar hoe kan dit toch? Hoe kan het dat in landen waar men zoveel om huisdieren geeft, deze juist zoveel probleemgedrag vertonen? Om daar meer zicht op te krijgen, heb ik dit boek geschreven.

    Ik wil zo veel mogelijk mensen helpen hun hond te leren begrijpen, zodat iedereen de prettige en harmonieuze samenwerking die ik dagelijks met mijn eigen en andermans honden beleef, ook kan gaan ervaren. Het is de bedoeling je in dit boek meer inzicht te geven in de taal en in de gedachtegang van honden en in de rol die wij in het leven van onze honden spelen.

     

    Gedragscentrum

    In ons dierengedragscentrum trainen wij jaarlijks zo’n duizend honden met ernstige gedragsproblemen. Al van jongs af aan heb ik een speciale band met en een grote liefde voor dieren. Ik ben dan ook al heel vroeg begonnen met werken bij verschillende dierenartsen en gedragsdeskundigen. Sinds mijn geboorte was ik beste vrienden met de honden van mijn ouders en ik trok vaak meer met hen op dan met mijn broers en zussen.

     

    Door de jaren heen heb ik elke gangbare training gezien en gevolgd, van clickertraining tot KNPV(Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging, het africhten van politie-, speur- en reddingshonden) en alles wat ertussenin zit. Ik heb tientallen boeken over hondengedrag gelezen, elk weer met andere inzichten. Ik bestudeerde al heel vroeg de taal die huishonden onderling gebruiken en ben dit later uit gaan breiden naar het bestuderen van straathonden, dingo’s en wolven.

     

    Toen ik in 2009 mijn eigen gedragscentrum oprichtte, heb ik al mijn opgedane kennis onder de loep genomen en gebundeld tot een formule waarmee ik honden van euthanasie kan redden. Honden die vaak al door vele collega-gedragsdeskundigen getraind en opgegeven zijn. Omdat ik het werken met honden simpel en logisch houd – voor onszelf, maar zeker voor de hond – begrijpt elke hond bij ons wat er van hem verwacht wordt en leert hij inzien hoe fijn het kan zijn om met mensen samen te werken. Wederzijds respect is altijd het allerbelangrijkste in mijn trainingen.

     

    Duidelijk maken hondentaal

    In dit boek wil ik je duidelijk maken hoe mooi en logisch de hondentaal is, en hoe mensen deze op een gemakkelijke manier kunnen leren. Bovendien wil ik je bewust maken van de grote invloed die wijzelf op onze honden hebben, zodat je ook beter naar jezelf leert kijken en je meer bewust wordt van je eigen gemoedstoestand en de invloed die deze op alles om je heen heeft. Dit is namelijk uiterst belangrijk wanneer je op een fijne manier met je hond wil leren communiceren.

     

    Het advies van Liz Wolting

    Je zult in dit boek waarschijnlijk dingen tegenkomen die je niet wist of die je altijd anders hebt geleerd. De meningen over honden en hun gedrag lopen soms zeer uiteen. Mijn advies is altijd om de hond zelf het antwoord te laten geven: wordt de hond kalmer, stabieler en gelukkiger, dan ben je goed bezig; wordt hij drukker, instabieler en gestrester, dan klopt er waarschijnlijk iets niet helemaal.

     

    Heb je eenmaal geleerd hoe je kunt aanvoelen wat de hond voelt, dan zal je vanzelf tot de conclusie komen dat er geen twijfel meer mogelijk is over wat onze honden nodig hebben.

     

    Hopelijk heb je net zoveel plezier aan het lezen van dit boek, als ik had aan het schrijven ervan en brengt het je hond en jou een stuk dichterbij elkaar.

     

    Bestel het boek in onze boekwinkel. in paperback of e-book bij bol.com

     

    Lees tip: Wij planten bomen voor een groene toekomst

     

    Share |

    Boeklezing Lulu Wang

    foto van Lulu Wang Boekenplan maakt haar boekenBoeklezing over Nederlandse identiteit en het boek Nederwonderland van Lulu Wang

    Aanstaande zondag, 20 mei 2018, om 12.00 uur boeklezing van Lulu Wang in 'De Brandweerkantine' in Maastricht met paneldiscussie Nederlandse identiteit, hoe zien allochtonen,

    Share |

    E-bookbarometer Q1 2018

    Online verkoop van e-books blijft stijgen
     

    De nieuwe grafiek ‘afzet in verkopen, uitleningen en abonnementen per genre’ laat zien dat abonnementen vooral succesvol zijn op het gebied van fictie en kinderboeken.

    Share |

    De bodemloze put geeft antwoord aan de Overheid

    Dr. Niels Groen geeft uitleg in De Bodemloze Put

    Problemen met ICT-systemen bij Belastingdienst en andere overheden. ‘Inning belasting kan in gevaar komen’, zegt de belastingdienst in de Volkskrant. Jule Peeters in de Limburger: Gebrek aan kennis en desineteresse. Dr. Niels Groen promoveerde met zijn proefschrift De Bodemloze Put met als ondertitel Escalerend commitment in publieke IT-projecten. Hierin wordt uit de doeken gedaan waarom dergelijk grote projecten mislukken. In deze uitgave staat beschreven wat er bij de Belastingdienst is gebeurd. Niets menselijks is de Belastingdienst vreemd. Hieronder een korte uitleg van de auteur.

     

    Het falen van publieke IT-projecten

    Er is al veel onderzoek gedaan naar het succes of falen van IT-projecten, zowel in de publieke als in de private sector. Deze onderzoeken zijn voornamelijk gericht geweest op het verklaren van variantie in de uitkomst van IT-projecten aan de hand van succes- of faalfactoren. Het onderzoek naar succes- en faalfactoren in IT-projecten heeft echter nog niet geleid tot significante verbeteringen in de praktijk. Een verklaring hiervoor is dat het denken in succes- en faalfactoren leidt tot een (te) vereenvoudigd denken over de complexe processen van IT-projecten.

     

    Definitie van ‘falen’

    Eén van de redenen voor de nadruk op factor-georiënteerd onderzoek is de manier waarop ‘falen’ tot op heden algemeen wordt gedefinieerd. In deze definitie wordt falen uitgelegd als het onvermogen om het project volgens plan uit te voeren. Het betekent dat een project dat niet de vooraf vastgestelde resultaten oplevert, of dat doet tegen hogere kosten of met een langere doorlooptijd dan gepland, moet worden beschouwd als een gefaald project. Deze definitie van falen is illustratief voor het heersende gedachtepatroon in de aansturing van organisaties, zowel in de publieke als private sector, waarbij bekwaam management gelijk staat aan het vermogen om de werkelijkheid vorm te geven volgens plan.

     

    Escalatie

    Project-escalatie is een vorm van escalerend commitment ten aanzien van een falende handelswijze in de specifieke context van projecten. Het fenomeen van escalerend commitment is onder andere bekend van het gedrag van bevelhebbers bij militaire interventies, waarbij de Vietnamoorlog het meest bekende voorbeeld is. Er is sprake van escalerend commitment wanneer een beslisser duidelijke feedback krijgt dat zijn handelswijze niet werkt, maar door diverse omstandigheden toch gecommitteerd is om vast te houden aan deze handelswijze. Dit commitment escaleert doordat het voor de beslisser, naarmate hij langer heeft volgehouden, het alleen maar moeilijker wordt om op zijn gekozen handelswijze terug te komen.

     

    Waarom grijpt men niet in

    Behalve van het voorbeeld van de Vietnamoorlog kennen velen van ons dit fenomeen ook van alledaagse situaties, zoals bij het wachten op een lift. Als je lange tijd op een lift staat te wachten, begin je te overwegen om de trap te nemen. Doordat je echter al lange tijd op de lift staat te wachten, lijkt het je niet verstandig meer om van handelswijze te veranderen, bijvoorbeeld omdat je verwacht dat de lift er nu wel bijna is, of omdat anders de reeds verstreken wachttijd voor niks is geweest. Deze motivaties worden alleen maar sterker nadat je nog langer wacht. Misschien is de lift echter wel defect en blijf je zodoende op een lift wachten die nooit komt. Een ander voorbeeld van escalerend commitment in het dagelijks.

     

    Lees meer over De Bodemloze Put van Dr. Niels Groen. Verkrijgbaar als paperback en e-book.

    Share |

    Wervende tekst, hoe schrijf je het best een achterflaptekst

    Wervende tekst op de achterzijde, achterflaptekst, achterplattekst of blurb
     

    In de wereld van boekcreatie, schittert de achterzijde van het omslag als een kostbaar juweel. Het vormt het allereerste contactpunt met potentiële lezers, en dient daarom te stralen als een betoverende tekst die onweerstaanbaar aantrekt. Maar, hoe zet je zoiets magisch op papier? Hieronder ontdek je enkele handige richtlijnen om een verleidelijke achterflaptekst te creëren.
     

    1. Weet wie je doelgroep is

    Voordat je begint met schrijven, is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is. Wie wil je bereiken met je boek? Wat zijn hun interesses en behoeften? Door te weten wie je doelgroep is, kun je je tekst beter afstemmen op hun wensen en behoeften.
     

    2. Bepaal je unique selling point

    Wat maakt jouw boek uniek? Waarom zouden mensen jouw boek moeten lezen in plaats van andere boeken over hetzelfde onderwerp? Identificeer je unique selling point en zorg ervoor dat dit duidelijk naar voren komt in je tekst.

     

    3. Gebruik een pakkende titel en ondertitel

    Een pakkende titel en ondertitel zijn essentieel om de aandacht van potentiële lezers te trekken. Zorg ervoor dat je titel kort en krachtig is en de inhoud van je boek goed weergeeft. Gebruik daarnaast een ondertitel om meer informatie te geven over de inhoud van je boek.

     

    4. Maak gebruik van quotes en aanbevelingen

    Als je al eerder boeken hebt geschreven, of als je bekend bent in de branche, is het een goed idee om quotes en aanbevelingen van anderen op te nemen in je tekst. Dit kan potentiële lezers overtuigen om je boek te lezen en geeft ze meer vertrouwen in jou als auteur.

     

    5. Wees duidelijk en beknopt

    Het is belangrijk om duidelijk en beknopt te zijn in je tekst. Vermijd jargon en ingewikkelde woorden en maak je tekst gemakkelijk te begrijpen. Gebruik korte zinnen en alinea's om de tekst gemakkelijker leesbaar te maken.

     

    6. Schrijf een pakkende samenvatting zonder plot

    De samenvatting van je boek is het belangrijkste onderdeel van je achterflaptekst. Zorg ervoor dat deze samenvatting de inhoud van je boek goed weergeeft en de interesse wekt van potentiële lezers. Schrijf een pakkende, korte samenvatting die de lezer nieuwsgierig maakt naar wat er in je boek staat.

     

    7. Zorg voor een call-to-action op de achterflaptekst

    Sluit je tekst af met een call-to-action. Vertel de lezer waarom hij of zij jouw boek moet lezen en wat ze kunnen verwachten. Moedig de lezer aan om het boek te kopen en om het aan te raden aan anderen.

    Tot slot, een wervende tekst voor de achterzijde van het omslag is een belangrijk marketinginstrument voor je boek. Gebruik bovenstaande tips om een tekst te schrijven die verkoopt. Exclusief voor auteurs bij Boekenplan schrijven wij gratis de wervende tekst.

     

     

    Interessant om te lezen:
    Hoe je een beter boek uitgeeft en meer lezers bereikt
    Lees hoe je boeken kunt verkopen als een tierelier
    Hoe begin je een boek
    Ontwerp een aantrekkelijk boekomslag


    Wil je meer informatie neem contact op met Boekenplan

    Share |

    Kies een redacteur met grote zorg

    Kies de juiste redacteur en maak een grote sprong voorwaarts

     

    Neem een goede redacteur

     

    Een keus maken om uw teksten te laten bewerken bij een redacteur is erg lastig. Mogelijk helpen tips van mensen die ervaring hebben met een redacteur. Er zijn veel redacteuren, helaas ook veel slechte.

    Besparen op redactie is niet aan te bevelen. Een redacteur zal niet alleen helpen met het weghalen van de typefoutjes, maar hij of zij zal ook helpen om op de inconsistentie en structuurpunten te wijzen.

     

    Wat verstaat men onder letterkunde

    Wij werken met een beperkt aantal redacteuren, zij hebben allemaal Nederlandse taal- en letterkunde gestudeerd. De term letterkunde wordt in de eerste plaats gebruikt voor de studie van de literatuur, ofwel van de teksten die in een bepaalde taal zijn geschreven. Deze wetenschappelijke discipline wordt vaak gecombineerd met taalkunde, de studie van de taal zelf, en met cultuurwetenschappen.

     

     

    Waar een redacteur het eerst naar kijkt:
     

    - Allereerst zal de redacteur het manuscript bekijken of de opbouw en manier van schrijven past bij de gekozen doelgroep?

    - Vanaf welk kennis- en ervaringsniveau gaat de auteur uit en past dit bij de doelgroep?

    - Is de tekst niet te ingewikkeld of wordt er te veel uitgelegd?

    - Straalt de auteur voldoende autoriteit uit?

    - Komt de boodschap over.
     

    Een goede redacteur zal herhalingen verwijderen en niet ter zake doende teksten zullen ook verdwijnen.

     

    Er zijn verschillen in werkwijze

    Men komt in redacteurenland verschillende werkwijzen tegen. De een zal vooral op het inhoudelijke ingaan en de ander meer op spelling, grammatica en interpunctie. Maar gelukkig zijn er redacteuren die naar beide onderdelen kijken.

    Als u op zoek gaat naar de juiste persoon die uw boek kan redigeren neem dan mensen die ook echt boekredactie doen, mensen die alleen goed in taal zijn geweest hebben onvoldoende kennis en ervaring.

    Het belangrijkste is om eerst een gesprek aan te gaan.

     

    De eindredactie, u kunt er niet omheen

    Soms wordt gedacht dat na het redigeren alle fouten uit het manuscript zijn verdwenen. Dat is niet waarschijnlijk. Bij een goede uitgeverij komt de opmaak, of vormgeving zo u wil, en de eindredactie om de hoek kijken.


    De eindredacteur speurt naar fouten die zijn blijven staan, afbrekingen en consequent gebruik van witregels. Dus om kort te gaan: hij spoort de laatste verbeterpunten op. De auteur zal natuurlijk ook nog na deze twee fasen de tekst nauwlettend lezen.


    Een goede eindredactie is erg belangrijk voor een beter leesbaar boek.

     

    Boek uitgeven bij Mosae Libro betekent dat er altijd redactie en een eindredactie zal plaatsvinden.
     

    Leestips:

    Hoe schrijf je een achterflaptekst

    Hoe wordt je boek beter vindbaar

    Waarom je als auteur niet alles alleen moet doen

    Promotieplan voor je nieuwe boek

    Boek promoten social media

    Vaste Boekenprijs

    6-tips: hoe begin je een boek

    Manuscriptbeoordeling

     

     

    Share |

    Daarom heeft het voordelen om zelf je boek uit te geven

    Zelf je boek uitgeven kent vele voordelen

    Het grootste voordeel van zelf een boek uitgeven is je volledige onafhankelijkheid. Maar door een gebrek aan ervaring kan dit voordeel weleens tegen je keren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de redactie en manuscriptbeoordeling.

    Bezuinig niet op het redigeren. De teksten moeten nagenoeg foutloos zijn. Negatieve reacties zijn dodelijk tijdens de promotie, over de mislopende verkoop nog maar niet te spreken.

     

    Kwaliteitscontrole

    Veel zaken rond een boek uitgeven kan de auteur zelf doen, denk aan ontwerp, opmaak, redactie of regelen van het drukken. Zorg er alleen voor dat iemand de kwaliteitscontrole doet. Dat is iets dat je niet alleen kunt doen. Veel auteurs die zelf hun boek uitgeven doen alles alleen waardoor de kwaliteit sterk achterblijft. Dit is jammer, want de promotie kost erg veel tijd daarom is het zonde om in het voortraject te weinig aandacht te schenken aan de kwaliteit van je tekst.

    Maar als jezelf een boek gaat uitgeven dan kom je ook met andere zaken in aanraking. Zoals het ontwerp en de opmaak van het omslag. Want wat is een geslaagd omslag. Het drukken is ook niet onbelangrijk en dan natuurlijk ook de boekpromotie.

    Wil je meer lezen over: hoe schrijf je een boek.

     

    Je kunt tijdens het proces altijd even contact opnemen 

    Loop je tegen problemen aan terwijl je zelf je boek aan het bewerken bent. Of heb je het plan opgevat maar wil je iets meer weten over redigeren, opmaak of een second opinion? Schroom niet om contact op te nemen. Maak kennis met Boekenplan

     

    Leestip: Hoe werkt leenrecht in Nederland

     

    goed huwelijk tussen zelf doen en het kunnen laten doen   Een geslaagd huwelijk tussen zelf doen of het kunnen laten doen.

     

    Share |

    Review: Zolang er mensen zijn zijn er stemmen

    Prettig leesbaar - Zolang er mensen zijn zijn er stemmen
     

    Journalist Paul Custers bood het bestuur van Stichting Weerklank aan in de wereld van het 'stemmen horen' te duiken. In de inleiding neemt hij de lezer mee in zijn wijze van benadering van dit onderwerp en het ontstaan van dit boek.

    Share |

    Review Dooie dagen - Misdaadroman - Pim Hermans

    Misdaadroman Dooie dagen van Pim Hermans

    Geweldig dat je als uitgever op vrijdagmorgen het telefoontje krijgt van CPNB dat zij ons weekend goed gaan maken. Dooie dagen van Pim Hermans is zijn debuutroman en door de jury van de Schaduwprijs 2017 zo goed bevonden dat Pim Hermans genomineerd en op de shortlist staat.

     

    Een mooie prestatie waar wij als team erg trots op zijn. Er is hard aan gewerkt. Dooie dagen is uitgegeven in het fonds Mosae Libro. Op 8 juni, als aftrap van de spannende boekenweken, wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de RTL late Night. De Spannende boeken weken zijn van 9 juni tot en met 25 juni.

    Dooie dagen speelt zich af in Amsterdam Betondorp

    Dooie dagen geeft een prachtig tijdsbeeld van de jaren vijftig

    In de jaren vijftig groeit een jongen op in een ontwricht gezin. In de schaduw van het Ajax-stadion probeert hij zich te handhaven onder de tirannie van zijn moeder en de hoofdonderwijzer. De traumatische ervaringen brengen hem uit zijn evenwicht. In de zeventiger jaren leggen de hoofdpersonen uit zijn jeugd ineens het loodje. De politie tast in het duister. Als een van de slachtoffers een oude dienstkameraad blijkt te zijn moet de rechercheur bovendien zijn Indië-verleden onder ogen zien. Dooie dagen is niet alleen een spannende misdaadroman. Het boek geeft ook een fraai tijdsbeeld van de Amsterdamse arbeiderswijk Betondorp en van enkele belangrijke politieke en sociale thema's.

    Lees meer over het boek uitgeven bij Boekenplan in Maastricht.

     

      nominatie schaduwprijs 2017 voor de beste misdaadroman

     

    Lees meer bij Mosae Libro

    Direct bestellen bij Booxstore.nl

     

    Geschiedenis van Betondorp

    Nederland  is in de Eerste Wereldoorlog "neutraal" geweest, de gevolgen van deze vierjarige oorlog waren voor ons land duidelijk merkbaar. Natuurlijk werden ons materiële verwoestingen bespaard, maar de woningnood, bijvoorbeeld, was enorm.

     

    In de jaren 1919 - 1921 bedroeg de landelijke investering voor de woningbouw 461 miljoen gulden. Daarin had Amsterdam een groot aandeel (26,5 miljoen).

     

    Begin 1921 bedroeg het woning tekort ruim 20.000 op een totaal van 150.704. Na 1921 werden er, mede door de invoering van een premieregeling voor de bouw van woningen, door particulieren op ruime schaal woningen gebouwd.

     

    De grote uitbreidingen van Amsterdam na de Tweede Wereldoorlog tuinsteden genoemd (Buitenveldert, Geuzenveld, Osdorp, Overtoomseveld, Slotermeer, Slotervaart), na het einde van de Eerste Wereldoorlog bouwde men tuindorpen. We denken hierbij aan Tuindorp Oostzaan (1920-1924), Tuindorp Watergraafsmeer (1923 -1925) en Tuindorp Nieuwendam (1925-1927). Zij verrezen ver van de toen bewoonde wijkcentra en om er te komen moest men, naar een gezegde uit die tijd, "brood meenemen".

     

    Lees het hele artikel ...

     

    Share |

    Recensie voor de relatietwijfelaar

    Bij twijfel zeker doen – voor de relatietwijfelaar


    Twijfels over je relatie? Dan ben je een relatietwijfelaar. Je kunt twijfelen of je een relatie moet aangaan of twijfelen aan je huidige relatie in de zin van 'zit het er nog in?' Je krijgt in dit praktische boek een

    Share |

    Relatietwijfels | Bij twijfel zeker doen | Marly Senden

    Bij twijfel zeker doen het boek van Marly Senden Psycholoog

    Relatietwijfels: 6 redenen om te twijfelen en wat je eraan kunt doen

     

    Relaties zijn een belangrijk onderdeel van ons leven, maar soms kunnen er twijfels ontstaan over onze relatie. Relatietwijfels zijn er in alle soorten en maten. Misschien voel je je uit elkaar gegroeid, ben je verliefd op een ander, is er veel ruzie, of komt alles steeds op jou neer. Psychologe en relatietherapeute Marly Senden behandelt zes verschillende redenen om te twijfelen en wat je eraan kunt doen.

     

    Je voelt je niet meer verbonden

    Het gevoel van verbondenheid is cruciaal in elke relatie. Het kan echter gebeuren dat je je niet meer verbonden voelt met je partner. Dit kan gebeuren als je je niet begrepen voelt, als je partner niet naar je luistert, als je verschillende interesses hebt, of als je partner niet genoeg tijd aan je besteedt. Als je je niet meer verbonden voelt, kan het voelen alsof je in een lege relatie zit.

     

    Wat kun je doen?

    Probeer te praten met je partner over je gevoelens en behoeften. Als je partner niet naar je luistert of niet bereid is om te veranderen, kan relatietherapie helpen om te leren communiceren en verbinding te herstellen.

     

    Je bent verliefd op een ander

    Het kan gebeuren dat je verliefd wordt op iemand anders terwijl je nog in een relatie zit. Dit kan gebeuren omdat je behoeften niet worden vervuld in je huidige relatie, of omdat je partner niet de persoon is waar je dacht verliefd op te zijn.

     

    Wat kun je doen bij twijfel over je relatie?

    Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegen jezelf en je partner over je gevoelens. Als je nog steeds van je partner houdt, kan relatietherapie helpen om te werken aan de relatie. Als je besluit om je relatie te beëindigen, wees dan eerlijk en respectvol tegenover je partner.

     

    Er is veel ruzie

    Ruzie maken is normaal in een relatie, maar als het de overhand krijgt kan het een teken zijn dat er iets mis is. Constante ruzies kunnen leiden tot een negatieve sfeer en schade aan de relatie.

     

    Wat kun je doen?

    Probeer te begrijpen waar de ruzies vandaan komen en probeer oplossingen te vinden. Het kan helpen om tijd te nemen om af te koelen voordat je in een discussie gaat. Als de ruzies blijven aanhouden, kan relatietherapie helpen om te leren communiceren en conflicten op te lossen.

     

    Je voelt je niet gewaardeerd

    Het is belangrijk om je gewaardeerd te voelen in een relatie. Als je het gevoel hebt dat je partner je niet waardeert of geen rekening houdt met je gevoelens, kan dit leiden tot spanningen in de relatie.

     

    Wat kun je doen?

    Probeer te praten met je partner over je gevoelens en behoeften. Als je partner niet bereid is om te veranderen, is het belangrijk om te overwegen of deze relatie wel gezond voor je is. Je verdient het om in een relatie te zijn waarin je je gewaardeerd en geliefd voelt. Als je samen verder wilt gaan, kan het helpen om elkaars liefdestaal te begrijpen en acties te ondernemen om elkaar te laten zien dat je elkaar waardeert.

     

    Je hebt het gevoel dat alles op jou neerkomt

    Het kan gebeuren dat je het gevoel hebt dat je alles doet in de relatie en dat je partner niet genoeg bijdraagt. Dit kan leiden tot frustratie en ontevredenheid.

     

    Wat kun je doen?

    Probeer duidelijk te communiceren met je partner over je behoeften en verwachtingen. Maak afspraken over hoe je de taken in de relatie verdeelt. Het kan helpen om takenlijsten te maken en regelmatig te evalueren of deze eerlijk verdeeld zijn. Als je partner niet bereid is om bij te dragen, kan het belangrijk zijn om te overwegen of deze relatie wel gezond voor je is.

     

    Je bent niet meer gelukkig in de relatie

    Soms kan het gebeuren dat je niet meer gelukkig bent in de relatie, zelfs als er geen duidelijke reden lijkt te zijn. Het kan zijn dat je uit elkaar bent gegroeid, dat je verschillende doelen hebt, of dat je niet meer dezelfde persoon bent als toen je de relatie begon.

     

    Wat kun je doen?

    Het is belangrijk om eerlijk tegenover jezelf en je partner te zijn over je gevoelens. Probeer te begrijpen waarom je niet meer gelukkig bent en wat er veranderd moet worden om weer gelukkig te zijn in de relatie. Als het niet lukt om de relatie te herstellen, is het belangrijk om respectvol en eerlijk te zijn tegenover je partner en te beslissen wat het beste is voor jou.

     

    Conclusie

    Relatietwijfels zijn normaal en kunnen verschillende redenen hebben. Het is belangrijk om te begrijpen waarom je twijfels hebt en te proberen oplossingen te vinden om de relatie te herstellen. Relatietherapie kan helpen om te leren communiceren en conflicten op te lossen. Het is echter ook belangrijk om eerlijk te zijn tegenover jezelf en te beslissen wat het beste is voor jou, zelfs als dit betekent dat je de relatie moet beëindigen.

     


     

    Bij twijfel zeker doen van Marly Senden, meer informatie kunt u vinden bij: Booxstore.

     

    Artikel Bij twijfel zeker doen in Psychologie Magazine nummer 6 – 2017

     

    Share |

    Verder niets bijzonders

    Nu verkrijgbaar: Hoensbroek in de oorlogsjaren

    Verder niets bijzonders, anekdotes over Hoensbroek in bezettingstijd vertelt het verhaal van het Limburgse Hoensbroek in oorlogsjaren. Dit verhaal wordt aan de hand van de ervaringen van Jan Lodewijk Albert Custers omschreven door zijn zoon, Paul Custers.

    Share |

    Poëzie verrijkt het leven, zegt Robin

    Betoverende poëzie van diverse dichters

    Onlangs ben ik gestuit op de betoverende website Poezieverrijkt.nl. Hoewel ik er nog niet eerder van had gehoord, blijkt dat geen schande te zijn, want de site is pas recentelijk gelanceerd. Ik was echter zo onder de indruk van deze boeiende en fascinerende website dat ik deze ontdekking met jullie wil delen.
     

    Naast een schat aan gedichten van zowel bekende als minder bekende dichters, biedt de website ook een informatieve en toegankelijke poëzie-encyclopedie. Wat deze website zo bijzonder maakt ten opzichte van andere poëziewebsites, is de missie van de redactie:
     

    Het leven van zoveel mogelijk Nederlandstaligen verrijken met positieve poëziebeleving.

     

    De redactie bereikt dit door de volgende pijlers:

    • Content:
      Op de website staan veel aansprekende gedichten en ook veel waardevolle informatie over dichters en over poëzie gerelateerde onderwerpen.
    • Traffic:
      De redactie heeft ervoor gezorgd dat de content ook goed vindbaar is in Google.
    • Commitment:
      De redactie probeert mensen aan de website te binden met een nieuwsbrief en een Facebook-pagina.
    • Boekpromotie:
      Op de website staan advertenties van gedichtenbundels. Op deze manier probeert de redactie om de verkoop van gedichtenbundels te stimuleren.

     

    De site staat live sinds 1 juli 2016 en wij vroegen hoofdredacteur Robin Kerkhof in hoeverre de website al haar doel weet te bereiken:

     

    “Op dit moment telt de website ruim 150 pagina’s met waardevolle content. Voor een website die nog maar zo kort bestaat, is dat een behoorlijk aantal, maar het moeten er nog veel meer worden. Daarom zijn wij ook op zoek naar mederedacteuren die het leuk vinden om hun passie voor poëzie te delen met een groot publiek.
    Dat publiek is snel groeiende, want sinds livegang is het bezoekersaantal gestegen van 0 tot ruim 5000 unieke bezoekers per maand en dit aantal is nog steeds stijgende. Dit laat zien dat het onlineconcept ‘Poëzie verrijkt het leven’ voorziet in een duidelijke behoefte. Ook het aantal abonnees voor onze poëzienieuwsbrief en het aantal volgers op onze Facebook-pagina stijgt.

     

    In grote lijnen zijn wij tevreden over de voortgang die wij tot nu toe hebben geboekt, maar wij zijn er nog lang niet. Wij geloven dat poëzie het leven van mensen kan verrijken en daarom willen wij nog veel meer mensen gaan bereiken.”

     

    Footo van Czeslaw Milosz de dichter van de bundel Een dichter vergeet niet.

    Nobelprijswinnaar voor de literatuur Czeslaw Milosz schreef de bundel Een dichter vergeet niet. 
    Uitgegeven door Boekenplan.

     

    Vanuit Boekenplan wensen wij de redactie veel succes. Altijd mooi om te zien hoe gepassioneerde mensen vanuit niets iets moois en unieks kunnen opbouwen. Voor poëzie van Boekenplan kunt meer zien op mosaesonetto en booxstore.
     

    Leestips:
     

    Hoe werken de themacodes

    Waarom je als auteur niet alles alleen moet doen

    Boeken verkopen

    Promotieplan voor je nieuwe boek

    Boek promoten social media

    Vaste Boekenprijs

    6-tips: hoe begin je een boek

    Kalligrafie

     

     

    Share |

    Boek drukken of kan het anders

    bijzonder boekenmagazijn in China

    Kies voor Boekenplan en bespaar op voorraadkosten

    Geen overtollige boeken meer op voorraad met Boekenplan. Onze geautomatiseerde POD-methode maakt het mogelijk om boeken per exemplaar te laten drukken, wat handig en efficiënt is voor veel producties.

     

    Met deze optie wordt een boek pas geproduceerd wanneer het is besteld, of het nu in Groningen in een boekwinkel is of in Brussel via een online boekhandel. Het wordt vervolgens direct geleverd op de gewenste locatie. U hoeft dus niet te investeren in een voorraad die alleen maar in de weg staat en u weet zeker dat u nooit te veel boeken produceert. Het draait namelijk niet meer om het drukken van duizenden boeken, maar om het juiste aantal drukken dat nodig is. Kies daarom voor Boekenplan en bespaar op voorraadkosten.
    >

     

    Drukken per bestelling

    Sommige auteurs en organisaties kiezen ervoor een hele kleine voorraad aan te houden om zo de investering in boeken klein te houden. Want een nieuwe druk neemt hooguit drie dagen in beslag.
    Printing on demand (POD) is bijzonder milieuvriendelijk omdat er geen boek te veel wordt gedrukt. Lees hier meer over onze milieustrategie van Boekenplan.

     

    Boek drukken/printen

     

    Door te kiezen voor printing on demand heeft u geen voorraad nodig en is uw uitgave nooit uitverkocht. Publicaties met enerzijds een kleinere markt maar anderzijds weliswaar een langere doorlooptijd aangaande relevantie en verwachte bestellingen kunnen daardoor goed bediend worden met printing on demand. Zo heeft u nooit een te grote voorraad op de gang staan maar is uw titel wel altijd te verkrijgen wanneer er vraag naar is.
     

     

    Printing on demand

     

    Wanneer u, gebaseerd op de specifieke context van uw uitgave, de methode van printing on demand aanwendt is een boek drukken vanaf één exemplaar gesneden koek. Een boek uitgeven wordt zo plezierig en betaalbaar wanneer je een boek kunt drukken vanaf één exemplaar.
    Boek uitgeven zonder de investering in een voorraad boeken in nu werkelijkheid geworden. Al onze auteurs en organisaties waarvoor wij werken kiezen hiervoor.

     

    Neem contact op om deze mogelijkheid te bespreken, 043-3581882.

     

     

     

    Leestips:
    leenrecht in Nederland
    Wat moet er in het colofon staan

     

     

    Share |

    Manuscriptbeoordeling, wat iedereen zou moeten weten

    manuscript redigeren

     

    Samen bereik je meer: van schrijven naar uitgeven

     

    Het uitgeven van een boek is als het vervullen van dromen. Voordat uw werk de wereld betreedt, is het begrijpelijk dat u nieuwsgierig bent naar de potentie van uw manuscript. Boekenplan biedt een deskundige beoordeling van uw tekst, die niet alleen ondersteuning biedt, maar ook het verschil kan maken in uw succesvolle publicatie.

     

    Begeleiding en manuscriptbeoordeling
     

    Bij het ontvangen van een manuscript, duiken we doorgaans met enthousiasme in de eerste hoofdstukken om een krachtige eerste indruk te vormen. Hoewel de tekst vaak van goede kwaliteit kan zijn, kunnen er soms twijfels rijzen over aspecten zoals de structuur. In zulke gevallen kan het wijs zijn om een ervaren redacteur in te schakelen voor een grondige manuscriptbeoordeling. Met hun jarenlange expertise in tekstbeoordeling en auteursondersteuning, kunnen zij het verschil maken.

     

    Professionele manuscriptbeoordeling

    Een deskundige evaluatie van het manuscript omvat niet enkel het doornemen en beoordelen van de tekst, maar strekt zich tevens uit tot het verstrekken van gericht advies. Gewoonlijk beschikken vrienden en kennissen van de auteur niet over de benodigde expertise om professioneel advies te bieden. Een redacteur is zich bewust van de verwachtingen van de lezer.

     

    Adviezen en tips voor uw manuscript
     

    Met de adviezen van de redacteur en de tips uit de beoordeling kan de auteur aan de slag met het manuscript of kan de redacteur het manuscript gaan redigeren. Onze ervaring is dat de kwaliteit van de tekst aanzienlijk verbetert na een manuscriptbeoordeling.

     

    Wat kunt u verwachten bij een manuscriptbeoordeling?


    - De redacteur beoordeelt en analyseert uw volledige manuscript.

    - De redacteur gaat uitgebreid in op belangrijke zaken, zoals structuur, geloofwaardigheid van de personages (indien van toepassing), spanningsopbouw en stijl.

    - U ontvangt een leesrapport van enkele pagina's.
     

    Stuur uw manuscript nu op
     

    Stuur uw manuscript in Word-formaat, samen met een synopsis, een kort stukje over de auteur en een begeleidende brief. Vergeet niet uw contactgegevens te vermelden en geef aan wat u beoogt met het manuscript. Heeft u bijvoorbeeld al een eigen publiek en maakt u gebruik van sociale media?

    Stuur uw manuscript naar manuscripten@boekenplan.nl. U ontvangt na ontvangst een bevestiging en informatie over wanneer u onze reactie kunt verwachten. Houd rekening met een gemiddelde wachttijd van twee weken.

     

    Neem gerust contact met ons op per e-mail of telefoon om kennis te maken met onze speciale samenwerking. T 043 3581882.

     

    Leestips:

     

    Hoe werken de themacodes

    Waarom je als auteur niet alles alleen moet doen

    Boeken verkopen

    Promotieplan voor je nieuwe boek

    Boek promoten social media

    Vaste Boekenprijs

    6-tips: hoe begin je een boek

    Kalligrafie

     

     

    Share |

    Alweer een christelijke feestdag

    Alweer een feestdag: verdiepende inzichten in christelijke feestdagen

     

    Terug naar de Betekenis

    In het meeslepende werk Alweer een feestdag neemt auteur Guus Martens ons mee op een verhelderende reis door de wereld van de christelijke feestdagen. Dit boek werpt een licht op de diepgaande betekenis van deze vieringen en onderzoekt hoe we ze in onze moderne tijd opnieuw vorm kunnen geven. Geschikt voor hen die nieuwsgierig zijn naar de wortels van deze feestdagen en voor degenen die een diepere dimensie aan deze vieringen willen geven.
     

    De oorsprong en relevantie van christelijke feestdagen

    Martens begint zijn betoog met een meeslepende introductie, waarin hij de redenen voor dit boek uit de doeken doet. Hij bekritiseert het hedendaagse gebrek aan kennis over de ware betekenis van verschillende feestdagen. Tegenwoordig lijken we deze vieringen voornamelijk te omarmen vanwege traditie en gezelligheid, terwijl de religieuze essentie vaak naar de achtergrond verschuift. Martens wil ons laten zien dat de christelijke feestdagen daadwerkelijk relevant zijn en nog altijd veel te bieden hebben.
     

    Een diepere duik in feestdagen

    De auteur belicht uitgebreid alle vooraanstaande christelijke feestdagen, zoals Kerst, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, en Allerzielen. Per viering ontleedt hij de historische achtergrond en diepere betekenis, terwijl hij tevens reflecteert op hoe we deze vieringen in de hedendaagse wereld kunnen herontdekken. Martens benadrukt de noodzaak om deze feestdagen niet enkel als aangename momenten te beschouwen, maar ook als waardevolle periodes voor introspectie en bezinning.
     

    De verbinding tussen feestdagen en de hedendaagse maatschappij

    Een cruciaal thema dat door het boek heen geweven is, behandelt de interactie tussen christelijke feestdagen en de seculiere samenleving. Martens gaat diep in op hoe we deze vieringen kunnen omarmen in een wereld waar religie ogenschijnlijk aan belang inboet. Hij illustreert dat deze feestdagen ook voor niet-gelovigen veel te bieden hebben en onderstreept het belang om momenten van reflectie te koesteren.
     

    Een verrijkend geschrift voor allen

    Alweer een feestdag is een boeiende leeservaring, ongeacht religieuze overtuiging. Martens presenteert zijn gedachten glashelder en toegankelijk, en weet lezers te boeien met zijn persoonlijke verhalen en boeiende anekdotes. Dit boek is geschikt voor zowel gelovigen als niet-gelovigen en kan dienen als inspiratie om een diepere betekenis te geven aan onze feestdagen. Helaas is deze uitgave alleen via boekenplan verkrijgbaar. Stuur een email naar info@boekenplan.nl

     

     

    Share |

    De Slag aan de IJzer

    WO1 in Limburg

    Slag aan de IJzer en de WO1 in Limburg

     

    De Eerste Wereldoorlog was een van de meest verwoestende conflicten in de geschiedenis, waarbij miljoenen mensenlevens verloren gingen en hele regio's werden verwoest. Hoewel de meeste gevechten plaatsvonden in Frankrijk en België, was de oorlog ook voelbaar in andere delen van Europa, waaronder Limburg in Nederland.

     

     

    Een van de belangrijkste gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog was de Slag aan de IJzer in 1914. Deze slag vond plaats in België, niet ver van de grens met Nederland, en was een cruciale overwinning voor de geallieerde troepen tegen het Duitse leger.

     

     

    De Slag aan de IJzer vond plaats na de Duitse inval in België en de verovering van de steden Luik en Brussel. Het Duitse leger was vastbesloten om door te stoten naar de kust en zo de geallieerde bevoorrading af te snijden. Om dit te voorkomen, werd een linie van loopgraven gebouwd langs de IJzer, een rivier die uitmondt in de Noordzee.

     

     

    De geallieerde troepen bestonden uit Belgische, Franse en Britse soldaten, die met succes standhielden tegen de Duitse aanvallen. Het hoogtepunt van de slag vond plaats op 31 oktober 1914, toen de Duitsers probeerden om de IJzer over te steken. De Belgen wisten de Duitse troepen tegen te houden door de sluizen van Nieuwpoort te openen, waardoor het gebied tussen de IJzer en de zee onder water kwam te staan.

     

     

    De Slag aan de IJzer was een keerpunt in de Eerste Wereldoorlog, omdat het de Duitse opmars naar de kust stopte en de geallieerde linies stabiliseerde. De linies zouden uiteindelijk vier jaar lang standhouden, tot het einde van de oorlog.

     

     

    Hoewel de Slag aan de IJzer niet direct in Limburg plaatsvond, was de oorlog wel voelbaar in de hele regio. Veel Limburgse jongemannen werden opgeroepen om in het Nederlandse leger te dienen en sommigen werden zelfs naar het front in Frankrijk gestuurd.

     

     

    Ook was Limburg belangrijk als grensregio, omdat veel vluchtelingen uit België en Noord-Frankrijk de grens overstaken om aan de oorlog te ontsnappen. Veel van deze vluchtelingen werden opgevangen in Limburgse steden en dorpen, wat leidde tot spanningen tussen de lokale bevolking en de nieuwkomers.

     

     

    In de loop der jaren is de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog in Limburg vervaagd, maar de Slag aan de IJzer blijft een belangrijke gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis. Het herinnert ons eraan dat de oorlog niet beperkt was tot de loopgraven in Frankrijk en België, maar ook gevolgen had voor de mensen in de nabijgelegen regio's.

     

     

    Er is nu een boek verschenen over de Eerste Wereldoorlog in de beide Limburgen. Daarin kunt lezen dat de spionage van de Belgen via Nederland naar Engeland een belangrijke stempel op de oorlog heeft gehad.

     

    Leestip: De WOI in Limburg

     

    Share |

    Wat zijn dat voor manieren?! een review

    Ook de kleine culturele verschillen zijn boeiend

    Als het gaat om culturele verschillen, hoeven het geen grote dingen te zijn die tot misverstanden kunnen leiden.

     

    Het bestellen van een kopje koffie of een glaasje fris kan voor een Nederlander in het buitenland tot bijzondere verrassingen leiden, net zoals een buitenlander zich in Nederland kan verbazen over hetzelfde fenomeen. "Wat zijn dat voor manieren?!" is de titel van het tweede boek van Mirjam van Roode. De illustraties zijn gemaakt door Marlies de Jong, die een opleiding tot beeldend kunstenaar heeft gevolgd in Maastricht. Van Roode heeft geografie gestudeerd in Utrecht en heeft daarna jarenlang in Afrika gewoond. In haar eerste boek, "De roep van de mapori", schrijft ze over haar ervaringen als echtgenote van een Keniaanse man en moeder van hun twee kinderen.

     

     

    Deze tweede bundel is een plezierige verzameling van ruim twintig korte, anekdotische verhalen die met empathie en humor worden verteld. Wat deze verhalen verfrissend maakt, is dat Van Roode geen paternalistische kijk heeft op haar omgeving. Ze beschrijft haar ervaringen en observaties zonder haar eigen normen en waarden op te leggen aan anderen. De verhalen zijn boeiend en bieden een interessante kijk op hoe het leven in verschillende landen kan zijn. De illustraties van De Jong voegen ook een leuke touch toe aan de bundel en maken het geheel compleet.

     

     

    Kortom, "Wat zijn dat voor manieren?!" is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in andere culturen en graag een kijkje wil nemen in het leven van mensen die in het buitenland wonen. Of je nu zelf een expat bent, of gewoon geïnteresseerd bent in andere culturen en ervaringen, dit boek biedt een interessante en vermakelijke leeservaring.

     

     

    Mirjam van Roode slaagt erin om de lezer mee te nemen op haar reis en haar ervaringen in verschillende landen te delen op een manier die herkenbaar en toch verfrissend is. Haar humoristische en empathische schrijfstijl zorgt ervoor dat de verhalen niet alleen boeiend zijn, maar ook luchtig en plezierig om te lezen.

     

     

    Bovendien is het verfrissend dat Van Roode geen oordeel velt over de culturele verschillen die ze tegenkomt. In plaats daarvan laat ze zien hoe deze verschillen ons kunnen verrijken en hoe we van elkaar kunnen leren door elkaars manieren en gewoontes te begrijpen.

     

     

    Kortom, "Wat zijn dat voor manieren?!" is een boek dat je aan het lachen maakt, je verbaast en je aan het denken zet over hoe we met elkaar omgaan in een steeds globalere wereld. Een aanrader voor iedereen die openstaat voor nieuwe ervaringen en perspectieven.

     

    Share |

    Boek succesvol digitaal uitgeven

    eBook uitgeven bij Boekenplan

    27 Jaar e-Reader: De magie van ePub

    In de digitale wereld van boeken is ePub een begrip geworden. Als afkorting voor Electronic Publication, biedt dit gratis, open bestandsformaat, ontwikkeld door het International Digital Publishing Forum (IDPF), een revolutionaire leeservaring. ePub, een bestandstype gebaseerd op XML, is uitgegroeid tot de meest geaccepteerde standaard, beschikbaar in vrijwel alle 190 online boekwinkels.Wat ePub zo uniek maakt, is de flexibiliteit.

     

    Share |

    Boek drukken in kleine oplage: Maak indruk met een exclusieve uitgave!

    Hoe je jouw boek in kleine oplage laat drukken

     

    Als je als auteur een boek hebt geschreven, is het natuurlijk fantastisch om dit ook echt in gedrukte vorm in handen te hebben. Het kan echter zijn dat je slechts een kleine oplage nodig hebt, bijvoorbeeld om te verkopen tijdens lezingen of om weg te geven aan vrienden en familie. In dit blog bespreken we de mogelijkheden om een boek in kleine oplage te laten drukken.

     

    Een kleine oplage drukken of printen

     

    Allereerst is het belangrijk om te weten dat er verschillende manieren zijn om een boek te laten drukken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor digitaal drukwerk of voor offsetdruk. Bij digitaal drukwerk wordt het boek geprint, vergelijkbaar met het printen van een document op je eigen printer. Offsetdruk is een druktechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van een drukplaat en inkt.

     

    Wanneer je een kleine oplage wilt laten drukken, is digitaal drukwerk vaak de meest geschikte optie. Bij deze druktechniek is er namelijk geen minimale oplage vereist, waardoor je ook bijvoorbeeld maar één boek kunt laten drukken. Daarnaast is digitaal drukwerk vaak voordeliger dan offsetdruk bij kleine oplages, omdat er minder voorbereidingstijd nodig is.

     

    Kies de juiste leverancier

     

    Er zijn verschillende online drukkerijen die digitaal drukwerk aanbieden voor kleine oplages. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij boekenplan.nl, waar je al vanaf één exemplaar een boek kunt laten drukken. Hierbij heb je de keuze uit verschillende papiersoorten en afwerkingsmogelijkheden, zoals een harde of zachte kaft, wire-o binding of geniet. Het is wel belangrijk om te beseffen dat de kosten per boek hoger zullen zijn dan wanneer je een grotere oplage zou laten drukken.

     

    Is zelf doen het handigst

     

    Een andere optie is om zelf een printer aan te schaffen en het boek thuis te printen en in te binden. Hierbij heb je natuurlijk wel de benodigde kennis en vaardigheden nodig om het boek professioneel te kunnen afwerken.

     

    Tot slot is het nog belangrijk om te vermelden dat het drukken van een boek slechts een onderdeel is van het uitgeefproces. Om het boek vervolgens onder de aandacht te brengen van een groot publiek, is het belangrijk om bijvoorbeeld te investeren in marketing en promotie.

     

    Conclusie

     

    Kortom, wanneer je een boek wilt laten drukken in kleine oplage zijn er verschillende opties mogelijk. Digitaal drukwerk is vaak de meest geschikte optie vanwege de mogelijkheid om al vanaf één exemplaar te laten drukken en de relatief lage kosten bij kleine oplages.

     

    Leestip: Artikelen over boek drukken in alle soorten

     

    Voordat je echter besluit om je boek te laten drukken, is het belangrijk om stil te staan bij het formaat en de lay-out van het boek. Daarnaast is het verstandig om het boek te laten proeflezen door anderen en eventueel te laten redigeren om de kwaliteit van het boek te waarborgen.

     

     

    Naast het drukken van het boek is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de marketing en promotie van het boek. Dit kan onder andere door het opzetten van een website of social media pagina, het versturen van persberichten en het organiseren van boekpresentaties.

     

    Tot slot is het van belang om te beseffen dat het drukken van een boek in kleine oplage slechts een stap is in het uitgeefproces. Er zijn nog tal van andere aspecten waar je als auteur rekening mee moet houden, zoals distributie, verkoop en royalties. Door je goed te laten informeren en adviseren, kun je ervoor zorgen dat jouw boek een succes wordt en een breed publiek bereikt.

     

     

    Lees verder hoe het mogelijk is om zonder voorraad direct te leveren.

     

    Leestips:

     

    Hoe werken de themacodes

    Waarom je als auteur niet alles alleen moet doen

    Boeken verkopen

    Boek personaliseren

    Promotieplan voor je nieuwe boek

    Boek promoten social media

    Vaste Boekenprijs

    6-tips: hoe begin je een boek

    Kalligrafie

     

    Boekenplan | boekenplan.nl | T 043-3581882 | 7 dagen per week bereikbaar | Interesse om uw boek uit te geven?
     

    Share |

    Mijn verleden Zuid-Limburg | Wiel Hoekstra | mijnwerkers

    mijnverleden - mijnwerker beneden

    Het mijn verleden in Limburg, een persoonlijk stukje mijngeschiedenis

    De reis van Wiel Hoekstra's voorouders is een fascinerend verhaal van veerkracht en aanpassingsvermogen. Zijn grootouders, zowel van vaders als van moeders kant, maakten een opmerkelijke trektocht. Vanuit de weidse landschappen van Friesland en het industriële Duitse kolengebied, vonden zij hun bestemming in de bruisende mijnstreek van Limburg. Deze reis was niet zonder uitdagingen. Als nieuwkomers moesten ze hun weg vinden in een samenleving waarin ze werden beschouwd als vreemdelingen, en waar ze zich moesten mengen met zowel de lokale bevolking als een divers scala aan andere migranten.

     

    Deze verhalen van Hoekstra's voorouders weerspiegelen een bredere herwaardering van de Limburgse mijnstreek. Deze regio, ooit gekenmerkt door de steenkolenmijnen, heeft een rijke en complexe geschiedenis. De abrupte sluiting van de mijnen leek aanvankelijk een poging om dit hoofdstuk in de Limburgse geschiedenis snel af te sluiten. Maar het groeiende bewustzijn en de hernieuwde interesse in deze periode laten zien dat het verleden, hoe moeilijk ook, nooit genegeerd mag worden. Het verhaal van de Limburgse mijnstreek, met al zijn facetten, verdient een plek in ons collectieve geheugen. Het is een verhaal van hard werken, gemeenschapszin, en de onvermijdelijke veranderingen die de tijd met zich meebrengt.

     

    Hij schetst vervolgens het vaak harde beroep van mijnwerker, van de mijnwerkersvrouwen en laat zien wat de invloed was van de mijndirecties en de katholieke kerk in die periode was. Hoekstra heeft als mijnwerkerszoon dat mijnverleden van zeer nabij meegemaakt en heeft daarnaast veel achtergrondinformatie gelezen.


    In zijn beschrijvingen maakt hij gebruik van zijn herinneringen die hij onderbouwt met een goed gebruik van primaire en secundaire bronnen. De liedjes van Carboon lopen als een rode draad door deze geschiedenis.
    Hoekstra is niet blind voor de misstanden die er heersten in de Limburgse mijnstreek. Onder andere door toedoen van het gezag: de mijndirecties en de katholieke kerk. Wiel is in zijn beschrijving daarvan nooit rancuneus en heeft ook oog voor het goede dat gebeurde.


    Bijzonder mooi is zijn beschrijving van het leven in zijn geboortewijk, de mijnwerkerskolonie Nieuw Einde. Het zal in veel andere van die wijken niet heel anders zijn geweest.

     

    Hoekstra heeft als hoogleraar Microbiologie het vermogen ontwikkeld om complexe zaken helder en in eenvoudige bewoordingen te beschrijven. Die eigenschap komt goed van pas in dit boek. Ook het mijnverleden is een complexe aangelegenheid met veel ogenschijnlijk tegenstrijdige gevoelens. Hoekstra is erin geslaagd dat goed te verwoorden: kritisch, maar met liefde voor zijn ouders en voor de streek van zijn jeugd.

     

    Pluspunt van het boek is verder dat het geen illustraties bevat. Een dergelijk boek met een overvloed aan illustraties levert het gevaar op dat de lezer eerst de herkenbare plaatjes bekijkt en het boek vervolgens weglegt zonder het echt te lezen. Dat zou bij het boek van Hoekstra zonde zijn.

     

    Een uitgave van Boekenplan. Ook verkrijgbaar in de boekhandel.Kijk voor het boek van Wiel Hoekstra ook op bol.com of bij bruna.

     

    Een stuk geschiedenis over de Oostelijke mijnstreek, een terugblik

     

    De Oostelijke Mijnstreek in Nederland was ooit een belangrijke regio voor de steenkoolwinning. De regio omvatte onder andere de gemeenten Kerkrade, Heerlen, Landgraaf, Brunssum, Voerendaal en Nuth. Vanaf het einde van de 19e eeuw tot het midden van de 20e eeuw was de steenkoolwinning hier een belangrijke economische sector.
     

    De steenkoolwinning in de Oostelijke Mijnstreek begon in de jaren 1890. In deze periode werden er verschillende mijnen geopend, waaronder de Oranje-Nassau I, II en III, de Staatsmijn Emma en de Staatsmijn Hendrik. Deze mijnen leverden kolen voor de industrie en de huishoudens in Nederland.
     

    De mijnwerkers in de Oostelijke Mijnstreek werkten onder zware omstandigheden. Het werk was gevaarlijk en de arbeidsomstandigheden waren slecht. Er was veel stof en de mijnwerkers werkten lange dagen in de donkere mijngangen. Ook werden ze blootgesteld aan giftige gassen, zoals koolmonoxide.
     

    Na de Tweede Wereldoorlog nam de vraag naar steenkool af en werden de mijnen in de Oostelijke Mijnstreek geleidelijk gesloten. In 1965 werd de laatste mijn, de Staatsmijn Emma, gesloten. Dit had grote gevolgen voor de regio. Veel mijnwerkers verloren hun baan en de economie kwam onder druk te staan.
     

    Tegenwoordig zijn er nog steeds sporen van de steenkoolwinning te vinden in de Oostelijke Mijnstreek. Zo zijn er nog enkele mijnschachten en gebouwen te zien en zijn er verschillende musea die de geschiedenis van de steenkoolwinning laten zien. Ook is er in de regio nog steeds sprake van werkloosheid en armoede.
     

    De steenkoolwinning in de Oostelijke Mijnstreek heeft dus een belangrijke rol gespeeld in de economie van Nederland. Maar het heeft ook gezorgd voor slechte arbeidsomstandigheden en grote sociale gevolgen. Tegenwoordig wordt er in Nederland geen steenkool meer gewonnen en wordt er gezocht naar duurzame alternatieven voor energieopwekking.
     

    Share |