Vlag van Argentinië - en de Argentijnse feestdagen

  « Terug

  De vlaggen in Buenos Aires

  Día de la Bandera - De dag van de Vlag - 20 juni

   

   

  Día de la Bandera, of de Dag van de Vlag, wordt op 20 juni in Argentinië gevierd ter ere van de nationale vlag van het land. Het is een belangrijke feestdag die de dood van Manuel Belgrano herdenkt, een van de prominente figuren in de Argentijnse geschiedenis en de ontwerper van de Argentijnse vlag.

   

   

   

  Manuel Belgrano was een advocaat, econoom en politicus die een cruciale rol speelde tijdens de Argentijnse Onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje. Hij ontwierp de vlag in 1812, die bestaat uit drie horizontale strepen in de kleuren lichtblauw, wit en lichtblauw. Deze kleuren werden geïnspireerd door de kokardes die werden gedragen door de patriotten tijdens de onafhankelijkheidsstrijd.

   

   

  Op de Dag van de Vlag worden er door het hele land ceremonies en festiviteiten georganiseerd om de vlag te eren en de bijdrage van Manuel Belgrano aan de Argentijnse geschiedenis te herdenken. Een van de belangrijkste evenementen is de ceremonie bij het Nationaal Monument voor de Vlag in de stad Rosario, waar het stoffelijk overschot van Manuel Belgrano wordt bewaard. Deze ceremonie omvat het hijsen van de vlag, toespraken en culturele activiteiten.

   

   

  Militaire parades zijn ook een gebruikelijk onderdeel van de vieringen op deze dag. Militaire eenheden marcheren door de straten en tonen hun respect voor de nationale vlag. Daarnaast zijn er optochten en festiviteiten waarbij scholen, organisaties en burgers deelnemen om hun liefde en trots voor de vlag te tonen.

   

   

  De Dag van de Vlag is een gelegenheid voor Argentijnen om hun patriottisme en nationale identiteit te vieren. Het symboliseert de eenheid en soevereiniteit van het land en herinnert aan de inspanningen en offers van degenen die hebben gestreden voor de onafhankelijkheid. Het is een dag waarop de Argentijnen samenkomen om hun vaderlandsliefde te uiten en de betekenis van de nationale vlag te vieren.

   

   

   

  Argentinië herdenkt haar geschiedenis

   

   

  Argentinië heeft een veelbewogen geschiedenis en voegt daar nu een nieuw hoofdstuk aan toe met de coronapandemie.

   

   

  De COVID-19-pandemie in Argentinië maakte deel uit van de wereldwijde pandemie van het coronavirusziekte 2019 (COVID-19). Op 5 juni 2023 waren in totaal 10.044.957 mensen bevestigd besmet en waren 130.472 mensen bekend die waren overleden als gevolg van het virus.
   

  Op 19 maart 2020 werd in Argentinië een landelijke lockdown ingesteld. De lockdown werd in het hele land opgeheven, behalve in het stedelijke gebied Groot-Buenos Aires (waar 31,9% van de bevolking van het land woont), op 10 mei, met Groot-Buenos Aires afgesloten tot 17 juli, waarbij de lockdown geleidelijk zou worden versoepeld in verschillende fasen om terug te keren naar de normaliteit. Echter, de beperkingen werden meerdere keren verlengd tot 8 november 2020. Tijdens de tweede golf vond er van 22 tot 31 mei 2021 opnieuw een landelijke lockdown plaats.

   

  Argentinië is een land met een groot historisch bewustzijn en de kalender staat vol met feest- en gedenkdagen. Die worden normaliter gevierd met kransleggingen, massale bijeenkomsten, kerkdiensten, het uitbundig zingen van het volkslied en het zwaaien met de blauw-wit-blauwe vlag.

   

  Nu is alles anders. Nog maar net is de lockdown in gegaan, herdacht het land op 24 maart de militaire staatsgreep van 1976, waarmee de bloedigste dictatuur uit de Argentijnse geschiedenis begon. Nu geen stille tocht, maar wel hingen er aan duizenden balkons witte hoofddoekjes met de tekst “Nooit meer” als eerbetoon aan de Dwaze Moeders die voorop liepen in de de strijd om opheldering over het lot van hun vermiste kinderen.

   

  Op 7 mei 2023 herdacht Argentinië de 104de geboortedag van de in 1952 op 33-jarige leeftijd overleden First Lady Eva Perón, de legendarische Evita. Nu geen kransleggingen bij haar graf en bij haar talloze borstbeelden. Virtueel werd ze geëerd via foto’s, video’s en grote aantallen posts en tweets op speciale herdenkingsplatformen.

   

  De herdenking van de (verloren) oorlog tegen Groot-Brittannië om Malvinas (de Falkland-eilanden), waarbij in 1982 duizend Argentijnse soldaten het leven verloren, vond op 2 april virtueel plaats en met het zingen van het volkslied thuis.

    

  Op 25 mei 2023 werd de 213e verjaardag van de Mei-revolutie, waarbij in 1810 zelfbestuur werd uitgeroepen, gevierd met de streaming van het Te Deum vanuit de Kathedraal van Buenos Aires. Ook de Dag van de Vlag op 20 juni werd nu anders gevierd. Dit is de 200ste sterfdag van Manuel Belgrano, ontwerper van de Argentijnse vlag en onafhankelijkheidsstrijder van het eerste uur. 

   

   

  De Argentijnse geschiedenis is vol fascinerende en tragische gebeurtenissen. Voor de geïnteresseerde lezer vormt het boek Beknopte geschiedenis van Argentinië van historicus Félix Luna hierbij een mooie inleiding!

  Bestel vandaag nog

  Share |