Boekenplan's kennisbank: Tips & info voor auteurs

  Alle berichten gepubliceerd in

  Juni 2023

  Irma Kurti: Met de ogen van een kind

   

  Foto van Irma Kurti uit Italië

   

  Irma Kurti: Een Albanees talent met Italiaanse wortels
   

  Irma Kurti, een getalenteerde dichteres geboren in Albanië, heeft de harten van lezers veroverd met haar prachtige poëzie. Met haar recent verkregen Italiaanse nationaliteit heeft ze haar poëzie vanuit het Italiaans naar het Nederlands laten vertalen. Haar tweetalige bundel, die binnenkort verschijnt, belooft een fascinerende mix van culturen en emoties te bieden. Laten we kennismaken met deze opmerkelijke kunstenaar en de betoverende wereld van haar poëzie verkennen.

  Share |

  Boekdrukkunst - wie was de uitvinder

  Standbeeld op de Grote Markt in Haarlem

   

  De Boekdrukkunst: De Eeuwenoude Wedstrijd tussen Laurens Janszoon Coster en Johannes Gutenberg

   

  De uitvinding van de boekdrukkunst wordt vaak toegeschreven aan Johannes Gutenberg, maar er is ook een langlopende controverse over de rol van Laurens Janszoon Coster, een Nederlandse ambachtsman uit Haarlem. In dit artikel duiken we in de fascinerende geschiedenis van Coster en Gutenberg, en onderzoeken we de vraag wie nu eigenlijk de boekdrukkunst heeft uitgevonden.

   

   

   

  Share |

  Prachtige poëzie van Rose Ausländer - Verrijk je leven met diepgaande emoties

  Portertfoto van Rose Ausländer

   

  Omdat er niets mooiers bestaat van Rose Ausländer
   

  Rose Ausländer werd geboren op 11 mei 1901 in Czernowitz, dat destijds deel uitmaakte van Oostenrijk-Hongarije (tegenwoordig behoort het tot Oekraïne). Ze was een Duitstalige dichteres en schrijfster van Joodse afkomst.
   

  Ausländer groeide op in een geassimileerde Joodse familie en was een begaafde student. Ze studeerde filosofie, Duitse literatuur en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Czernowitz. Tijdens haar studie begon ze gedichten te schrijven en publiceerde ze haar eerste bundel, "Der Regenbogen", in 1929.
   

  In de jaren 1930 begon Ausländer te lijden onder toenemend antisemitisme en politieke onrust in Europa. In 1941 werd Czernowitz ingenomen door het Roemeense leger en werd Ausländer samen met andere Joden gedwongen in het getto te wonen. Ze overleefde de Holocaust door ondergedoken te blijven en werd uiteindelijk gered door het Rode Leger.
   

  Na de oorlog verhuisde Ausländer naar Duitsland, waar ze zich vestigde in Düsseldorf. Ze werd een prominente figuur in de naoorlogse Duitse literatuur en werd bekend om haar poëzie die zich richtte op thema's als verlies, herinnering en de zoektocht naar identiteit. Haar werk werd beïnvloed door het expressionisme en ze wordt vaak geassocieerd met de stroming van de "Trümmerliteratur" (literatuur van de puinhopen), die zich bezighield met de verwoesting en wederopbouw na de oorlog.
   

  Ausländer publiceerde verschillende dichtbundels, waaronder "Der Regenbogen" (1929), "Schweigen" (1945), "Die Blume" (1965) en "Ich habe keine Zeit und Eile" (1986).
  Haar gedichten werden gekenmerkt door een eenvoudige, beeldende taal en een gevoel van verstilling en introspectie.

  "Omdat er niets mooiers  bestaat - Weil nichts Schöners gibt" is nu verschenen bij Boekenplan en vertaald door Germain Droogenbroodt.
   

  Share |

  Hoe Argentinië zijn identiteit en democratie vormde

  Beknopte geschiedenis van Argentinië

  Geschiedenis van Argentinië: een zoektocht naar identiteit en democratie

   

  De geschiedenis van Argentinië is doordrenkt van verhalen die het verloop van het land hebben gevormd. Dit artikel biedt een overzicht van de grotere context van de Argentijnse geschiedenis, waarbij de focus ligt op de voortdurende inspanning van het Argentijnse volk om zijn eigen identiteit te vinden, de kloof tussen de hoofdstad en de provincies te overbruggen en een stabiel democratisch systeem te vestigen. Terwijl we deze fascinerende reis maken door de geschiedenis van het land, ontdekken we ook enkele van de beroemde figuren die Argentinië heeft voortgebracht, waaronder niemand minder dan Koningin Máxima.

  Share |

  Ontwerpen van een boekomslag - een aantrekkelijk omslag trekt lezers aan

  Het ontwerpen van een boekomslag  Het belang van een aantrekkelijke boekomslag

  Een boekomslag is het eerste wat potentiële lezers zien wanneer ze naar een boek kijken. Het is als een visitekaartje voor je boek, een kans om de aandacht te trekken en lezers nieuwsgierig te maken naar de inhoud. Een aantrekkelijke boekomslag kan het verschil maken tussen een boek dat wordt opgemerkt en een boek dat onopgemerkt blijft. In dit artikel bespreken we het belang van een aantrekkelijke boekomslag en geven we enkele tips over het werken met grafisch ontwerpers om een omslag te maken die de aandacht trekt.

   

  Share |

  De kracht van de schaar - van onderdrukking naar verlichting

  Kapster in Maastricht, Meryem Temel

  Aangetrokken tot het Boeddhisme

  Mensen die zich tot het boeddhisme aangetrokken voelen, kan verschillende aspecten bestrijken, zoals motivaties, ervaringen en de impact van boeddhisme op hun leven. Bij Boekenplan is het boek De kracht van de schaar verschenen, geschreven door Meryel Temel, een auteur geboren in Turkije en opgegroeid in België.

  Hier zijn enkele punten die vaak naar voren komen bij mensen die zich tot het boeddhisme aangetrokken voelen:

   

  Zoeken naar innerlijke rust

  Veel mensen worden aangetrokken tot het boeddhisme vanwege de nadruk op meditatie en het vinden van innerlijke rust. Het boeddhisme biedt verschillende technieken en methoden om de geest te kalmeren en emotioneel welzijn te bevorderen.

   

  Filosofische en ethische principes


  Het boeddhisme heeft een rijke filosofische traditie die mensen aanspreekt vanwege de nadruk op compassie, mededogen en het begrijpen van het lijden van anderen. De ethische principes van het boeddhisme, zoals het vermijden van schadelijk gedrag en het cultiveren van deugdzaamheid, kunnen mensen aanspreken die op zoek zijn naar een moreel kompas.

   

  Interesse in mindfulness


  Het boeddhisme heeft bijgedragen aan de popularisering van mindfulness, een praktijk waarbij men zich bewust wordt van het huidige moment zonder oordeel. Veel mensen voelen zich aangetrokken tot het boeddhisme vanwege de voordelen van mindfulness op het gebied van stressvermindering en het verbeteren van de algehele kwaliteit van leven.

   

  Spirituele groei en zelfontwikkeling


  Het boeddhisme biedt een pad van spirituele groei en zelfontwikkeling. Het kan mensen aanspreken die op zoek zijn naar een diepere betekenis in het leven, naar het begrijpen van hun eigen geest en naar het realiseren van hun volledige potentieel.

   

  Het is belangrijk op te merken dat individuele ervaringen en motivaties kunnen variëren. Mensen kunnen zich tot het boeddhisme aangetrokken voelen om verschillende redenen en hun eigen unieke reis binnen de boeddhistische traditie hebben.

  Natuurlijk, hier zijn nog enkele aanvullende aspecten die vaak worden genoemd door mensen die zich tot het boeddhisme aangetrokken voelen:

   

  Verlichtingsdoel
   

  Het boeddhisme biedt het streven naar verlichting als ultiem doel. Mensen die zich tot het boeddhisme aangetrokken voelen, kunnen geïnspireerd zijn door de mogelijkheid om het lijden te overstijgen en innerlijke vrede en wijsheid te bereiken.

   

  Non-dogmatische benadering


  Het boeddhisme staat bekend om zijn non-dogmatische aard. Het moedigt individuen aan om zelf te onderzoeken, te experimenteren en hun eigen inzichten te ontwikkelen in plaats van strikt te vertrouwen op autoriteit of doctrines. Dit kan aantrekkelijk zijn voor mensen die een meer open en flexibele spirituele benadering zoeken.

   

  Gemeenschap en rituelen


  Voor sommige mensen biedt het boeddhisme een gemeenschap van medebeoefenaars die samen mediteren, studeren en de beoefening van het boeddhisme ondersteunen. Rituelen, zoals het aanbieden van voedsel aan monniken of het reciteren van gebeden, kunnen een gevoel van verbondenheid en zingeving geven.

   

  Wijsheidstradities en geschriften


  Het boeddhisme heeft een rijke schat aan wijsheidstradities en geschriften, zoals de Pali-canon en de Mahayana-soetra's. Mensen die zich aangetrokken voelen tot het boeddhisme kunnen geïnteresseerd zijn in het bestuderen en verkennen van deze oude teksten om diepgaande inzichten te verwerven over de aard van het bestaan en het menselijk lijden.

   

  Het boeddhisme heeft een diverse wereldwijde aanhang en verschillende boeddhistische tradities en stromingen kunnen variërende accenten leggen op de bovengenoemde aspecten. Het is altijd belangrijk om individuele ervaringen en perspectieven te respecteren wanneer we het hebben over de aantrekkingskracht van het boeddhisme op mensen.
   

  Voor het verhaal van Meryem Temel lees het boek De kracht van de schaar.

   

   

  Leestips:

  Kies een redacteur met grote zorg

  Hoe wordt je boek beter vindbaar

  Waarom je als auteur niet alles alleen moet doen

  Boeken verkopen

  Promotieplan voor je nieuwe boek

  Boek promoten social media

  Vaste Boekenprijs

  6-tips: hoe begin je een boek

  Kalligrafie

  Manuscriptbeoordeling

  Vluchtelingen - Wat kom jij hier doen?

  Geschiedenis van Nederlands Limburg

   

  Share |

  De matrasdrager van Maria Philippens


   

  Verdwaald in de dieptes van het leven:
  Ontdekkingen in De Matrasdrager van Maria Philippens

   

  De matrasdrager van Maria Philippens is een boek dat bestaat uit vijf spannende en soms beklemmende verhalen. In deze verhalen volgen we mensen die verdwaald zijn in hun eigen leven. Ieder personage heeft zijn of haar eigen worstelingen en probeert op hun eigen manier grip te krijgen op hun situatie.
   

  Terug naar het overzichtelijke leventje: de opticien na de aanslag in Nice

  Een van de verhalen die Maria Philippens schreef gaat over een opticien die na de aanslag in Nice probeert terug te keren naar zijn normale, overzichtelijke leventje. Hij wordt geconfronteerd met de fragiliteit van het leven en vraagt zich af of hij zijn oude leven ooit nog kan oppakken.
   

  Het grote hart van de betrokken docente: waar ligt de ware motivatie?

  In een ander verhaal in De matrasdrager volgen we een betrokken docente van vluchtelingenkinderen. Ze lijkt gedreven te worden door een groot hart, maar er is meer aan de hand. Het verhaal onderzoekt de motieven en drijfveren achter haar betrokkenheid.
   

  Op de vlucht: de ontslagen data-analist achterlatend

  Een ontslagen data-analist slaat op de vlucht en laat zijn kinderen in het ongewisse achter. Zijn acties roepen vragen op over wat hem tot deze wanhoopsdaad heeft gedreven en wat de gevolgen zijn voor zijn gezin.
   

  Blinde ambitie: de val van de beleidsmedewerkster

  Een beleidsmedewerkster wordt geconfronteerd met de consequenties van haar blinde ambitie. Ze realiseert zich dat ze in haar streven naar succes haar eigen val heeft gecreëerd. Het verhaal onderzoekt de gevolgen van obsessieve ambitie en de zoektocht naar echte voldoening.
   

  De strijd om integriteit: de overspannen huisarts

  Tot slot volgen we een overspannen huisarts die worstelt om zijn integriteit te behouden te midden van de druk en chaos van zijn werk. Het verhaal onderzoekt de grenzen van de menselijke geest en de uitdagingen waarmee mensen in veeleisende beroepen worden geconfronteerd.
   

  Het onvermogen en verlangen

  In De matrasdrager kunnen de personages hun kwetsbaarheden, eigenaardigheden en angsten niet verbergen, waar ze zich ook bevinden. Het boek gaat over het onvermogen én het verlangen om de lasten van het leven te delen, over verlies en troost. Het verkent ook de confronterende kracht van beeldende kunst en hoe kunst ons kan helpen om betekenis te geven aan ons bestaan.
   

  Stap in de wereld van De Matrasdrager

  Laat je betoveren door de vijf diepgaande verhalen in De Matrasdrager en duik in de complexe werelden van de personages. Ontdek hun worstelingen, angsten en verlangens, en laat je meevoeren door de beklemmende sfeer van dit meesterwerk. Ga op zoek naar antwoorden op vragen over het leven, de menselijke ervaring en de rol van kunst in onze zoektocht naar betekenis.

   

  Bestel vandaag nog jouw exemplaar van De Matrasdrager en laat je verrassen door de kracht van dit meesterwerk. Laat je meeslepen door de diepgaande verhalen en ontdek de betekenis die het kan toevoegen aan jouw eigen zoektocht naar begrip. Wacht niet langer, stap in de wereld van De Matrasdrager.

   

  Leestips:

  Vluchtelingen - Wat kom jij hier doen?

  Geschiedenis van Nederlands Limburg

   

  Share |

  Geschiedenis van Limburg in 16e en 17e eeuw

  Geschiedenis van Nederlands Limburg in de 16e en 17e eeuw


  Inleiding


  De geschiedenis van Nederlands Limburg in de 16e en 17e eeuw was een turbulente periode, gekenmerkt door politieke, religieuze en militaire veranderingen. Limburg, gelegen in het zuiden van de Lage Landen, stond onder invloed van verschillende machten en was vaak het toneel van conflicten en machtsstrijd. In dit artikel zullen we de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen in deze periode bespreken.

   

  De Spaanse overheersing

   

  In de 16e eeuw maakte Limburg deel uit van de Habsburgse Nederlanden, die geregeerd werden door het Huis van Habsburg, met aan het hoofd keizer Karel V. Limburg viel onder de Spaanse overheersing, nadat Karel V afstand deed van de troon en zijn zoon Filips II de heerschappij overnam. De Spaanse overheersing bracht een sterke katholieke invloed met zich mee en leidde tot spanningen tussen de katholieke meerderheid en de groeiende protestantse gemeenschap.

   

   De Tachtigjarige Oorlog

   

  De opkomst van het protestantisme en de onvrede met het Spaanse gezag leidden tot de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), waarbij de opstandige noordelijke provincies zich uiteindelijk afscheidden van Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden vormden. Limburg bleef echter in Spaanse handen en diende als bufferzone tussen de noordelijke en zuidelijke Nederlanden. Het zuidelijke deel van Limburg, dat bekend staat als het Land van Valkenburg, was strategisch belangrijk vanwege de ligging tussen de Spaanse Nederlanden en het Heilige Roomse Rijk.

   

  De Vrede van Münster

   

  Na decennia van oorlog werd de Vrede van Münster in 1648 getekend, waarmee de Tachtigjarige Oorlog officieel eindigde. Volgens de bepalingen van deze vrede bleef Limburg in Spaanse handen, maar het noordelijke deel van Limburg kwam onder invloed van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Dit betekende dat Limburg verdeeld werd tussen twee politieke entiteiten en dat de grens tussen beide delen een belangrijke rol speelde in de volgende eeuwen.

   

  De Dertigjarige Oorlog

   

  Tijdens de 17e eeuw werd Limburg ook getroffen door de Dertigjarige Oorlog (1618-1648), die grote verwoestingen met zich meebracht. Limburg lag op het kruispunt van verschillende oorlogsfronten en werd herhaaldelijk geplunderd en bezet door verschillende legers. Deze periode van oorlog en onzekerheid had ernstige gevolgen voor de bevolking en de economie van Limburg.

   

  Culturele ontwikkelingen

   

  Ondanks de politieke en militaire onrust kende Limburg in de 17e eeuw ook enkele culturele ontwikkelingen. De contrareformatie, een katholieke hervormingsbeweging, had een sterke invloed op de kunst en architectuur in Limburg. Veel kerken werden herbouwd of uitgebreid in een barokke stijl, met prachtige decoraties en beeldhouwwerken. Kunstenaars uit Limburg, zoals de schilder Jan van Steffeswert, maakten naam in deze periode.

   

  Daarnaast speelde de opkomst van de wetenschap en het humanisme een rol in Limburg. Wetenschappelijke ontdekkingen en nieuwe ideeën verspreidden zich, zij het met enige vertraging, ook naar deze regio. Ondanks de religieuze spanningen ontstonden er intellectuele kringen waar filosofie, wetenschap en literatuur werden bediscussieerd.

   

  Economisch gezien was de landbouw nog steeds een belangrijke sector in Limburg, maar er vonden ook ontwikkelingen plaats in de mijnbouw en textielindustrie. Met name in het oostelijke deel van Limburg werden steenkoolmijnen geopend, wat zorgde voor werkgelegenheid en economische groei.

   

  Conclusie

   

  De geschiedenis van Nederlands Limburg in de 16e en 17e eeuw werd gekenmerkt door politieke onrust, religieuze spanningen en militaire conflicten. De Spaanse overheersing, de Tachtigjarige Oorlog en de Dertigjarige Oorlog speelden allemaal een rol in deze periode. Ondanks deze moeilijkheden kende Limburg ook culturele en economische ontwikkelingen, met name op het gebied van kunst, wetenschap en mijnbouw. De verdeeldheid van Limburg tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Spanje legde de basis voor latere politieke en grensconflicten.

   

   

  Leestips:
  Een Overzicht van de Geschiedenis van Nederlands Limburg

  Kies een redacteur met grote zorg

  Hoe wordt je boek beter vindbaar

  Waarom je als auteur niet alles alleen moet doen

  Boeken verkopen

  Boek personaliseren

  Promotieplan voor je nieuwe boek

  Boek promoten social media

  Vaste Boekenprijs

  6-tips: hoe begin je een boek

  Kalligrafie

  Manuscriptbeoordeling

  Vluchtelingen - Wat kom jij hier doen?

   

  Share |