Boek uitgeven en de milieuvriendelijke productie ervan

Milieu en beleid

Milieu

Boeken en de milieuvriendelijke productie ervan

 

Boekenplan probeert bij te dragen aan minder belasting van het milieu. Eén van de zaken die wij veel verwerken is papier. Om dit milieuvriendelijk aan te pakken is het papier dat we gebruiken vervaardigd volgens de ISO normen en is het FSC-gecertificeerd met Label Mixed Credit – dit betekent dat minimaal 50% pulp (hout) van FSC-gecertificeerde bron wordt gebruikt in de productie van onze boeken, de overige pulp bestaat uit gerecycled materiaal en/of hout uit door FSC gecontroleerde bronnen.

 

Al het restpapier en verpakkingen worden ter recycling aangeboden door een gespecialiseerd bedrijf om zo veel mogelijk afval te voorkomen.

 

Drukken van een boek in kleine aantallen

 

Omdat onze kleine oplagen vooral geprint worden is het zeker belangrijk dat met de toner goed wordt omgegaan. Het aantal machines die toner gebruiken neemt snel af. De rest-toner wordt door een speciaal bedrijf in een luchtdichte ECO-box opgehaald en in Venray gerecycled. De printmachines van onze partners voldoen aan de hoogste normen wat energieverbruik, veiligheid en gezondheid betreft.

 

Wij hebben een beleidsverklaring ondertekend waarin wij verklaren dat wij de voorkeur geven aan leveranciers die aantoonbaar producten uit duurzaam beheerd bos kunnen leveren.


Panorama van een meer en groene natuur.

 

Het papier en het milieu

 

Sinds de negentiende-eeuw wordt veel papier van hout gemaakt, in het begin was hiervoor veel hout nodig. Tegenwoordig wordt circa 70% van het papier veel papier hergebruikt van ingezameld afvalpapier. Toch is voor de productie van het papier nog wel houtvezels nodig. Alternatieven voor de houtvezels zijn er op kleine schaal zeker wel, zoals gras, bamboe en mineralen. Op www.papierenkarton.nl kunt u meer hierover lezen.

 

Voor de papierproductie  wordt vooral kleine bomen en van de grotere bomen gebruikt men takken en kleine stammen. De grotere bomen worden gebruikt voor de bouw-, meubel en verpakkingsindustrie.

 

CO2 uitstoot

 

Bomen halen CO2 uit de lucht en slaan dit op. Dit gebeurt ook bij papier. Hierdoor vermindert de hoeveelheid CO2 in de lucht. Papier en karton blijven CO2 binden totdat ze verbranden of verrotten. Dus als de boom wordt gekapt komt er geen CO2 vrij. Dus papier slaat ook CO2 op.

 

Bij de productie komt wel CO2 vrij. Duurzaamheid is dus noodzaak. De papierindustrie is zich dit erg bewust. Om goed inzicht te krijgen in de CO2 emissie en de samenstelling van papier heeft de papierindustrie het Paper Profile ontwikkeld. Dit vrijwillig systeem waarin de papierindustrie vergelijkbare informatie plaatsen, inclusief duurzaamheidsaspecten. Hoeveel brandstof in ingekocht om het papier te maken, uit welke bossen komt het hout, hoe groot is de uitstoot van afvalstoffen in water en lucht. Al die gegevens kunt u vinden op www.paperprofile.com.

 

Voor papier worden meer bomen geplant dan er worden geoogst. In sommige landen geldt, bij het kappen van één boom moet eigenaar van het bos er twee planten.

 

Toch ontkom je niet aan de uitstoot van CO2 bij het gebruik van papier. 1 glossy tijdschrift die u ontvangt daar is de uitstoot te vergelijken met:

  • Het rijden van een compact auto over 5 km;
  • 3 maal douchen;
  • De productie en het verkrijgen van 50 gram rundvlees;
  • De productie en distributie van 1 liter sinaasappelsap;
  • Meer dan honderd zoekopdrachten in Google.

 

Duurzaam en milieuvriendelijke een boek drukken

 

Boekenplan vindt het belangrijk om de natuur zo min mogelijk te belasten. Zo stimuleren we het gebruik van FSC-gecertificeerd papier en werken we met FSC-gecertificeerde drukkers, werken wij zelf vanuit huis, versturen we onze post zo veel mogelijk digitaal en stimuleren we het gebruik van printing on demand om de productie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

 

De voordelen van de productie via Boekenplan:

 

Groen vinkje geeft de voordelen aanGeen startkosten, enorm voordeel bij productie van kleine aantallen

Groen vinkje bij boekenplan is de milieuvriendelijke productie maximaalDe boekproductie is bij Boekenplan 100% milieuvriendelijker dan in offset

Groen vinkje kleurbereik is 150% van ander drukwerk in hoge oplageKleurbereik 150% groter dan in offsetdruk

Groen vinkje, geen verkwisting van materiaal in productieGeen verkwisting van materiaal in productie

Groen vinkje, geen boeken voorraad nodigGeen voorraad van boeken meer nodig door de korte levertijd

 

Neem voor vragen contact met ons op. Tel. 043-3581882. Lees ook het artikel Wij gaan voor groen.

 

Lees ook het blog: Boekenplan gaat voor groen