Boekenplan's kennisbank: Tips & info voor auteurs

    Alle berichten gepubliceerd in

    Juni 2017

    Wervende tekst, hoe schrijf je het best een achterflaptekst

    Wervende tekst op de achterzijde, achterflaptekst, achterplattekst of blurb
     

    In de wereld van boekcreatie, schittert de achterzijde van het omslag als een kostbaar juweel. Het vormt het allereerste contactpunt met potentiële lezers, en dient daarom te stralen als een betoverende tekst die onweerstaanbaar aantrekt. Maar, hoe zet je zoiets magisch op papier? Hieronder ontdek je enkele handige richtlijnen om een verleidelijke achterflaptekst te creëren.
     

    1. Weet wie je doelgroep is

    Voordat je begint met schrijven, is het belangrijk om te weten wie je doelgroep is. Wie wil je bereiken met je boek? Wat zijn hun interesses en behoeften? Door te weten wie je doelgroep is, kun je je tekst beter afstemmen op hun wensen en behoeften.
     

    2. Bepaal je unique selling point

    Wat maakt jouw boek uniek? Waarom zouden mensen jouw boek moeten lezen in plaats van andere boeken over hetzelfde onderwerp? Identificeer je unique selling point en zorg ervoor dat dit duidelijk naar voren komt in je tekst.

     

    3. Gebruik een pakkende titel en ondertitel

    Een pakkende titel en ondertitel zijn essentieel om de aandacht van potentiële lezers te trekken. Zorg ervoor dat je titel kort en krachtig is en de inhoud van je boek goed weergeeft. Gebruik daarnaast een ondertitel om meer informatie te geven over de inhoud van je boek.

     

    4. Maak gebruik van quotes en aanbevelingen

    Als je al eerder boeken hebt geschreven, of als je bekend bent in de branche, is het een goed idee om quotes en aanbevelingen van anderen op te nemen in je tekst. Dit kan potentiële lezers overtuigen om je boek te lezen en geeft ze meer vertrouwen in jou als auteur.

     

    5. Wees duidelijk en beknopt

    Het is belangrijk om duidelijk en beknopt te zijn in je tekst. Vermijd jargon en ingewikkelde woorden en maak je tekst gemakkelijk te begrijpen. Gebruik korte zinnen en alinea's om de tekst gemakkelijker leesbaar te maken.

     

    6. Schrijf een pakkende samenvatting zonder plot

    De samenvatting van je boek is het belangrijkste onderdeel van je achterflaptekst. Zorg ervoor dat deze samenvatting de inhoud van je boek goed weergeeft en de interesse wekt van potentiële lezers. Schrijf een pakkende, korte samenvatting die de lezer nieuwsgierig maakt naar wat er in je boek staat.

     

    7. Zorg voor een call-to-action op de achterflaptekst

    Sluit je tekst af met een call-to-action. Vertel de lezer waarom hij of zij jouw boek moet lezen en wat ze kunnen verwachten. Moedig de lezer aan om het boek te kopen en om het aan te raden aan anderen.

    Tot slot, een wervende tekst voor de achterzijde van het omslag is een belangrijk marketinginstrument voor je boek. Gebruik bovenstaande tips om een tekst te schrijven die verkoopt. Exclusief voor auteurs bij Boekenplan schrijven wij gratis de wervende tekst.

     

     

    Interessant om te lezen:
    Hoe je een beter boek uitgeeft en meer lezers bereikt
    Lees hoe je boeken kunt verkopen als een tierelier
    Hoe begin je een boek
    Ontwerp een aantrekkelijk boekomslag


    Wil je meer informatie neem contact op met Boekenplan

    Share |

    Kies een redacteur met grote zorg

    Kies de juiste redacteur en maak een grote sprong voorwaarts

     

    Neem een goede redacteur

     

    Een keus maken om uw teksten te laten bewerken bij een redacteur is erg lastig. Mogelijk helpen tips van mensen die ervaring hebben met een redacteur. Er zijn veel redacteuren, helaas ook veel slechte.

    Besparen op redactie is niet aan te bevelen. Een redacteur zal niet alleen helpen met het weghalen van de typefoutjes, maar hij of zij zal ook helpen om op de inconsistentie en structuurpunten te wijzen.

     

    Wat verstaat men onder letterkunde

    Wij werken met een beperkt aantal redacteuren, zij hebben allemaal Nederlandse taal- en letterkunde gestudeerd. De term letterkunde wordt in de eerste plaats gebruikt voor de studie van de literatuur, ofwel van de teksten die in een bepaalde taal zijn geschreven. Deze wetenschappelijke discipline wordt vaak gecombineerd met taalkunde, de studie van de taal zelf, en met cultuurwetenschappen.

     

     

    Waar een redacteur het eerst naar kijkt:
     

    - Allereerst zal de redacteur het manuscript bekijken of de opbouw en manier van schrijven past bij de gekozen doelgroep?

    - Vanaf welk kennis- en ervaringsniveau gaat de auteur uit en past dit bij de doelgroep?

    - Is de tekst niet te ingewikkeld of wordt er te veel uitgelegd?

    - Straalt de auteur voldoende autoriteit uit?

    - Komt de boodschap over.
     

    Een goede redacteur zal herhalingen verwijderen en niet ter zake doende teksten zullen ook verdwijnen.

     

    Er zijn verschillen in werkwijze

    Men komt in redacteurenland verschillende werkwijzen tegen. De een zal vooral op het inhoudelijke ingaan en de ander meer op spelling, grammatica en interpunctie. Maar gelukkig zijn er redacteuren die naar beide onderdelen kijken.

    Als u op zoek gaat naar de juiste persoon die uw boek kan redigeren neem dan mensen die ook echt boekredactie doen, mensen die alleen goed in taal zijn geweest hebben onvoldoende kennis en ervaring.

    Het belangrijkste is om eerst een gesprek aan te gaan.

     

    De eindredactie, u kunt er niet omheen

    Soms wordt gedacht dat na het redigeren alle fouten uit het manuscript zijn verdwenen. Dat is niet waarschijnlijk. Bij een goede uitgeverij komt de opmaak, of vormgeving zo u wil, en de eindredactie om de hoek kijken.


    De eindredacteur speurt naar fouten die zijn blijven staan, afbrekingen en consequent gebruik van witregels. Dus om kort te gaan: hij spoort de laatste verbeterpunten op. De auteur zal natuurlijk ook nog na deze twee fasen de tekst nauwlettend lezen.


    Een goede eindredactie is erg belangrijk voor een beter leesbaar boek.

     

    Boek uitgeven bij Mosae Libro betekent dat er altijd redactie en een eindredactie zal plaatsvinden.
     

    Leestips:

    Hoe schrijf je een achterflaptekst

    Hoe wordt je boek beter vindbaar

    Waarom je als auteur niet alles alleen moet doen

    Promotieplan voor je nieuwe boek

    Boek promoten social media

    Vaste Boekenprijs

    6-tips: hoe begin je een boek

    Manuscriptbeoordeling

     

     

    Share |

    Daarom heeft het voordelen om zelf je boek uit te geven

    Zelf je boek uitgeven kent vele voordelen

    Het grootste voordeel van zelf een boek uitgeven is je volledige onafhankelijkheid. Maar door een gebrek aan ervaring kan dit voordeel weleens tegen je keren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de redactie en manuscriptbeoordeling.

    Bezuinig niet op het redigeren. De teksten moeten nagenoeg foutloos zijn. Negatieve reacties zijn dodelijk tijdens de promotie, over de mislopende verkoop nog maar niet te spreken.

     

    Kwaliteitscontrole

    Veel zaken rond een boek uitgeven kan de auteur zelf doen, denk aan ontwerp, opmaak, redactie of regelen van het drukken. Zorg er alleen voor dat iemand de kwaliteitscontrole doet. Dat is iets dat je niet alleen kunt doen. Veel auteurs die zelf hun boek uitgeven doen alles alleen waardoor de kwaliteit sterk achterblijft. Dit is jammer, want de promotie kost erg veel tijd daarom is het zonde om in het voortraject te weinig aandacht te schenken aan de kwaliteit van je tekst.

    Maar als jezelf een boek gaat uitgeven dan kom je ook met andere zaken in aanraking. Zoals het ontwerp en de opmaak van het omslag. Want wat is een geslaagd omslag. Het drukken is ook niet onbelangrijk en dan natuurlijk ook de boekpromotie.

    Wil je meer lezen over: hoe schrijf je een boek.

     

    Je kunt tijdens het proces altijd even contact opnemen 

    Loop je tegen problemen aan terwijl je zelf je boek aan het bewerken bent. Of heb je het plan opgevat maar wil je iets meer weten over redigeren, opmaak of een second opinion? Schroom niet om contact op te nemen. Maak kennis met Boekenplan

     

    Leestip: Hoe werkt leenrecht in Nederland

     

    goed huwelijk tussen zelf doen en het kunnen laten doen   Een geslaagd huwelijk tussen zelf doen of het kunnen laten doen.

     

    Share |

    Review: Zolang er mensen zijn zijn er stemmen

    Prettig leesbaar - Zolang er mensen zijn zijn er stemmen
     

    Journalist Paul Custers bood het bestuur van Stichting Weerklank aan in de wereld van het 'stemmen horen' te duiken. In de inleiding neemt hij de lezer mee in zijn wijze van benadering van dit onderwerp en het ontstaan van dit boek.

    Share |