Irma Kurti: Een fascinerende dichterlijke ontdekkingsreis

  « Terug

  Irma Kurti in het park in Bergamo

  Irma Kurti, een getalenteerde en veelzijdige kunstenaar

  Irma Kurti, een getalenteerde en veelzijdige kunstenaar. Wordt geprezen als een van de meest opmerkelijke literaire figuren uit Albanië. Haar verhaal is een prachtig eerbetoon aan doorzettingsvermogen en creativiteit. Haar indrukwekkende oeuvre heeft haar een internationale erkenning. En talloze onderscheidingen opgeleverd.


  Boekenplan geeft van Irma Kurti ook boeken uit. Lees ook biografie van Irma.

   

   

  Van jongs af aan heeft Irma Kurti de wereld betoverd met haar woorden. Als Albanese dichteres, schrijfster, tekstschrijfster, journaliste en vertaalster begon ze haar literaire reis al op jonge leeftijd. Haar talent bloeide op als een delicate bloem, gevoed door de inspiratie die ze vond in de verhalen van haar geliefde ouders, Hasan Kurti en Sherife Mezini, die haar steunden en aanmoedigden bij elke stap van haar literaire reis.
   

  Het pad van Irma Kurti

  Het pad van Irma Kurti leidde haar naar Bergamo, Italië, waar ze zich naturaliseerde tot Italiaanse en haar thuis vond. Haar boeken dragen de diepe genegenheid voor haar ouders in zich, en deze werken getuigen van haar toewijding aan het eren van hun herinnering.

   

  Kurti's literaire talent

  Kurti's literaire talent werd al snel erkend, met talloze literaire prijzen en onderscheidingen in Italië en Italiaans Zwitserland. In 2013 ontving ze de prestigieuze Universum Donna International Prize IX Edition voor Literatuur en werd ze bekroond met een levenslange benoeming als Ambassadeur van Vrede door de Universiteit van Vrede, Italiaans Zwitserland.
   

   

  In 2020 werd Irma Kurti geëerd met de titel van Erevoorzitter van WikiPoesia, de encyclopedie van poëzie. Een jaar later ontving ze de eervolle titel "Liria" (Vrijheid) van de Italiaans-Albanese gemeenschap in Italië. In 2022 werd ze bovendien genomineerd als de Albanese ambassadeur voor de Internationale Academische Prijs voor Hedendaagse Literatuur Seneca, toegekend door de Academie van Filosofische Kunsten en Wetenschappen in Bari.

   

   

  Irma Kurti draagt niet alleen bij aan de literaire wereld, maar ze is ook een gewaardeerd lid van de jury van verschillende literaire wedstrijden in Italië. Bovendien deelt ze haar talent als vertaalster met de Ithaca Foundation in Spanje.

   

   

   

  Met een indrukwekkend literair portfolio heeft Irma Kurti 26 boeken in het Albanees, 21 in het Italiaans, 14 in het Engels en twee in het Frans gepubliceerd. Haar pen heeft ongeveer 150 teksten voor zowel volwassenen als kinderen voortgebracht. Opmerkelijk is ook haar vertaalwerk, waarbij ze 14 boeken van verschillende auteurs heeft vertaald, evenals al haar eigen werken naar het Italiaans en Engels.

   

   

  Irma Kurti schittert als een van de meest vertaalde en gepubliceerde Albanese dichteressen. Haar boeken zijn verschenen in de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Italië, Roemenië, Turkije, Kosovo, de Filipijnen, Kameroen, India, Chili en Servië. Haar woorden hebben grenzen overschreden en harten veroverd over de hele wereld, en Irma Kurti blijft een inspiratie voor aspirant-schrijvers en kunstenaars wereldwijd. Lees ook meer over het vertalen van poëzie.

  Lees de bundel Met de ogen van een kind van Irma Kurti

   

   

   

  Share |