Hoe kan ik een boek beter uitgeven, promoten en verkopen
Wervende achterzijde tekst voor het omslag
06 januari 2023
Achterzijde tekst, achterflaptekst, achterplattekst of blurb
Een flaptekst, achterzijde tekst of blurb is de wervende beschrijving van een boekwerk die vaak op de achterkant van het omslag wordt afgedrukt. De tekst op de achterkant van uw boek is belangrijk. Wie in de boekhandel of online een interessante uitgave tegenkomt, baseert veelal hierop zijn beslissing koop ik of niet. Een flaptekst combineert dan ook inhoudelijke informatie met een wervende toon. Je overtuigd meer mensen om het hele boek te lezen.
Geen samenvatting
De tekst voor de achterzijde heeft twee functies:
• Je wilt duidelijk maken waar het boek over gaat;
• Maak de lezer nieuwsgierig.
Een fout die veel gemaakt wordt bij het schrijven van de ‘achterzijde tekst’ is dat men een tekst schrijft als samenvatting. De tekst wordt vaak te lang en het voldoet niet aan punt twee. Het maakt niet direct nieuwsgierig.
Wat zeker net zo belangrijk is: de auteurstekstje, deze geeft je deskundigheid aan. Dit is zeker voor non-fictie erg van belang.
Dus even in het kort:
• Schrijf waar het boek overgaat zonder samen te vatten;
• Wek de nieuwsgierigheid op;
• Geef niet te veel weg;
• Schrijf in de derde persoon;
• Waarom ben je deskundig, licht toe. Van belang bij non-fictie.
Auteursfoto
Zeker voor non-fictie is een auteursfoto van belang. Dit kan de betrouwbaarheidsfactor vergroten. Zorg altijd voor een foto gemaakt door een professional. Een vakantieplaatje werkt niet professioneel. Een portretfoto met een rustige achtergrond werkt het beste. Formaat is niet zo belangrijk. Een onbekende auteur kan zich beter wat gepast presenteren. Maar dat is mijn persoonlijke mening.
Extra:
- Vergeet ook de barcode niet;
- Een quote van een lezer of liever nog van een bekend persoon;
- QR-code die naar je website verwijst.
Interessant om te lezen: Hoe je een beter boek uitgeeft en meer lezers bereikt. en lees hoe je boeken kunt verkopen als een tierelier
Wil je meer informatie neem contact op met Boekenplan
Kies een redacteur met grote zorg
06 januari 2023
Kies de juiste redacteur en maak een grote sprong voorwaarts
Neem een goede redacteur
Een keus maken om uw teksten te laten bewerken bij een redacteur is erg lastig. Mogelijk helpen tips van mensen die ervaring hebben met een redacteur. Er zijn veel redacteuren, helaas ook veel slechte.
Besparen op redactie is niet aan te bevelen. Een redacteur zal je niet alleen helpen met het weghalen van de typefoutjes, maar hij of zij zal je ook helpen om op de inconsistentie en structuurpunten te wijzen. Bij recensies is het dodelijk dat als laatste zin wordt afgesloten met het jammer is dat er zoveel foutjes of onduidelijkheden in staan. Als je al een recensie krijgt natuurlijk.
Wat verstaat men onder letterkunde
Wij werken met een beperkt aantal redacteuren, zij hebben allemaal Nederlandse taal en letterkunde gestudeerd. De term letterkunde wordt in de eerste plaats gebruikt voor de studie van de literatuur, ofwel van de teksten die in een bepaalde taal zijn geschreven. Deze wetenschappelijke discipline wordt vaak gecombineerd met taalkunde, de studie van de taal zelf, en met cultuurwetenschappen.
Waar een redacteur het eerst naar kijkt:
- Allereerst zal de redacteur het manuscript bekijken of de opbouw en manier van schrijven past bij de gkozen doelgroep?
- Vanaf welk kennis- en ervaringsniveau gaat de auteur uit en past dit bij de doelgroep?
- Is de tekst niet te ingewikkeld of wordt er te veel uitgelegd?
- Straalt de auteur voldoende autoriteit uit?
- Komt de boodschap over.
Een goede redacteur zal herhalingen verwijderen en niet ter zake doende teksten zullen ook verdwijnen.
Er zijn verschillen in werkwijze
Je komt je redacteurenland verschillende werkwijzen tegen. De een zal vooral op het inhoudelijke ingaan en de ander meer op spelling, grammatica en interpunctie. Maar gelukkig zijn er redacteuren die naar beide onderdelen kijken.
Mijn mening is dat je je manuscript eerst ter beoordeling bij een redacteur neerlegt en hem naar zijn mening vraagt. Natuurlijk kan hij ook een prijskaartje aan zijn werk hangen.
Als je op zoek gaat naar de juiste persoon die uw boek kan redigeren neem dan mensen die alleen boekredactie doen, mensen die alleen goed in taal zijn geweest hebben onvoldoende kennis om je boek te redigeren.
Het belangrijkste, vind ik, is om eerst een gesprek aan te gaan. Heb je een goed gevoel na dit contact en klikt het dan kun je een stap verder gaan. Zoals bijvoorbeeld een proefredactie. Voelt het niet goed na het eerste gesprek dan gewoon verder zoeken.
De eindredactie, je kunt er niet omheen
Soms wordt gedacht dat na het redigeren alle fouten uit het manuscript zijn verdwenen. Dat is niet waarschijnlijk. Bij een goede uitgeverij komt de opmaak, of vormgeving zo u wil, de eindredactie om de hoek kijken. Een redacteur, ook maar een mens, zal gerust nog een foutje hebben laten staan en de vormgever heeft nieuwe fouten bijgemaakt.
De eindredacteur zal niet meer op de grammatica letten speurt naar de fouten die zijn blijven staan, afbrekingen en consequent gebruik van witregels. Dus om kort te gaan: hij spoort de laatste fouten op. De auteur zal natuurlijk ook nog na deze twee fasen de tekst nauwlettend lezen.
Een goede eindredactie is erg belangrijk voor een beter leesbaar boek.
Boek uitgeven bij Mosae Libro betekent dat er altijd redactie en een eindredactie zal plaatsvinden.
Leestip: Lees hoe je boeken kunt verkopen als een tierelier
Zelf je boek uitgeven kent vele voordelen
Het grootste voordeel van zelf een boek uitgeven is je volledige onafhankelijkheid. Maar door een gebrek aan ervaring kan dit voordeel weleens tegen je keren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de redactie en manuscriptbeoordeling.
Bezuinig niet op het redigeren. De teksten moeten nagenoeg foutloos zijn. Negatieve reacties zijn dodelijk tijdens de promotie, over de mislopende verkoop nog maar niet te spreken.
Kwaliteitscontrole
Veel zaken rond een boek uitgeven kan de auteur zelf doen, denk aan ontwerp, opmaak, redactie of regelen van het drukken. Zorg er alleen voor dat iemand de kwaliteitscontrole doet. Dat is iets dat je niet alleen kunt doen. Veel auteurs die zelf hun boek uitgeven doen alles alleen waardoor de kwaliteit sterk achterblijft. Dit is jammer, want de promotie kost erg veel tijd daarom is het zonde om in het voortraject te weinig aandacht te schenken aan de kwaliteit van je tekst.
Maar als jezelf een boek gaat uitgeven dan kom je ook met andere zaken in aanraking. Zoals het ontwerp en de opmaak van het omslag. Want wat is een geslaagd omslag. Het drukken is ook niet onbelangrijk en dan natuurlijk ook de boekpromotie.
Wil je meer lezen over: hoe schrijf je een boek.
Je kunt tijdens het proces altijd even contact opnemen
Loop je tegen problemen aan terwijl je zelf je boek aan het bewerken bent. Of heb je het plan opgevat maar wil je iets meer weten over redigeren, opmaak of een second opinion? Schroom niet om contact op te nemen. Maak kennis met Boekenplan
Leestip: Hoe werkt leenrecht in Nederland
Een geslaagd huwelijk tussen zelf doen of het kunnen laten doen.
Prettig leesbaar - Zolang er mensen zijn zijn er stemmen
Journalist Paul Custers bood het bestuur van Stichting Weerklank aan in de wereld van het 'stemmen horen' te duiken. In de inleiding neemt hij de lezer mee in zijn wijze van benadering van dit onderwerp en het ontstaan van dit boek.