papieren vliegtuig stijgt, zoals de papierprijzen

 

Stijgende papierprijzen

 

Op het moment ontstaat er grote onrust over de snelle stijging van de papierprijzen. Sinds begin 2021 stijgt de vraag naar papier en karton enorm doordat veel online wordt besteld. Hierdoor ontstaat er een tekort aan grondstoffen. Wereldwijd heerst er op het moment een tekort aan productiecapaciteit. Je moet er ook niet raar van opkijken dat je bestelde papier niet op tijd binnenkomt omdat een of andere cowboy je bestelling heeft weggekaapt.

 

Transformatie naar verpakking

 

Nog een reden waarom de productiecapaciteit is gedaald: In 2020 is er door het begin van de pandemie de vraag naar papier sterk gedaald hierdoor zijn fabrieken overgestapt naar de fabricage van karton. Deze transformatie gaat nog steeds door.

 

Oudpapier

 

De toename van de vraag naar karton drukt ook op de markt van oudpapier, die in volume vorig jaar is teruggevallen door het geringere aanbod van oudpapier. Dit is als basisstof van belang is voor de productie van nieuw papier  en brengt de beschikbaarheid van oudpapier de keten weer in gevaar. Het gevolg is een enorme stijging van de prijzen van oudpapier (drie tot vier keer) ten opzichte van een jaar geleden.

 

Toekomst

 

De verwachting is dat de prijzen de komende maanden verder zullen stijgen. Het is voor ons dan ook erg lastig offertes aan te bieden die voor maanden vast staan. Ook de verkoopprijzen van boeken staan onder druk door het tekort aan grondstoffen. Ook de energiekosten en transportkosten stijgen flink.

 

Stijging per september 2022

 

De prijsverhogingen verschillen per papier- of kartonsoort. Voor sommige klanten kan het iets erger uitpakken dan voor andere. Om een indruk te geven:

  • kartonsoorten: tussen de 5 en 15%,
  • gestreken en ongestreken papier: tussen de 8 en 14%.

 

Voor het papier voor onze boeken zitten we gemiddeld op 10% verhoging in september 2022.

In 2023 is de verwachting dat de papierprijzen nog iets zullen stijgen de oorzaken van de hoge prijzen zijn er nog steeds.


Oorzaken

 

De oorzaken van de stijgende prijzen zullen bekend in de oren klinken:

  • pulp schaarste,
  • hogere transportkosten
  • stijgende energieprijs.

 

Leestip: Wij gaan voor een groen 2023

 

Share |