foto van Eva Peron - Evita

100ste geboortedag van Eva Perón, de legendarische Evita

 

Op 7 mei 2019 wordt in Argentinië herdacht dat het 100 jaar geleden is dat Eva Perón werd geboren. We kennen haar allemaal als Evita door de gelijknamige musical en de verfilming hiervan met Madonna. Alhoewel historisch veelal onjuist bracht de musical met het hoofdnummer Don’t cry for me Argentina Eva Perón niettemin wereldfaam.

 

Evita was de vrouw van de Argentijnse president Juan Domingo Perón. Drie keer was hij president, maar hij wordt in roem ruimschoots overschaduwd door zijn vroeggestorven vrouw. Evita stierf in 1952 aan baarmoederhalskanker op de leeftijd van 33 jaar aan het begin van Peróns tweede ambtstermijn.

Haar korte, door vele mythes omgeven, leven bevat grote thema’s als liefde, macht, rijkdom, roem, opoffering, ziekte en dood.

 

Geboren in een pampadorp

Onwettig, arm en ogenschijnlijk kansloos, waagde ze op haar 15e de sprong naar de hoofdstad Buenos Aires om actrice te worden. Daarin slaagde ze na veel ontberingen. Haar acteertalent was middelmatig, maar haar grootste succes was de rol die voor haar in het verschiet lag: First Lady van Argentinië. Haar ontmoeting met de politicus Perón in 1944 werd een keerpunt en toen hij twee jaar later gekozen werd tot president van Argentinië werd ze met 27 jaar de Primera Dama van haar land. Slechts zes jaar stond ze aan de top, maar in die korte tijd heeft ze diepe indruk gemaakt. Nooit vergat ze haar afkomst en ze zette zich met hart en ziel in om het lot van de zwakkeren te verbeteren. Fanatiek streed ze voor sociale rechtvaardigheid en ook politiek had ze een belangrijke rol naast president Perón. Dit alles tot grote afschuw van de Argentijnse elite en het leger, vertegenwoordigers van het oude conservatieve Argentinië.

 

Meest geliefd maar ook gehaat

Evita werd zo de meest geliefde en meest gehate vrouw van Argentinië. Latere militaire dictaturen deden verwoede pogingen haar naam voorgoed uit te wissen. Tevergeefs. Bijna twee derde eeuw na haar dood leeft ze nog altijd voort in de harten van miljoenen Argentijnen. Haar graf in Buenos Aires is altijd getooid met verse bloemen. Ze is een icoon  geworden en over de hele wereld is haar naam verbonden met Argentinië.

omslag van het boek Beknopte geschiedenis Argentinië

Evita is één van de intrigerende facetten uit de dramatische en fascinerende geschiedenis van Argentinië met haar hoogtepunten en vele dieptepunten. Voor wie hierover meer wil weten biedt het boek “Beknopte geschiedenis van Argentinië” van historicus Félix Luna een mooie inleiding!

 

Button ga naar de boektrailer voor een filmverslag

 

 

Share |