Boek schrijven tips, insiders delen hun kennis

Boek-schrijven-tips

Boek uitgeven: Hoe schrijf je een boek

Hoe schrijf je een boek: het begint met een keuze van de auteur fictie of non-fictie, roman, dichtbundel, alles kan. Na deze eerste stap staat u op een rotonde met vele afslagen en dan wordt het wat lastiger om uw ideeën uit te werken. Welke afslag past bij u. Tips over boek schrijven kunnen daarom handig zijn. Hieronder treft u enkele tips van insiders.

 

Boek schrijven, tips - het begin

 

Hoe begint u? Aan een verhaal, novelle of roman gaat namelijk veel vooraf: ideeën en personages ontwikkelen, conflictstof op het spoor komen, mogelijke verhaalwerelden afbakenen. In het boek Het begin van Pim Wiersinga laat de auteur zien hoe u vanuit invallen en gedachteflarden tot een bruikbaar verhaal idee kunt komen. Met als proef op de som: hoe zet ik het eerste hoofdstuk op?

 


Personages

 

Verhalen draaien om personages. Personages die een conflict aangaan een conflict dat vanuit een bepaald perspectief belicht wordt. In Personages, conflict, perspectief vertelt Frans Stüger hoe u personages vindt voor uw verhalen. Aan welke eisen moeten ze voldoen om ze echte literaire personages te laten worden? Waarom is het conflict zo belangrijk? En wat voor invloed heeft het perspectief op uw vertelling?

Stüger: Hoe beter je deze specifieke vaardigheden van het schrijverschap beheerst, hoe meer vrijheid je hebt om het verhaal te schrijven dat je voor ogen staat; niet gehinderd door gebrek aan techniek.

 

Componeren met woorden

 

In de uitgave – mijn persoonlijke favoriet – De wil en de weg van Jan Brokken komt vooral aan bod: hoe bereikt u dat uw boek boeiend en fascinerend wordt. In dit beste schrijfboek van de laatste jaren leert u componeren met tekst. De auteur laat u de hindernissen zien. Het boek is de moeite waard.

 

Oefenen: zelf een boek schrijven

 

Het grote schrijf-doe-boek is totaal anders dan de bovenstaande boeken. Door Het Grote Schrijf-Doe-Boek kunt u zich niet alleen een jaar lang laten inspireren, maar kunt u ook technieken oefenen en ideeën opdoen. Alle literaire genres hebben een eigen plek: van verhalen tot essays, van gedichten tot dialogen. Tezamen vormen ze een staalkaart van de mogelijkheden die creatief boek schrijven biedt.

 

Cursus Creatief schrijven

 

Bent u toe aan een cursus creatief schrijven kijk dan eerst bij schrijvenonline naar het volledige cursusaanbod. De cursussen zijn zeker betaalbaar.

Voor een goede thuiscursus kan ik de cursus Creatief Schrijven van Thuiscursus.nl aanbevelen. Je krijgt tal van onmisbare tips om verhalen te schrijven. Je weet waar een goed verhaal aan moet voldoen en ook hoe je dat zelf kunt schrijven. Aan het einde van deze opleiding Creatief Schrijven schrijf je dan ook boeiende verhalen in elke stijl die je wilt.

 

Je boek uitgeven na het afronden van de cursus boek schrijven

 

Deze opleiding is door ervaren docenten ontwikkeld, zij hebben een jarenlange ervaring wat het schrijven betreft. De cursus is stapsgewijs opgesteld, de lessen begeleiden u door het gehele schrijfproces. U krijgt zo gaandeweg veel schrijftips die onmisbaar voor u zijn op weg naar het auteurschap. Als u de volledige opleiding hebt gevolgd schrijft u boeiende verhalen in elke stijl die u graag wilt. Vraag een proefcursus aan.

 

 


Button: Succesvol boek uitgeven bij boekenplan

 

 

 

 

 

Een boek schrijven - TIPS

 

Begin goed

Als het niet mogelijk is om met iets spannends te openen begin dan met een dialoog of een gebeurtenis. Begin niet met paginalange beschrijvingen van de hoofdpersoon, of de plaats waar hij of zij woont of dergelijke dingen. De lezer haakt dan snel af en stopt dan snel met het boek. Zo’n 40% van de lezers stopt met lezen van een boek dat te traag begint.

 

 

Tips non-fictie schrijven

 

 

Boekenplan geeft graag non-fictie boeken uit. In alle gevallen schakelen wij een redacteur in voor het redigeren. Als het handig is laten we een redacteur een manuscriptbeoordeling maken zodat zijn tips door de auteur verwerkt kunnen worden.

 

De onderstaande ‘tips non-fictie schrijven’ komen voort uit onze ruime ervaring:

 

 

Structuur is erg belangrijk

 

Om je tijdens het schrijven structuur te geven, wat uitermate belangrijk is bij non-fictie, begint u een voorlopige inhoudsopgave neer te zetten. Deze opgave werkt u uit door middel van steekwoorden en korte zinnen. Werk er net zo lang aan tot het een begrijpelijk geheel gaat vormen. Dit betekent niet dat het later wat aangepast mag worden, maar het geeft die belangrijke structuur.

Beperk de informatie over een bepaald onderwerp

De lezer raakt in volstrekte verwarring als over een onderwerp allerlei aanverwante deelonderwerpen worden beschreven. Dat lukt nooit en geeft de lezer geen duidelijkheid.

Consequent werken

Vaak komt het voor dat in eerste instantie een stijl wordt gekozen en verderop in het boek de stijl zich wijzigt. Hou de stijl daarom consequent vast.

Verbindingen tussen de hoofdstukken

Wat mij persoonlijk erg fijn overkomt is om als een natuurlijk verbinding tussen de hoofdstukken te schrijven wat de lezer in het komende hoofdstuk kan verwachten en wat in het voorgaande hoofdstuk is behandeld.

Het is geen dagboek

Een non-fictie boek mag geen dagboek worden, maar in het boek moet de lezer interessante informatie vinden. In een reisboek is de reis belangrijk bij een informatief boek de boodschap of in ieder geval het einddoel.

Zoek je nog enkele commerciele tips kijk kan dan op Boekschrijven.nl.

 

Succes met het schrijven van je boek. Je mag mij altijd bellen voor meer tips.

kom met boekenplan in contact