Volg de tips om een succesvol boek te schrijven
Essentiële schrijftips voor beginnende schrijvers
Hoe schrijf je een boek, waarom schrijftips zo belangrijk zijn
Of u nu een fictie- of non-fictieroman, waargebeurd verhaal, gedichtenbundel, of iets anders wilt schrijven, het schrijven van een succesvol boek begint met het maken van een keuze. U bepaalt wat u wilt schrijven en waar uw inspiratie vandaan komt. Vervolgens moet u plannen maken om uw streefdoel te bereiken: onderzoek doen over het onderwerp, research naar mogelijke uitgevers en feedback zoeken bij collega's of andere auteurs.
Na deze eerste stap staat u op een rotonde met vele afslagen en dan wordt het wat lastiger om uw ideeën uit te werken. Welke afslag past bij u. Tips over boek schrijven kunnen daarom handig zijn. Hieronder treft u enkele tips van insiders.
Boek schrijven, tips - het begin
Hoe begint u? Aan een verhaal, novelle of roman gaat namelijk veel vooraf: ideeën en personages ontwikkelen, conflictstof op het spoor komen, mogelijke verhaalwerelden afbakenen. In het boek Het begin van Pim Wiersinga laat de auteur zien hoe u vanuit invallen en gedachteflarden tot een bruikbaar verhaalidee kunt komen. Met als proef op de som: hoe zet ik het eerste hoofdstuk op?
Personages
Verhalen draaien om personages. Personages die een conflict aangaan, een conflict dat vanuit een bepaald perspectief belicht wordt. In Personages, conflict, perspectief vertelt Frans Stüger hoe u personages vindt voor uw verhalen. Aan welke eisen moeten ze voldoen om ze echte literaire personages te laten worden? Waarom is het conflict zo belangrijk? En wat voor invloed heeft het perspectief op uw vertelling?
Stüger: Hoe beter je deze specifieke vaardigheden van het schrijverschap beheerst, hoe meer vrijheid je hebt om het verhaal te schrijven dat je voor ogen staat; niet gehinderd door gebrek aan techniek.
Componeren met woorden
In de uitgave – mijn persoonlijke favoriet – De wil en de weg van Jan Brokken komt vooral aan bod: hoe bereikt u dat uw boek boeiend en fascinerend wordt. In dit beste schrijfboek van de laatste jaren leert u componeren met tekst. De auteur laat u de hindernissen zien.
Oefenen: zelf een boek schrijven
Het grote schrijf-doe-boek is totaal anders dan de bovenstaande boeken. Door Het grote schrijf-doe-boek kunt u zich niet alleen een jaar lang laten inspireren, maar kunt u ook technieken oefenen en ideeën opdoen. Alle literaire genres hebben een eigen plek: van verhalen tot essays, van gedichten tot dialogen. Samen vormen ze een staalkaart van de mogelijkheden die creatief schrijven biedt.
Een boek schrijven - TIPS
Begin goed
Als het niet mogelijk is om met iets spannends te openen begin dan met een dialoog of een gebeurtenis. Begin niet met paginalange beschrijvingen van de hoofdpersoon, of de plaats waar hij of zij woont of dergelijke dingen. De lezer haakt dan snel af en stopt dan snel met het boek. Zo’n 40% van de lezers stopt met lezen van een boek dat te traag begint.
Hints voor non-fictie schrijvers
Boekenplan geeft graag non-fictie boeken uit. In alle gevallen schakelen wij een redacteur in voor het redigeren. Als het handig is laten we een redacteur een manuscriptbeoordeling verzorgen, zodat zijn tips door de auteur verwerkt kunnen worden.
De onderstaande ‘tips non-fictie schrijven’ komen voort uit onze ervaring:
Structuur is erg belangrijk
Om tijdens het schrijven structuur te geven, wat uitermate belangrijk is bij non-fictie, begint u een voorlopige inhoudsopgave neer te zetten. Deze opgave werkt u uit door middel van steekwoorden en korte zinnen. Werk er net zo lang aan tot het een begrijpelijk geheel gaat vormen. Dit betekent niet dat het later aangepast mag worden, maar het geeft die belangrijke structuur.
Beperk de informatie over een bepaald onderwerp
De lezer raakt in volstrekte verwarring als over een onderwerp allerlei aanverwante deelonderwerpen worden beschreven. Dat lukt nooit en geeft de lezer geen duidelijkheid.
Lees ook het artikel 'Wat moet er in het colofon staan'.
Consequent werken
Vaak komt het voor dat in eerste instantie een stijl wordt gekozen en verderop in het boek de stijl zich wijzigt. Hou de stijl daarom consequent vast.
Verbindingen tussen de hoofdstukken
Wat op mij persoonlijk erg fijn overkomt, is om als een natuurlijk verbinding tussen de hoofdstukken te schrijven wat de lezer in het komende hoofdstuk kan verwachten en wat in het voorgaande hoofdstuk is behandeld.
Non-fictie is geen dagboek
Een non-fictie boek mag geen dagboek worden, maar in het boek moet de lezer interessante informatie vinden. In een reisboek is de reis het belangrijkst bij een informatief boek de boodschap of in ieder geval het einddoel.
Zoekt u nog enkele commerciële tips kijk kan dan op Boekschrijven.nl. Wilt u al aan de toekomst denken lees dan de tips in het boek Marketing voor schrijvers
Schrijf u in voor de 29 tips over het sucesvol uitgeven van uw boek en de vele tips die daarna nog volgen. U kunt u altijd weer uitschrijven.