Waarom je als auteur niet alles alleen moet doen

    « Terug

    Het ontstaan van Bij twijfel zeker doen van Marly Senden

     

    Ruim twee jaar geleden ontstond het idee om een boek te schrijven, een soort van nog-op-mijn-bucketlist-idee. Het thema was snel bedacht: twijfels over relatie. Een thema waar ik persoonlijk een paar jaar mee bezig ben geweest en dat ik in mijn werk als psycholoog en relatietherapeut veel zie. Welke overwegingen zijn belangrijk in de keuze om voor je relatie te gaan of om je eigen weg te gaan. Dat wilde ik overzichtelijk maken. Uit de losse pols ben ik gaan schrijven. Verhalen uit de praktijk en dan weer een stuk theorie, waardoor je vanzelf de literatuur induikt. Heel boeiend en ook weer leerzaam.

     

    Ondersteuning is altijd nuttig

    Na een paar maanden leek het mij toch verstandig ook professionele ondersteuning te zoeken bij het schrijven van een boek. Ik ben naar een ‘schrijfweek’ op Mallorca gegaan. Daar ontmoette ik andere schrijvers, een uitgever, een redacteur, en een ervaren schrijfster die de cursus organiseerde. Een top-week, veel geleerd, veel plezier en zon. Een van de goede tips in die week: begin met de achterflap! Zo ben je je steeds bewust van de kern van het boek en het resultaat voor de lezer.

     

    Het plezier van het schrijven

    Het schrijven van Bij twijfel zeker doen was ontzettend leuk, en natuurlijk veel meer werk dan gedacht. Na Mallorca ben ik nog twee keer een week naar Terschelling gegaan met mijn Golden Retriever Famke, om ‘meters’ te kunnen maken. Even weg van alle drukte en tussendoor wandelen op het strand. Heerlijk! In september vorig jaar zat ik met zon, 27 graden, Famke en een glas rosé op het terras van een strandtent, toen ik de laatste letter van het boek tikte. ‘Het manuscript’, corrigeerde de uitgever later.

     

    Een uitgever vinden

    Een uitgever vinden is overigens geen vanzelfsprekendheid. Dan begint in feite de tweede fase om te komen tot een boek. Mosae libro kwam met een voorstel dat aansloot bij mijn verwachtingen. Als je voor het eerst een boek schrijft en het professioneel wilt aanpakken, dan kun je het uitgeven het best uitbesteden.

     

    Mosae Libro koos een kritische redacteur die vooral inhoudelijk goede feedback gaf. Hiermee kreeg het boek een echte verbeterslag. Dan volgen er nog zaken als uitvoering en opmaak, de cover en het op de markt brengen van het boek. Je kunt zelf als auteur wel iets aan marketing doen via social media, maar het netwerk van Mosae Libro in diverse media is vele malen groter. Op die manier kreeg mijn boek veel aandacht in een groot landelijk dagblad, op radio en tv, en enkele tijdschriften.

     

    Het eerste boek

    Het eerste echte boek in handen krijgen vond ik het mooiste moment. Ook erg genoten heb ik van de boekpresentatie die ik in kleine kring hield, de media-aandacht en vele reacties die daarop volgden. Voor mij allemaal verrassingen waar ik geen rekening mee gehouden had.

     

    Marly Senden

    Share |