Hoe kan ik een boek beter uitgeven, promoten en verkopen

  Achter de glimlach van de Sri Lankaan

  « Terug

  sri lanka - Eleonore Breukel

  Achter de Glimlach van de Sri Lankaan

   

  De VOC koloniseerde Sri Lanka maar liefst 150 jaar. Het paradijselijke eiland is ogenschijnlijk nog even magisch als destijds. Wat schuilt er achter de gulle glimlach van haar gastvrije bevolking. Welk effect hebben de koloniserende Portugezen, Hollanders en Britten gehad. Is het motto Verdeel en heers nog altijd van toepassing?

   

  In Achter de Glimlach van de Sri Lankaan vertellen mensen over hun voortdurend botsende culturen. De machtige boeddhistische Singalezen, de Hindoe Tamils, de Moslims, de Christenen en de Burghers. Deze Dutch Burghers, ooit de elite, zijn de nazaten van de VOC.

   

  Een blik achter het schilderachtige decor van tempels, theeplantages en jungles, waarin olifanten en pauwen parmantig schrijden, laat de realiteit achter die gulle glimlach zien.
  Op zoek naar de werkelijkheid reis ik door het land met trein, bus en boot en luister naar de verhalen van mensen die ik ontmoet.

   

  Hier een voorproefje uit Achter de Glimlach van de Sri Lankaan

   

  Henrik van Straaten een rasechte nazaat van de VOC vertelt hoe zijn mede Burghers verenigd zijn in de Dutch Burgher Union. Ze eten, drinken en dansen er onder de blikken van Hollandse Gouverneurs die, met hun pruiken van pijpenkrullen en kragen van kant, vanaf hun portretten aan de muur, nog altijd gezag af dwingen. Jammer dat steeds  meer borden van straten en pleinen die de namen van de Hollandse Burghers dragen worden vervangen.
  Wil men ook hier het verleden wissen?

    

  Het strikt naleven van de jaarlijkse horoscoop kalender, de Apa Litha, houdt een stevige grip op de gelovige meerderheid, zegt Shanta. De kalender geeft de auspicious times in dag en uur, wanneer te onderhandelen, te verhuizen, te werken en wanneer en wat te eten. De Apa Litha geeft de gewone man, zakenmensen en regeringsleiders zekerheid en vrijwaart hen van mogelijk onheil.
  Maar hoe gecompliceerd is het om de Apa Litha te volgen.

   

  Wie het spoor neemt spoort niet. De spoorlijn is door de Britten aangelegd om hun geroofde schatten te vervoeren. Neem de trein en je begrijpt de strijd van het bestaan. Overvolle treinen waar arbeiders, kantoorlieden en verkopers al zwetend op elkaar geplakt staan. Wie geen vierkante centimeter vindt om zijn voet neer te zetten hangt buiten aan de open deuren de benen bungelend boven de rails terwijl de spoorbewoners toekijken.
  Waarom durf ik nooit te zeggen dat ik met de trein kom?

   

  Verdeel en heers door de macht van taal. De VOC heeft veel Nederlandse woorden achtergelaten maar de Britten hun taal. Hema vertelt hoe de Engelse taal een beeld geeft van je sociaal-maatschappelijk positie. Hoe er thuis Engels gesproken wordt en met de bediendes Singalees. Verschil moet er immers zijn. Hoe deze bediendes, arbeiders of vissers vooral moeten blijven doen waar ze vanuit hun kaste goed in zijn.
  Wie houdt deze verdeling in stand?

   

  De gunstige geopolitiek ligging van Sri Lanka is van onschatbaar waarde. Het is een speelbal van China, India en Amerika. De diepzeehaven in het zuiden, het nutteloze vliegveld waar de olifanten over de landingsbaan lopen, het opgespoten schiereiland voor Colombo, aangelegd door Chinezen. De onbetaalbare schuld aan China wordt afgekocht met het weggeven van grond op strategische plekken.
  Voelt de Sri Lankaan zich nog wel thuis in eigen land?

   

  Dit zijn slechts enkele van de verhalen in Achter de Glimlach van de Sri Lankaan. Verhalen die een beeld schetsen van de strijd om het bestaan, in een cultuur waar tijd elastisch en de waarheid flexibel is.
  Is de gulle glimlach tot een pijnlijke grimas verworden?

   

  Waarom je naar Sri Lanka moet gaan

  De rijke cultuur en geschiedenis van Sri Lanka, het prachtige landschap, de overvloed aan mogelijkheden om wilde dieren te spotten, zijn de belangrijkste redenen waarom het land bovenaan de bucketlists van veel reizigers staat.

   

  Vanwege de relatief kleine omvang zijn veel van de beste attracties en bestemmingen binnen slechts een paar uur van elkaar verwijderd. Als je een strak schema hebt, kun je op één dag de ochtend doorbrengen op een van de acht UNESCO-werelderfgoedlocaties van het land, 's middags op safari gaan en 's avonds ontspannen en genieten van een kopje thee van een van de plantages in het heuvelland.

   

   

  Geef, als je meer tijd hebt, de gelegenheid voor spontane verkenningen - roadtrippen door het hele land biedt bijna overal mooie uitzichten, en misschien stop je wel om onderweg een paar olifanten te spotten!

   

   

   

   

  Eleonore Breukel is een Intercultural Management Consultant. Ze woonde in Parijs, Rome, Londen, Athene en Curaçao, werkte in veertig landen en spreekt acht talen. Amsterdam is nu haar basis maar zij beschouwt Sri Lanka als haar tweede thuis. Ze publiceerde talloze internationaal cultuur gerelateerde artikelen en is coauteur van Wereldwijd Zakendoen.

   

  Lees tip: Wanneer culturen elkaar ontmoeten van Kirtika van Hunen.

  Lees ook de review over de Achter de glimlach van de Sri Lankaan.

   

   

  Share |

  Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reacties lezen.