Meer boeken voor lezers in coronatijd

    « Terug

    Wat kan ik doen?

     

    Worden er inderdaad nu meer boeken gelezen dan voor corona?

    Zoals nu uit de cijfers van het GFK over 2021 blijkt werden er dat jaar weer meer boeken gelezen en gekocht dan eerder. Dat is goed nieuws voor uitgevers en schrijvers. Ook wereldwijd zit de verkoop van boeken in de lift zit. Bibliotheken zien meer uitleen van ebooks en de abonnementen op streamingsdiensten als Storytel groeien explosief. Bij Amazon draaien ze overuren.

     

    Ja, maar dat gaat alleen over ebooks enzo. Hoe zit dat met papieren boeken?

    Het is duidelijk dat fysieke boekhandels het zwaar hebben. Zeker nu we wéér in een lockdown zitten. Klanten komen niet meer bij ze op bezoek. Boekhandels met een webshop hebben het al iets makkelijker.

     

    Naast het drukken van een oplage is er ook nog Print on Demand. Papieren boeken die per stuk worden geprint op het moment dat er eentje is verkocht via een webshop. Een nadeel daarvan is vaak wel dat de levertijden lang zijn, soms wel twee weken. Dus eigenlijk heb je daar niet zoveel op het moment dat je als lezer meteen wat te lezen wilt hebben.

     

    Ah, ik zie al welke kant het opgaat. Iedereen moet ebooks gaan lezen

    Nee, iedereen moet niet per se ebooks lezen. Maar je moet wel toegeven dat ebooks, de online bieb en audioboeken momenteel een uitkomst zijn.

     

    Tja, daar heb je misschien gelijk in. Maar dan heb ik een probleem, want mijn boeken zijn alleen op papier uitgegeven. Wat nu?

    Een van de beste dingen die je nu kunt doen is zorgen dat je boeken ook zo snel mogelijk als ebook op de markt komen. Zorg dat ze op zoveel mogelijk webshops te koop komen te staan, dan krijgen zoveel mogelijk lezers ze onder ogen.

     

    Maar hoe krijg ik dat voor elkaar? Ik heb geen idee waar ik zou moeten beginnen.

    Als je je eigen boeken uitgeeft, maar je hebt weinig technische kennis, kun je gebruik maken van een uitgeefdienst als Boekenplan. Zij kunnen je helpen de ebook files klaar te maken en te publiceren.

     

    Ben je wat zekerder met de computer, dan kun je ook veel zelf. Bijvoorbeeld door een Worddoc met behulp van de Stijlgids van Smashwords aan te passen en er via Calibre een Epub ebook van te maken. Deze kun je dan zelf uploaden naar enkele zelfuitgeefplatformen, zoals Kobo Writing Life, Kindle Direct Publishing en Smashwords.

    Met deze drie platformen kun je de hele wereld beslaan met je ebooks, inclusief Bol.com.

     

    Wil je dat je ebooks ook via de online bieb en online boekhandels in Nederland te koop is, dan zul je via een CB-aansluiting moeten gaan. Daar is Boekenplan dan weer handig voor.

     

    Oké, duidelijk. Maar is het niet een beetje sneaky om geld te willen verdienen aan mensen die in vervelende omstandigheden zitten?

    Hoezo? Wie zegt dat je ze moet uitbuiten?

     

    Gelukkig geldt de Wet op de vaste boekenprijs alleen voor papieren boeken. Ebooks vallen daar niet onder. Daardoor kun je zoveel spelen met de prijs als je wilt.

     

    Stel dat je al wel ebooks te koop hebt. Dan zou je de prijzen daarvan tijdelijk lager kunnen maken. Natuurlijk houd je dan minder royalty’s over, maar meer lezers zullen geneigd zijn je ebook aan te schaffen en daarmee heb je de kans er vele nieuwe fans bij te krijgen. Fans die nadat alles weer voorbij is straks nog steeds boeken van je willen lezen.

     

    En ook als je nu je eerste ebook op de markt gaat brengen kun je een aangepaste prijs hanteren. Geen enkel probleem.

    Zorg in elk geval wel dat lezers van je verkoopactie horen, door bijvoorbeeld reclame te maken op Facebook. En uiteraard breng je de abonnees van je mailinglist ervan op de hoogte.

     

    Wacht effe. Tot nu toe kon ik het nog volgen, maar mailinglist? Wat is dat?

    Ah, dat is nog een belangrijk ding dat je eigenlijk zou moeten doen in deze corona tijd. Een mailinglist opzetten als je die nog niet hebt.

     

    Oké, maar dan weet ik nog niet wat het is. Het is toch niet hetzelfde als een nieuwsbrief versturen, want daar heb ik helemaal geen zin in.

    Nee, een nieuwsbrief is niet hetzelfde als een mailinglist. Een mailinglist is simpelweg een lijst met emailadressen die je via je website verzameld. Bijvoorbeeld door een gratis kort verhaal weg te geven.

    Een mailinglist kun je makkelijk gratis opzetten via een mailinglistprovider zoals Laposta of Mailerlite.

    Heb je eenmaal wat abonnees vergaard, dan zou je ze zo nu en dan een email, bijvoorbeeld een nieuwsbrief, kunnen sturen, maar dat hoeft niet per se.

     

    Klinkt allemaal heel veel werk. Wat is het nut ervan?

    Je moet het zo bekijken. Stel dat jouw kaasboer je een blokje kaas gratis laat proeven. Dan is de kans groot dat je een groter stuk kaas aanschaft. Stel nu dat je op dat moment hem ook je emailadres geeft, dan kan hij je later makkelijk op de hoogte stellen van nieuwe lekkere soorten kaas die hij verkoopt.

     

    Een relatie opbouwen met je lezers is superbelangrijk. Door ze persoonlijk op de hoogte te kunnen houden via de email, zullen ze wellicht superfans worden die al je boeken kopen en al hun vrienden erover vertellen.

     

    En ja, dat kun je misschien ook via Facebook of Twitter doen. Maar dan heb jíj niet de touwtjes in handen. Facebook bepaald wie er allemaal je berichten zien, niet jij. Via een email sta je blijvend in veel directer contact met je lezers.

     

    Ik begrijp het. Je hebt me overtuigd. Wat staat me nu dus te doen?

    Ten eerste, zorg dat je boeken overal beschikbaar komen als ebooks. Ten tweede, zorg dat ze een speciale ‘corona actie’ prijs krijgen en als laatste, zet een mailinglist op, zodat je rechtstreeks in contact komt met je fans.

     

    De kans is zeer groot dat de digitale wereld na corona een grotere rol gaat spelen in ons leven. Zorg dus dat je deze tijd gebruikt om dingen zo opzet dat je daar dan meteen gebruik van kunt maken!

     

     

    Gastblogger:

     

    Maria Staal is schrijver en self-publishing expert. Over het zelf uitgeven van boeken en de marketing en promotie die daarbij komt kijken heeft ze drie boeken geschreven. Ook heeft ze al sinds 2015 een blog over dit onderwerp.

    Maria woont in het noorden van Nederland met drie ratjes, een tuin vol onkruid en een vijver vol kikkers.

     

     

    Maria Staal Selfpublishing expert

     

     

    Leestips: artikel over recensiesboeken verkopen als een tierelier en het artikel Tips voor meer succes.

    Artikel bijgewerkt op 12-01-2022.

     

     

    Share |