Boekenplan's kennisbank: Tips & info voor auteurs

    Alle berichten gepubliceerd in

    Mei 2017

    Review Dooie dagen - Misdaadroman - Pim Hermans

    Misdaadroman Dooie dagen van Pim Hermans

    Geweldig dat je als uitgever op vrijdagmorgen het telefoontje krijgt van CPNB dat zij ons weekend goed gaan maken. Dooie dagen van Pim Hermans is zijn debuutroman en door de jury van de Schaduwprijs 2017 zo goed bevonden dat Pim Hermans genomineerd en op de shortlist staat.

     

    Een mooie prestatie waar wij als team erg trots op zijn. Er is hard aan gewerkt. Dooie dagen is uitgegeven in het fonds Mosae Libro. Op 8 juni, als aftrap van de spannende boekenweken, wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de RTL late Night. De Spannende boeken weken zijn van 9 juni tot en met 25 juni.

    Dooie dagen speelt zich af in Amsterdam Betondorp

    Dooie dagen geeft een prachtig tijdsbeeld van de jaren vijftig

    In de jaren vijftig groeit een jongen op in een ontwricht gezin. In de schaduw van het Ajax-stadion probeert hij zich te handhaven onder de tirannie van zijn moeder en de hoofdonderwijzer. De traumatische ervaringen brengen hem uit zijn evenwicht. In de zeventiger jaren leggen de hoofdpersonen uit zijn jeugd ineens het loodje. De politie tast in het duister. Als een van de slachtoffers een oude dienstkameraad blijkt te zijn moet de rechercheur bovendien zijn Indië-verleden onder ogen zien. Dooie dagen is niet alleen een spannende misdaadroman. Het boek geeft ook een fraai tijdsbeeld van de Amsterdamse arbeiderswijk Betondorp en van enkele belangrijke politieke en sociale thema's.

    Lees meer over het boek uitgeven bij Boekenplan in Maastricht.

     

      nominatie schaduwprijs 2017 voor de beste misdaadroman

     

    Lees meer bij Mosae Libro

    Direct bestellen bij Booxstore.nl

     

    Geschiedenis van Betondorp

    Nederland  is in de Eerste Wereldoorlog "neutraal" geweest, de gevolgen van deze vierjarige oorlog waren voor ons land duidelijk merkbaar. Natuurlijk werden ons materiële verwoestingen bespaard, maar de woningnood, bijvoorbeeld, was enorm.

     

    In de jaren 1919 - 1921 bedroeg de landelijke investering voor de woningbouw 461 miljoen gulden. Daarin had Amsterdam een groot aandeel (26,5 miljoen).

     

    Begin 1921 bedroeg het woning tekort ruim 20.000 op een totaal van 150.704. Na 1921 werden er, mede door de invoering van een premieregeling voor de bouw van woningen, door particulieren op ruime schaal woningen gebouwd.

     

    De grote uitbreidingen van Amsterdam na de Tweede Wereldoorlog tuinsteden genoemd (Buitenveldert, Geuzenveld, Osdorp, Overtoomseveld, Slotermeer, Slotervaart), na het einde van de Eerste Wereldoorlog bouwde men tuindorpen. We denken hierbij aan Tuindorp Oostzaan (1920-1924), Tuindorp Watergraafsmeer (1923 -1925) en Tuindorp Nieuwendam (1925-1927). Zij verrezen ver van de toen bewoonde wijkcentra en om er te komen moest men, naar een gezegde uit die tijd, "brood meenemen".

     

    Lees het hele artikel ...

     

    Share |

    Recensie voor de relatietwijfelaar

    Bij twijfel zeker doen – voor de relatietwijfelaar


    Twijfels over je relatie? Dan ben je een relatietwijfelaar. Je kunt twijfelen of je een relatie moet aangaan of twijfelen aan je huidige relatie in de zin van 'zit het er nog in?' Je krijgt in dit praktische boek een

    Share |

    Relatietwijfels | Bij twijfel zeker doen | Marly Senden

    Bij twijfel zeker doen het boek van Marly Senden Psycholoog

    Relatietwijfels: 6 redenen om te twijfelen en wat je eraan kunt doen

     

    Relaties zijn een belangrijk onderdeel van ons leven, maar soms kunnen er twijfels ontstaan over onze relatie. Relatietwijfels zijn er in alle soorten en maten. Misschien voel je je uit elkaar gegroeid, ben je verliefd op een ander, is er veel ruzie, of komt alles steeds op jou neer. Psychologe en relatietherapeute Marly Senden behandelt zes verschillende redenen om te twijfelen en wat je eraan kunt doen.

     

    Je voelt je niet meer verbonden

    Het gevoel van verbondenheid is cruciaal in elke relatie. Het kan echter gebeuren dat je je niet meer verbonden voelt met je partner. Dit kan gebeuren als je je niet begrepen voelt, als je partner niet naar je luistert, als je verschillende interesses hebt, of als je partner niet genoeg tijd aan je besteedt. Als je je niet meer verbonden voelt, kan het voelen alsof je in een lege relatie zit.

     

    Wat kun je doen?

    Probeer te praten met je partner over je gevoelens en behoeften. Als je partner niet naar je luistert of niet bereid is om te veranderen, kan relatietherapie helpen om te leren communiceren en verbinding te herstellen.

     

    Je bent verliefd op een ander

    Het kan gebeuren dat je verliefd wordt op iemand anders terwijl je nog in een relatie zit. Dit kan gebeuren omdat je behoeften niet worden vervuld in je huidige relatie, of omdat je partner niet de persoon is waar je dacht verliefd op te zijn.

     

    Wat kun je doen bij twijfel over je relatie?

    Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegen jezelf en je partner over je gevoelens. Als je nog steeds van je partner houdt, kan relatietherapie helpen om te werken aan de relatie. Als je besluit om je relatie te beëindigen, wees dan eerlijk en respectvol tegenover je partner.

     

    Er is veel ruzie

    Ruzie maken is normaal in een relatie, maar als het de overhand krijgt kan het een teken zijn dat er iets mis is. Constante ruzies kunnen leiden tot een negatieve sfeer en schade aan de relatie.

     

    Wat kun je doen?

    Probeer te begrijpen waar de ruzies vandaan komen en probeer oplossingen te vinden. Het kan helpen om tijd te nemen om af te koelen voordat je in een discussie gaat. Als de ruzies blijven aanhouden, kan relatietherapie helpen om te leren communiceren en conflicten op te lossen.

     

    Je voelt je niet gewaardeerd

    Het is belangrijk om je gewaardeerd te voelen in een relatie. Als je het gevoel hebt dat je partner je niet waardeert of geen rekening houdt met je gevoelens, kan dit leiden tot spanningen in de relatie.

     

    Wat kun je doen?

    Probeer te praten met je partner over je gevoelens en behoeften. Als je partner niet bereid is om te veranderen, is het belangrijk om te overwegen of deze relatie wel gezond voor je is. Je verdient het om in een relatie te zijn waarin je je gewaardeerd en geliefd voelt. Als je samen verder wilt gaan, kan het helpen om elkaars liefdestaal te begrijpen en acties te ondernemen om elkaar te laten zien dat je elkaar waardeert.

     

    Je hebt het gevoel dat alles op jou neerkomt

    Het kan gebeuren dat je het gevoel hebt dat je alles doet in de relatie en dat je partner niet genoeg bijdraagt. Dit kan leiden tot frustratie en ontevredenheid.

     

    Wat kun je doen?

    Probeer duidelijk te communiceren met je partner over je behoeften en verwachtingen. Maak afspraken over hoe je de taken in de relatie verdeelt. Het kan helpen om takenlijsten te maken en regelmatig te evalueren of deze eerlijk verdeeld zijn. Als je partner niet bereid is om bij te dragen, kan het belangrijk zijn om te overwegen of deze relatie wel gezond voor je is.

     

    Je bent niet meer gelukkig in de relatie

    Soms kan het gebeuren dat je niet meer gelukkig bent in de relatie, zelfs als er geen duidelijke reden lijkt te zijn. Het kan zijn dat je uit elkaar bent gegroeid, dat je verschillende doelen hebt, of dat je niet meer dezelfde persoon bent als toen je de relatie begon.

     

    Wat kun je doen?

    Het is belangrijk om eerlijk tegenover jezelf en je partner te zijn over je gevoelens. Probeer te begrijpen waarom je niet meer gelukkig bent en wat er veranderd moet worden om weer gelukkig te zijn in de relatie. Als het niet lukt om de relatie te herstellen, is het belangrijk om respectvol en eerlijk te zijn tegenover je partner en te beslissen wat het beste is voor jou.

     

    Conclusie

    Relatietwijfels zijn normaal en kunnen verschillende redenen hebben. Het is belangrijk om te begrijpen waarom je twijfels hebt en te proberen oplossingen te vinden om de relatie te herstellen. Relatietherapie kan helpen om te leren communiceren en conflicten op te lossen. Het is echter ook belangrijk om eerlijk te zijn tegenover jezelf en te beslissen wat het beste is voor jou, zelfs als dit betekent dat je de relatie moet beëindigen.

     


     

    Bij twijfel zeker doen van Marly Senden, meer informatie kunt u vinden bij: Booxstore.

     

    Artikel Bij twijfel zeker doen in Psychologie Magazine nummer 6 – 2017

     

    Share |