foto van Eva Peron - Evita

105de geboortedag van Eva Perón, de legendarische Evita

 

Op 7 mei 2024 is het 105 jaar geleden dat Eva Perón werd geboren. We kennen haar allemaal als Evita door de gelijknamige musical en de verfilming hiervan met Madonna. Alhoewel historisch veelal onjuist bracht de musical met het hoofdnummer Don’t cry for me Argentina Eva Perón niettemin wereldfaam.

 

Evita Perrón was een bijzondere vrouw die tijdens haar korte leven veel heeft bereikt en een diepe indruk heeft achtergelaten in Argentinië en de rest van de wereld. Haar verhaal bevat grote thema's zoals liefde, macht, rijkdom, roem, opoffering, ziekte en dood. Laten we eens wat dieper ingaan op haar leven en wat haar zo'n bijzondere persoon maakte.

 

 

Evita werd geboren in een arm dorp op het Argentijnse platteland en haar jeugd was niet gemakkelijk. Haar ouders waren niet getrouwd en haar vader verliet het gezin toen ze nog jong was. Toen ze 15 jaar oud was, verliet ze haar geboortedorp om actrice te worden in Buenos Aires. Hoewel ze middelmatig acteertalent had, slaagde ze erin om een carrière op te bouwen en uiteindelijk de aandacht te trekken van Juan Domingo Perón, een opkomende politicus in Argentinië.

 

 

Perón en Evita trouwden in 1945 en twee jaar later werd Perón verkozen tot president van Argentinië. Evita werd de Primera Dama van het land en begon haar werk als sociale activist. Ze richtte de Eva Perón Stichting op om de armen en de arbeidersklasse te helpen en haar werk werd enorm gewaardeerd door het volk van Argentinië. Ze organiseerde grootschalige liefdadigheidsacties en richtte scholen en ziekenhuizen op voor de minderbedeelden.

 

 

Ondanks haar populariteit was Evita ook zeer controversieel en werd ze gehaat door veel van de rijken en conservatieven in Argentinië. Haar relatie met de vakbonden en haar politieke invloed maakten haar een bedreiging voor de gevestigde orde en de elites. Na haar dood in 1952 werd haar naam en reputatie systematisch aangevallen door de militaire regeringen die Argentinië regeerden tot de jaren 80. Maar zelfs in ballingschap bleef Evita's populariteit groeien en haar nalatenschap inspireerde veel mensen om op te komen voor sociale rechtvaardigheid en gelijkheid.

 

 

Evita's leven en werk zijn een voorbeeld van wat er mogelijk is wanneer een persoon toegewijd is aan een hoger doel. Ondanks haar korte leven bereikte ze enorm veel en veranderde ze het leven van veel Argentijnen. Haar nalatenschap blijft tot op de dag van vandaag voortleven en inspireert mensen over de hele wereld. Ze was een unieke persoonlijkheid die liefde, passie en toewijding toonde aan de minderbedeelden en daarmee een blijvende impact achterliet.

omslag van het boek Beknopte geschiedenis Argentinië

Geschiedenis van Argentinië

Evita is één van de intrigerende facetten uit de dramatische en fascinerende geschiedenis van Argentinië met haar hoogtepunten en vele dieptepunten. Voor wie hierover meer wil weten biedt het boek “Beknopte geschiedenis van Argentinië” van historicus Félix Luna een mooie inleiding!

Bekijk de boektrailer

 

 

Leestip: De verhalende geschiedenis van Argentinië

Share |