Papierprijzen stijgen snel: uitdagingen en kansen

  « Terug

  krantenkoppen tijdens de crisis

  Stijgende papierprijzen door tekorten en stijgende vraag

   

  Er ontstaat grote onrust over de snelle stijging van de papierprijzen. Sinds begin 2021 stijgt de vraag naar papier en karton enorm doordat veel online wordt besteld. Hierdoor ontstaat er een tekort aan grondstoffen. Wereldwijd heerst er op het moment een tekort aan productiecapaciteit. Je moet er ook niet raar van opkijken dat je bestelde papier niet op tijd binnenkomt omdat een of andere cowboy je bestelling heeft weggekaapt.
   

  De papiermarkt in Europa ondervindt (januari 2024) aanzienlijke prijsstijgingen en materiaaltekorten, vooral voor essentiële grondstoffen zoals papier en drukplaten. Deze situatie wordt nog verergerd door de aankondiging van verdere prijsverhogingen door fabrikanten, ondanks recordwinsten. Unitedprint heeft gereageerd op deze uitdagingen door een inkooppartnerprogramma te lanceren dat toegang biedt tot papier en drukplaten tegen prijzen die tot 50% lager zijn dan de huidige marktprijzen. Dit programma is gericht op het bieden van eerlijke, concurrerende voordelen voor drukkers in heel Europa​.

   

  Transformatie naar verpakking

   

  Nog een reden waarom de productiecapaciteit is gedaald: In 2020 is er door het begin van de pandemie de vraag naar papier sterk gedaald hierdoor zijn fabrieken overgestapt naar de fabricage van karton. Deze transformatie gaat nog steeds door.

   

  Oudpapier

   

  De toename van de vraag naar karton drukt ook op de markt van oudpapier, die in volume vorig jaar is teruggevallen door het geringere aanbod van oudpapier. Dit is als basisstof van belang is voor de productie van nieuw papier  en brengt de beschikbaarheid van oudpapier de keten weer in gevaar. Het gevolg is een enorme stijging van de prijzen van oudpapier (drie tot vier keer) ten opzichte van een jaar geleden.

   

  Toekomst

   

  De verwachting is dat de prijzen de komende maanden verder zullen stijgen. Het is voor ons dan ook erg lastig offertes aan te bieden die voor maanden vast staan. Ook de verkoopprijzen van boeken staan onder druk door het tekort aan grondstoffen. Ook de energiekosten en transportkosten stijgen flink.

   

  Stijging per september 2022

   

  De prijsverhogingen verschillen per papier- of kartonsoort. Voor sommige klanten kan het iets erger uitpakken dan voor andere. Om een indruk te geven:

  • kartonsoorten: tussen de 5 en 15%,
  • gestreken en ongestreken papier: tussen de 8 en 14%.

   

  Voor het papier voor onze boeken zitten we gemiddeld op 10% verhoging in september 2022.

  In 2023 is de verwachting dat de papierprijzen nog iets zullen stijgen de oorzaken van de hoge prijzen zijn er nog steeds.
   

  Update geschreven juli 2023: Na enkele maanden van stabilisatie hebben we waargenomen dat de prijzen voor bijna alle papiersoorten voor februari 2023 licht zijn gedaald.
   


  Oorzaken

   

  De oorzaken van de stijgende prijzen zullen bekend in de oren klinken:

  • pulp schaarste,
  • hogere transportkosten
  • stijgende energieprijs.

   

  Kansen en mogelijkheden

  Bij stijgende papierprijzen en tekorten aan grondstoffen ontstaan er uitdagende maar ook interessante kansen in de grafische markt. Creatieve oplossingen en innovatieve benaderingen kunnen leiden tot efficiënter gebruik van papier en alternatieve materiaalkeuzes. Door het heroverwegen van ontwerp- en productieprocessen kunnen grafische bedrijven nieuwe mogelijkheden verkennen, zoals het gebruik van gerecycled papier, digitale oplossingen en duurzame alternatieven.


  Daarnaast kan een verschuiving naar meer digitale communicatiekanalen en online publicaties helpen om de afhankelijkheid van fysiek papier te verminderen. Het is belangrijk om proactief te blijven en te investeren in duurzame en kosteneffectieve oplossingen om de uitdagingen van de markt het hoofd te bieden en te profiteren van de kansen die zich voordoen.

   

  2024 Brengt plannen voor een productieboost, maar de prijs blijft een intrigerend raadsel, met vraagtekens rond de mogelijke gevolgen.
  De vraag naar papier en karton neemt af, waardoor papierfabrieken met aanzienlijke voorraden zitten en hun productie hebben verminderd. Het wordt voorspeld dat de prijzen voor papier in 2024 zullen blijven fluctueren.

   

  Leestips:

  Wij gaan voor een groen 2023

  Kies een redacteur met grote zorg

  Hoe wordt je boek beter vindbaar

  Waarom je als auteur niet alles alleen moet doen

  Boeken verkopen

  Promotieplan voor je nieuwe boek

  Boek promoten social media

  Vaste Boekenprijs

  6-tips: hoe begin je een boek

  Kalligrafie

  Manuscriptbeoordeling

  Vluchtelingen - Wat kom jij hier doen?

  Geschiedenis van Nederlands Limburg

  Share |