Ook de kleine culturele verschillen zijn boeiend

Als het gaat om culturele verschillen, hoeven het geen grote dingen te zijn die tot misverstanden kunnen leiden.

 

Het bestellen van een kopje koffie of een glaasje fris kan voor een Nederlander in het buitenland tot bijzondere verrassingen leiden, net zoals een buitenlander zich in Nederland kan verbazen over hetzelfde fenomeen. "Wat zijn dat voor manieren?!" is de titel van het tweede boek van Mirjam van Roode. De illustraties zijn gemaakt door Marlies de Jong, die een opleiding tot beeldend kunstenaar heeft gevolgd in Maastricht. Van Roode heeft geografie gestudeerd in Utrecht en heeft daarna jarenlang in Afrika gewoond. In haar eerste boek, "De roep van de mapori", schrijft ze over haar ervaringen als echtgenote van een Keniaanse man en moeder van hun twee kinderen.

 

 

Deze tweede bundel is een plezierige verzameling van ruim twintig korte, anekdotische verhalen die met empathie en humor worden verteld. Wat deze verhalen verfrissend maakt, is dat Van Roode geen paternalistische kijk heeft op haar omgeving. Ze beschrijft haar ervaringen en observaties zonder haar eigen normen en waarden op te leggen aan anderen. De verhalen zijn boeiend en bieden een interessante kijk op hoe het leven in verschillende landen kan zijn. De illustraties van De Jong voegen ook een leuke touch toe aan de bundel en maken het geheel compleet.

 

 

Kortom, "Wat zijn dat voor manieren?!" is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in andere culturen en graag een kijkje wil nemen in het leven van mensen die in het buitenland wonen. Of je nu zelf een expat bent, of gewoon geïnteresseerd bent in andere culturen en ervaringen, dit boek biedt een interessante en vermakelijke leeservaring.

 

 

Mirjam van Roode slaagt erin om de lezer mee te nemen op haar reis en haar ervaringen in verschillende landen te delen op een manier die herkenbaar en toch verfrissend is. Haar humoristische en empathische schrijfstijl zorgt ervoor dat de verhalen niet alleen boeiend zijn, maar ook luchtig en plezierig om te lezen.

 

 

Bovendien is het verfrissend dat Van Roode geen oordeel velt over de culturele verschillen die ze tegenkomt. In plaats daarvan laat ze zien hoe deze verschillen ons kunnen verrijken en hoe we van elkaar kunnen leren door elkaars manieren en gewoontes te begrijpen.

 

 

Kortom, "Wat zijn dat voor manieren?!" is een boek dat je aan het lachen maakt, je verbaast en je aan het denken zet over hoe we met elkaar omgaan in een steeds globalere wereld. Een aanrader voor iedereen die openstaat voor nieuwe ervaringen en perspectieven.

 

Share |