Auteur-boekuitgeven
Boek uitgeven, samen maken we er een succes van

Hoe schrijft u een geslaagd boek: volg de 9 punten

Essentiële boekschrijftips voor beginnende schrijvers

hoe schrijf je een boek, tips van Boekenplan

 

Hoe schrijf ik een boek, waarom boekschrijftips zo belangrijk zijn

 

Het schrijven van een boek begint met een cruciale keuze, ongeacht of u droomt van een meeslepende roman, een informatief non-fictiewerk, een verzameling gedichten of iets geheel anders. Het begint allemaal met het bepalen van wat u wilt schrijven en waar u inspiratie vandaan komt. Maar nadat deze beslissing is genomen, begint het echte werk. Het is tijd om plannen te maken en doelen te stellen om uw schrijfproject tot een succesvol einde te brengen. Dit omvat grondig onderzoek doen over het onderwerp, mogelijke uitgevers verkennen en waardevolle feedback verzamelen van collega-schrijvers of andere auteurs.
 

Eenmaal deze eerste stap genomen, bevind u zich op een rotonde met verschillende afslagen, wat het lastig kan maken om je ideeën verder uit te werken. U vraagt zich af welke afslag het beste bij u past. Gelukkig kunnen tips over het schrijven van een boek van onschatbare waarde zijn. In het volgende gedeelte vindt u enkele waardevolle tips van ervaren insiders die kunnen helpen bij het verwezenlijken van uw schrijfambities.

 

Boekschrijftips - het begin

Hoe begint u? Aan een verhaal, novelle of roman gaat namelijk veel vooraf: ideeën en personages ontwikkelen, conflictstof op het spoor komen, mogelijke verhaalwerelden afbakenen. In het boek Het begin van Pim Wiersinga laat de auteur zien hoe u vanuit invallen en gedachteflarden tot een bruikbaar verhaalidee kunt komen. Met als proef op de som: hoe zet ik het eerste hoofdstuk op?

 

Personages

Verhalen draaien om personages. Personages die een conflict aangaan, een conflict dat vanuit een bepaald perspectief belicht wordt. In Personages, conflict, perspectief vertelt Frans Stüger hoe u personages vindt voor uw verhalen. Aan welke eisen moeten ze voldoen om ze echte literaire personages te laten worden? Waarom is het conflict zo belangrijk? En wat voor invloed heeft het perspectief op uw vertelling?

 

Stüger: Hoe beter je deze specifieke vaardigheden van het schrijverschap beheerst, hoe meer vrijheid je hebt om het verhaal te schrijven dat je voor ogen staat; niet gehinderd door gebrek aan techniek.

 

Componeren met woorden

In de uitgave De wil en de weg van Jan Brokken komt vooral aan bod: hoe bereikt u dat uw boek boeiend en fascinerend wordt. In dit beste schrijfboek van de laatste jaren leert u componeren met tekst. De auteur laat u de hindernissen zien.

 

Oefenen: zelf een boek schrijven

Het grote schrijf-doe-boek is totaal anders dan de bovenstaande boeken. Door Het grote schrijf-doe-boek kunt u zich niet alleen een jaar lang laten inspireren, maar kunt u ook technieken oefenen en ideeën opdoen. Alle literaire genres hebben een eigen plek: van verhalen tot essays, van gedichten tot dialogen. Samen vormen ze een staalkaart van de mogelijkheden die creatief schrijven biedt.

 

Een boek schrijven - TIPS

 

Begin goed

Als het niet mogelijk is om met iets spannends te openen begin dan met een dialoog of een gebeurtenis. Begin niet met paginalange beschrijvingen van de hoofdpersoon, of de plaats waar hij of zij woont of dergelijke dingen. De lezer haakt dan snel af en stopt dan snel met het boek. Zo’n 40% van de lezers stopt met lezen van een boek dat te traag begint.

 

Hints voor non-fictie schrijvers

 

Boekenplan geeft graag non-fictie boeken uit. Eventueel laten we een redacteur een manuscriptbeoordeling verzorgen, zodat zijn tips door de auteur verwerkt kunnen worden.

 

De onderstaande ‘tips non-fictie schrijven’ komen voort uit onze ervaring:

 

Structuur is erg belangrijk

Om tijdens het schrijven structuur te geven, wat uitermate belangrijk is bij non-fictie, begint u een voorlopige inhoudsopgave neer te zetten. Deze opgave werkt u uit door middel van steekwoorden en korte zinnen. Werk er net zo lang aan tot het een begrijpelijk geheel gaat vormen. Dit betekent niet dat het later niet aangepast mag worden, maar het geeft die belangrijke structuur.
 

Beperk de informatie over een bepaald onderwerp

De lezer raakt in volstrekte verwarring als binnen een onderwerp allerlei aanverwante deelonderwerpen worden beschreven. Dat geeft de lezer geen duidelijkheid.

Lees ook het artikel 'Wat moet er in het colofon staan'.

Consequent werken

Vaak komt het voor dat in eerste instantie een stijl wordt gekozen en verderop in het boek de stijl zich wijzigt. Hou de stijl daarom consequent vast.
 

Verbindingen tussen de hoofdstukken

Wat erg fijn overkomt, is om als een natuurlijke verbinding tussen de hoofdstukken te schrijven wat de lezer in het komende hoofdstuk kan verwachten en wat in het voorgaande hoofdstuk is behandeld.
 

Non-fictie is geen dagboek

Een non-fictie boek mag geen dagboek worden, maar in het boek moet de lezer interessante informatie vinden. In een reisboek is de reis het belangrijkst, bij een informatief boek de boodschap of in ieder geval het einddoel.
 

 

Negen belangrijke punten om in gedachten te houden bij het schrijven van een boek:

  1. Bepaal het genre en de doelgroep van uw boek: Het is belangrijk om te weten welk genre u wilt schrijven en wie uw doelgroep is, zodat u uw schrijfstijl, inhoud en toon kunt afstemmen op uw lezers.

  2. Ontwikkel een plot: Uw plot is het skelet van uw verhaal en moet zorgvuldig worden uitgewerkt om een coherente en boeiende verhaallijn te creëren. Maak een schema of een plotdiagram om uw verhaalstructuur te plannen.

  3. Creëer memorabele personages: Uw personages zijn de ruggengraat van uw verhaal en moeten geloofwaardig, interessant en gedenkwaardig zijn. Geef ze een achtergrondverhaal en een duidelijk doel in het verhaal.

  4. Schrijf een sterke opening: De opening van uw boek moet de lezers aantrekken en hen nieuwsgierig maken naar wat er gaat gebeuren. Overweeg verschillende manieren om uw verhaal te beginnen, zoals met een scène, dialoog of een interessant feit.

  5. Houd een consistente schrijfstijl: Zorg ervoor dat u consistent bent in uw schrijfstijl en vermijd overmatig gebruik van adjectieven, clichés of jargon. Houdt uw schrijfstijl eenvoudig, duidelijk en gemakkelijk te begrijpen.

  6. Bewerk en reviseer uw werk: Nadat u uw eerste versie heeft geschreven, is het belangrijk om uw werk zorgvuldig te bewerken en te reviseren. Schrap overbodige of onduidelijke passages en verfijn uw taalgebruik om uw verhaal te verbeteren.

  7. Zoek feedback: Vraag feedback aan vrienden, familie of schrijfgroepen om suggesties te krijgen voor verbetering. Feedback kan u helpen om blinde vlekken in uw verhaal op te sporen en uw schrijfvaardigheden te verbeteren.

  8. Bepaal de publicatie-opties: Overweeg of het boek wilt uitgeven via een traditionele uitgeverij of zelfpublicatie. Verdiep u in de verschillende opties en wat het beste past bij uw doelen en budget.

  9. Wees geduldig: Schrijven is een proces dat tijd en toewijding vereist. Wees geduldig en blijf gefocust op uw doel om een boek te schrijven dat de moeite waard is om gelezen te worden.

 

 

Ontvang de waardevolle 28 + 1 bonustips voor een succesvolle boekuitgave, plus een overvloed aan aanvullende tips in de toekomst. Schrijf u nu in en profiteer van ons uitgebreide kennisplatform! We begrijpen dat uw behoeften kunnen veranderen, dus u kunt zich op elk moment weer uitschrijven. Mis deze waardevolle informatie niet en meld u vandaag nog aan!

 

Ja, ik ontvang graag veel tips

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.


 

Wilt u al aan de toekomst denken lees dan de tips in het boek Marketing voor schrijvers

 

Leestips:

Promotieplan voor je boek