Volg de tips om een succesvol boek te schrijven
29 tips en je eerste boek succesvol uitgeven
29-tips om je eerste boek uit te geven
Als je de stap wil zetten om je eigen boek te schrijven, kan het afschrikkend zijn om te weten waar je moet beginnen. Gelukkig zijn er een aantal tips die je kunnen helpen om ervoor te zorgen dat jouw schrijfavontuur een succes wordt. Ontdek hoe je ideeën kunt structureren, inspiratie vindt en professionaliteit toepast tijdens het proces van het schrijven van een boek.
Essentiële schrijftips voor beginnende schrijvers
Er is geen magische formule die ervoor zorgt dat je boek succesvol gepubliceerd wordt, maar er zijn strategieën en tactieken die je de juiste kant op sturen. Door deze toe te passen verschaffen ze jou de beste kans op een geslaagde publicatie en extra boekverkopen.
Hoe schrijf je een boek, waarom schrijftips zo belangrijk zijn
Na het begeleiden van honderden auteurs kwamen we op 29 tips
- Vraag jezelf af wat betekent het voor je op succesvol te zijn. Succes kan voor iedere auteur anders zijn. Voor sommige auteurs betekent dit geld verdienen. Voor de ander dat zijn boek in grote getale gelezen wordt. Hou goed voor ogen wat het voor jou betekent en streef en maak realistische plannen.
- Wie is je lezer. De grootste vergissing bij de beginnende auteurs is dat zij hun lezers niet kennen. Ken je lezers hun verwachtingen, waar houden ze van en waarvan niet, hun gewoonten enzovoort. Dit begint bij het schrijven van de eerste en gaat door tot aan de promotie.
- Boek uitgeven op papier digitaal en online. Blijf binnen het bereik van elke lezer. e-Books zijn geweldige online marketing tools om bijvoorbeeld weg te geven. Papieren boeken zijn onmisbaar bij evenementen zoals boekpresentaties waarbij de boeken gesigneerd worden. Publiceer korte verhalen online als blog op je website.
- Zorg dat je papieren boek van hoge kwaliteit is. Goed schrijven is natuurlijk van groot belang en je omslag moet erg goed zijn maar slecht geprint zal alles teniet doen. Het vervelende is dat en erg goed gedrukt boek zal niet meer verkopen maar een slecht boek gedrukt verkoopt niet.
- Maak een marketingstrategie. Veel auteurs vinden het eng om een marketingstrategie in elkaar te zetten. Natuurlijk het klinkt ingewikkeld maar hou het simpel. Zet je doelen op papier en werk ze uit, stap voor stap.
- Neem een goede redacteur. Ja, besparen is niet verkeerd behalve op een goede redactie. Een redacteur zal je niet alleen helpen met het weghalen van de typefoutjes, maar hij of zij zal je zeker helpen om op de inconsistentie en structuurpunten te wijzen. Bij recensies is het dodelijk dat als laatste zin wordt afgesloten: het is jammer dat er zoveel foutjes of onduidelijkheden in staan. Als je al een recensie krijgt natuurlijk. Lees ook de pagina over schrijftips.
- Zorg voor een mooi uitgevoerd binnenwerk. Zorg dat het een professioneel uiterlijk krijgt. Dit kun je bereiken met Word maar het pakket InDesign gaat nog een stap verder. Maar misschien moet je overwegen om het door een goede vormgever te laten doen. Dit is inderdaad duurder, maar zijn voorstellen geven je boek een unieker karakter. Wat een must is bij je boek uitgeven.
- Neem de tijd voor het omslag. Je moet een boek niet op zijn omslag beoordelen, maar je lezers doen dit wel. Bekijk de ontwerpen van deze tijd binnen je genre. Neem een ervaren ontwerper en vergeet een goede flaptekst niet.
- Denk eraan dat het omslag duidelijk en leesbaar is als thumbnail. Want online is het omslag nog belangrijker. Een veel gemaakte fout is een mooi omslag maar onleesbaar als thumbnail.
- Als het even kan neem dan contact op met mede-auteurs, leer van hun ervaring. Online zijn er veel groepen zowel op facebook als op LinkedIn.