Hoe schrijf je een boek - volg de tips voor een geslaagd boek

Essentiële boekschrijftips voor beginnende schrijvers

hoe schrijf je een boek, tips van Boekenplan

 

Hoe schrijf je een boek, waarom boek schrijftips zo belangrijk zijn

 

Hoe schrijf ik een boek? Of je nu droomt van het schrijven van een meeslepende roman, een informatief non-fictieboek, een verzameling gedichten of iets totaal anders, het begint allemaal met het maken van een belangrijke keuze. Het is aan jou om te bepalen wat je wilt schrijven en waar je inspiratie vandaan komt. Maar zodra die beslissing is genomen, begint het echte werk. Het is tijd om plannen te maken en doelen te stellen om je schrijfproject tot een succesvol einde te brengen. Dit omvat het uitvoeren van grondig onderzoek over je onderwerp, het verkennen van mogelijke uitgevers en het zoeken naar waardevolle feedback bij collega-schrijvers of andere auteurs.
 

Na het nemen van deze eerste stap bevind je je op een rotonde met verschillende afslagen, en het kan lastig zijn om je ideeën verder uit te werken. Je vraagt je af welke afslag het beste bij jou past. Gelukkig kunnen tips over het schrijven van een boek enorm waardevol zijn. In het volgende gedeelte vind je enkele waardevolle tips van ervaren insiders die je kunnen helpen bij het realiseren van je schrijfambities.

 

Boekschrijftips - het begin

Hoe begint u? Aan een verhaal, novelle of roman gaat namelijk veel vooraf: ideeën en personages ontwikkelen, conflictstof op het spoor komen, mogelijke verhaalwerelden afbakenen. In het boek Het begin van Pim Wiersinga laat de auteur zien hoe u vanuit invallen en gedachteflarden tot een bruikbaar verhaalidee kunt komen. Met als proef op de som: hoe zet ik het eerste hoofdstuk op?

 

Personages

Verhalen draaien om personages. Personages die een conflict aangaan, een conflict dat vanuit een bepaald perspectief belicht wordt. In Personages, conflict, perspectief vertelt Frans Stüger hoe u personages vindt voor uw verhalen. Aan welke eisen moeten ze voldoen om ze echte literaire personages te laten worden? Waarom is het conflict zo belangrijk? En wat voor invloed heeft het perspectief op uw vertelling?

 

Stüger: Hoe beter je deze specifieke vaardigheden van het schrijverschap beheerst, hoe meer vrijheid je hebt om het verhaal te schrijven dat je voor ogen staat; niet gehinderd door gebrek aan techniek.

 

Componeren met woorden

In de uitgave – mijn persoonlijke favoriet – De wil en de weg van Jan Brokken komt vooral aan bod: hoe bereikt u dat uw boek boeiend en fascinerend wordt. In dit beste schrijfboek van de laatste jaren leert u componeren met tekst. De auteur laat u de hindernissen zien.

 

Oefenen: zelf een boek schrijven

Het grote schrijf-doe-boek is totaal anders dan de bovenstaande boeken. Door Het grote schrijf-doe-boek kunt u zich niet alleen een jaar lang laten inspireren, maar kunt u ook technieken oefenen en ideeën opdoen. Alle literaire genres hebben een eigen plek: van verhalen tot essays, van gedichten tot dialogen. Samen vormen ze een staalkaart van de mogelijkheden die creatief schrijven biedt.

 

Een boek schrijven - TIPS

 

Begin goed

Als het niet mogelijk is om met iets spannends te openen begin dan met een dialoog of een gebeurtenis. Begin niet met paginalange beschrijvingen van de hoofdpersoon, of de plaats waar hij of zij woont of dergelijke dingen. De lezer haakt dan snel af en stopt dan snel met het boek. Zo’n 40% van de lezers stopt met lezen van een boek dat te traag begint.

 

Hints voor non-fictie schrijvers

 

Boekenplan geeft graag non-fictie boeken uit. In alle gevallen schakelen wij een redacteur in voor het redigeren. Als het handig is laten we een redacteur een manuscriptbeoordeling verzorgen, zodat zijn tips door de auteur verwerkt kunnen worden.

 

De onderstaande ‘tips non-fictie schrijven’ komen voort uit onze ervaring:

 

Structuur is erg belangrijk

Om tijdens het schrijven structuur te geven, wat uitermate belangrijk is bij non-fictie, begint u een voorlopige inhoudsopgave neer te zetten. Deze opgave werkt u uit door middel van steekwoorden en korte zinnen. Werk er net zo lang aan tot het een begrijpelijk geheel gaat vormen. Dit betekent niet dat het later aangepast mag worden, maar het geeft die belangrijke structuur.
 

Beperk de informatie over een bepaald onderwerp

De lezer raakt in volstrekte verwarring als over een onderwerp allerlei aanverwante deelonderwerpen worden beschreven. Dat lukt nooit en geeft de lezer geen duidelijkheid.

Lees ook het artikel 'Wat moet er in het colofon staan'.

Consequent werken

Vaak komt het voor dat in eerste instantie een stijl wordt gekozen en verderop in het boek de stijl zich wijzigt. Hou de stijl daarom consequent vast.
 

Verbindingen tussen de hoofdstukken

Wat op mij persoonlijk erg fijn overkomt, is om als een natuurlijk verbinding tussen de hoofdstukken te schrijven wat de lezer in het komende hoofdstuk kan verwachten en wat in het voorgaande hoofdstuk is behandeld.
 

Non-fictie is geen dagboek

Een non-fictie boek mag geen dagboek worden, maar in het boek moet de lezer interessante informatie vinden. In een reisboek is de reis het belangrijkst bij een informatief boek de boodschap of in ieder geval het einddoel.
 

 

Negen belangrijke punten om in gedachten te houden bij het schrijven van een boek:

  1. Bepaal het genre en de doelgroep van je boek: Het is belangrijk om te weten welk genre je wilt schrijven en wie je doelgroep is, zodat je je schrijfstijl, inhoud en toon kunt afstemmen op je lezers.

  2. Ontwikkel een plot: Je plot is het skelet van je verhaal en moet zorgvuldig worden uitgewerkt om een coherente en boeiende verhaallijn te creëren. Maak een schema of een plotdiagram om je verhaalstructuur te plannen.

  3. Creëer memorabele personages: Je personages zijn de ruggengraat van je verhaal en moeten geloofwaardig, interessant en gedenkwaardig zijn. Geef ze een achtergrondverhaal en een duidelijk doel in het verhaal.

  4. Schrijf een sterke opening: De opening van je boek moet de lezers aantrekken en hen nieuwsgierig maken naar wat er gaat gebeuren. Overweeg verschillende manieren om je verhaal te beginnen, zoals met een scène, dialoog of een interessant feit.

  5. Houd een consistente schrijfstijl: Zorg ervoor dat je consistent bent in je schrijfstijl en vermijd overmatig gebruik van adjectieven, clichés of jargon. Houd je schrijfstijl eenvoudig, duidelijk en gemakkelijk te begrijpen.

  6. Bewerk en reviseer je werk: Nadat je je eerste versie hebt geschreven, is het belangrijk om je werk zorgvuldig te bewerken en te reviseren. Schrap overbodige of onduidelijke passages en verfijn je taalgebruik om je verhaal te verbeteren.

  7. Zoek feedback: Vraag feedback aan vrienden, familie of schrijfgroepen om suggesties te krijgen voor verbetering. Feedback kan je helpen om blinde vlekken in je verhaal op te sporen en je schrijfvaardigheden te verbeteren.

  8. Bepaal de publicatie-opties: Overweeg of je je boek wilt uitgeven via een traditionele uitgeverij of zelf publicatie. Verdiep je in de verschillende opties en wat het beste past bij jouw doelen en budget.

  9. Wees geduldig: Schrijven is een proces dat tijd en toewijding vereist. Wees geduldig en blijf gefocust op je doel om een boek te schrijven dat de moeite waard is om gelezen te worden.

 

 

Ontvang 28+1 waardevolle tips voor een succesvolle boekuitgave, plus een overvloed aan aanvullende tips in de toekomst. Schrijf u nu in en profiteer van ons uitgebreide kennisplatform! We begrijpen dat uw behoeften kunnen veranderen, dus u kunt zich op elk moment weer uitschrijven. Mis deze waardevolle informatie niet en meld u vandaag nog aan!

 

Ja, ik ontvang graag de 29-tips

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.


 

Wilt u al aan de toekomst denken lees dan de tips in het boek Marketing voor schrijvers

 

Leestips:

Promotieplan voor je boek