Argentinië in shock door verkiezingsuitslag

    « Terug

    De Argentijnse vlag

    Verkiezingen in Argentinië: Een land in ongeloof

     

    Spannende presidentsverkiezingen

    Dit jaar gaan de Argentijnen opnieuw naar de stembus om een nieuwe president te kiezen voor de komende vier jaar. De verkiezingscyclus begon op zondag 13 augustus met voorverkiezingen. Verschillende deelnemende partijen presenteerden meerdere kandidaten, waarvan de winnaars zullen deelnemen aan de uiteindelijke race voor het presidentschap in oktober.

    Indien er geen overduidelijke winnaar naar voren komt, staat er in november een tweede ronde gepland tussen de twee kandidaten met de hoogste stempercentages. De uiteindelijke verkozen president zal op 10 december 2023 worden geïnstalleerd. Op deze dag markeert het exact veertig jaar geleden sinds het einde van de bloederigste dictatuur in de Argentijnse geschiedenis en de herstelling van de democratie.

     

    Voorverkiezingen veroorzaken een schokgolf

    De uitkomst van de voorverkiezingen heeft het land in een staat van verbijstering gebracht. Een politieke nieuwkomer heeft de meeste stemmen weten te bemachtigen. De ultrarechtse partij "La Libertad Avanza" (De Vrijheid Rukt Op), geleid door de omstreden politicus Javier Milei, heeft meer dan 30% van de stemmen behaald.

     

    Milei pleit voor een sterk neoliberaal beleid. Hij wil de Centrale Bank opheffen, de dollar als munteenheid invoeren, de ministeries van Volksgezondheid, Onderwijs en Veiligheid afschaffen ten gunste van één nieuw ministerie voor Menselijk Kapitaal, abortus verbieden, seksuele voorlichting op scholen niet langer verplicht stellen, vrij wapenbezit invoeren, handel in organen toestaan en, als laatste punt, een einde maken aan de 'politieke kaste'.

     

    Traditionele partijen staan onder zware druk

    Hierbij doelt hij op de twee voornaamste traditionele partijen van het land, die elkaar al tientallen jaren afwisselen in het regeringspluche. Het betreft de linkse Rechtvaardigheidspartij (beter bekend als de peronistische partij), momenteel in de regering, en de rechtse liberale partij "Juntos por el Cambio" (Samen voor Verandering), momenteel in de oppositie.

     

    In 2015 versloegen de liberalen de peronisten en werd Mauricio Macri president, maar bij de verkiezingen van 2019 keerden de peronisten terug naar de macht en brachten ze de huidige president Alberto Fernández aan de leiding. Vier jaar later staat de regerende partij op de derde plaats bij de voorverkiezingen (27%), de voornaamste oppositiepartij op de tweede plaats (28%), terwijl de ultrarechtse nieuwkomer "La Libertad Avanza" plotseling op de eerste plaats staat met ruim 30% van de stemmen.

     

    Een teken aan de wand

    Hoewel de verschillen niet aanzienlijk zijn, zou het politieke landschap van Argentinië drastisch kunnen veranderen als de traditionele partijen er niet in slagen het tij te keren vóór de werkelijke presidentsverkiezingen in oktober. De uitkomst van de voorverkiezingen weerspiegelt de ontevredenheid onder de bevolking over de aanhoudende economische crisis, hoge inflatie en toenemende onveiligheid. Is dit een proteststem, of zal de opkomst van ultrarechts standhouden?

     

    Niet enkel de politieke verschuiving is opvallend, maar ook de schok dat deze nieuwe partij met radicale ideeën uit het niets de meeste stemmen heeft verworven. De komende maanden worden ongetwijfeld spannend voor Argentinië.

     

    Meer ontdekken over de Argentijnse geschiedenis?

    Wil je dieper duiken in de gelaagde geschiedenis van Argentinië en zijn strijd voor democratie? Lees het boek Beknopte geschiedenis van Argentinië van de gerenommeerde Argentijnse historicus Félix Luna en vertaald door Bart Beereboom. Laat je inspireren door de lessen uit het verleden en draag bij aan de toekomst van dit fascinerende land. Het boek van de Argentijnse auteur Félix Luna is nu voor een aantrekkelijke prijs € 18,00 aan te schaffen. Exclusief voor lezers van dit artikel.

     

    Leestips artikelen:
    Feestdagen in Argentinië
    Argentinië's dans met democratie
    Beknopte geschiedenis van Argentinië
    Evita Péron: De vrouw achter de mythe

    Share |

    Er zijn nog geen reacties Bij “Argentinië in shock door verkiezingsuitslag” »

    Reageer op dit bericht